Ar įstatymo sugriežtinimas pažabos pašalpų gavėjų gvardiją?

poceviciute2Gintarė MARTINAITIENĖ
 
Nuo birželio 1 dienos įsigaliojo sugriežtintas Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems įstatymas, kuriuo siekiama socialinės paramos taiklumo ir veiksmingumo. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, laikas parodys, kiek pakeitimai veiksmingi, tačiau, kad jie buvo būtini, vedėja neabejoja.
 
Nuotr. L. Pocevičiūtė prognozuoja, kad rajone apie 20 proc. žmonių, gaunančių paramą, iš tikrųjų ji neturėtų priklausyti.
 
Dar gegužės pabaigoje Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė dėl minėto įstatymo pakeitimo ir aktualių socialinės paramos teikimo klausimų lankėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Pasitarime nuspręsta sugriežtinti įstatymą ir siekti, kad parama būtų teikiama kuo taikliau ir veiksmingiau, nes vieša paslaptis, kad ne visiems ją gaunantiems jos tikrai reikia. Pasak L. Pocevičiūtės, nors skaičiai tik teoriniai, tačiau ji mano, kad rajone apie 20 proc. asmenų, gaunančių paramą, ji iš tikrųjų neturėtų priklausyti. „Tikrai yra nemažai žmonių, kurie galėtų negauti ir be to išgyventų. Manau, tokių būtų iki 20 proc.“, - patikino vedėja, pabrėždama, kad tiesiog tokia sistema. Tad prieš vėją nepapūsi. „Žmogus gali turėti kitą veiklą, pajamas ir tai sužiūrėti ar kontroliuoti sudėtinga. Tokia sistema“, - aiškino L. Pocevičiūtė. Tad galbūt įstatymo sugriežtinimas bent kažkiek užkirs kelią piktnaudžiavimui ir pažabos paramos prašančiųjų gvardiją?

Nuo šiol į bendrai gyvenančių asmenų (tėvų šeimos) sudėtį turi būti įskaitomi ne tik nedirbantys, bet ir dirbantys nesusituokę ir savo vaikų neauginantys pilnamečiai vaikai iki 24 metų, kurie mokosi mokykloje arba studijuoja aukštojoje, jei jų gaunamos pajamos per mėnesį yra mažesnės kaip vienas valstybės remiamų pajamų dydis.  

Piniginė parama nebus teikiama, jei paramos gavėjas nutraukė registraciją Darbo biržoje savo noru arba registracija biržoje jam buvo nutraukta. Pakartotinai ji gali būti skiriama, jei asmuo ne trumpiau kaip tris mėnesius registruosis Darbo biržoje. Tačiau savivaldybių administracijoms suteikiama teisė, įvertinus gyvenimo sąlygas, skirti socialinę pašalpą ir kompensacijas, kai ji neskiriama dėl registracijos Darbo biržoje nutraukimo. Be to, kaip informavo Socialinės paramos skyrius, papildomai pusę metų bus skiriama 50 proc. dydžio socialinė pašalpa asmenims, kurie ne trumpiau nei metus buvo įsiregistravę Darbo biržoje. Iki šiol tokia pašalpa buvo mokama tik vaikus auginantiems asmenims.

Pašalpų gavėjų reakcijos gali sulaukti ir sutrumpintas pašalpos gavimo laikotarpis. Maksimalią - 350 litų pašalpą žmonės galės gauti ne ilgiau nei metus. Po to ji kasmet bus proporcingai mažinama. Pavyzdžiui, jei pašalpa mokama nuo metų iki dvejų, ji mažinama 20 proc., nuo dvejų iki trejų – 30 proc. nuo trejų iki ketverių – 40 proc. Pašalpą gavusiems ilgiau kaip penkerius metus, dvejiems metams jos mokėjimas bus nutraukiamas, išskyrus socialinę pašalpą vaikams.

Mažinant piktnaudžiavimo galimybes, įstatymu nustatyti atskiri turto vertės normatyvai kilnojamajam turtui ir piniginėms lėšoms, kad asmenys, turintys piniginių lėšų, kuriomis gali disponuoti, nesikreiptų dėl paramos. Be to, savivaldybė, įvertinusi realią šeimos situaciją, gali pusę metų neteikti socialinės paramos, jei asmens turimų lėšų dydis viršija įstatymu numatytą normatyvą, jei asmenys perleido nuosavybėn kitam asmeniui turtą ir pan. Be to, L. Pocevičiūtė atkreipė dėmesį, kad griežtinamos ir būsto šildymo išlaidų kompensacijų teikimo sąlygos. Visgi, kaip kalbėjo vedėja, tik laikas parodys, kiek įstatymo pakeitimai turės realios naudos ir kiek juos galbūt teks tobulinti ateityje.

Pavyzdžiui, 2008 metais socialinėms pašalpoms rajone užteko 1mln. 487 tūkst. litų, po metų jau reikėjo 5 mln. 503 tūkst., 2011 metais prireikė 7 mln. 660 tūkst., 2012 - apie 9 mln. litų. Be to, ne vieno tūkstančio reikia ir kompensacijoms už šildymą, kietą kurą ir pan.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.