Turiningas vasaros poilsis – ne visiems norintiems

arstikaitiene jurateVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Prasidėjus atostogoms vaikų ir moksleivių vasaros poilsio organizavimu rajone užsiima rajono nevyriausybinės organizacijos, religinės bendruomenės, taip pat savivaldybės Švietimo ir sporto skyrius. Vasaros stovyklas rengia sporto klubai, rajone veikiantys Vaikų dienos centrai. Svarbu ne tik geros iniciatyvos, bet ir finansinės organizacijų galimybės, kurios , deja, labai ribotos. Kaip ir ankstesniais metais, turiningai poilsiauti galės ne visi norintieji.
 
Nuotr. Projektus aktyviai rengia VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centro direktorė J. Arštikaitienė.
 
Rajono savivaldybė šiemet, kaip ir ankstesniais metais, iš dalies finansavo (skyrė 10 tūkst. Lt) rajono nepasiturinčių šeimų vaikų poilsį Jurgežerių vaikų poilsio stovykloje. Dalį kelialapio kainos dengė patys stovyklos organizatoriai, vykdantys Europos Sąjungos remiamą projektą. Šiemet dešimt dienų Jurgežeriuose galės poilsiauti beveik trys dešimtys rajono nepilnamečių vaikų.

Dienos centrams – ministerijos parama

 Rajono Vaikų dienos centrų veiklai finansuoti šiais metais Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija skyrė daugiau nei 145 tūkst. litų.  Lėšos skirtos VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centro parengtam projektui „Šypsenos“ ( 45,3 tūkst.Lt), finansavimą gavo Kudirkos Naumiesčio bendruomenės centro „Santaka“  parengtas projektas „Kudirkos Naumiesčio vaikų dienos centras“ (32,7 tūkst. Lt), Griškabūdžio seniūnijos projektas „Ištiesk gerumo ranką – vaikui ir šeimai“ (44,6 tūkst. Lt) bei Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ parengtas projektas „Gauti sparnus padėti kitiems“(22,5 tūkst. Lt). Dalis šių Vaikų dienos centrams skirtų projektinių lėšų taip pat bus skirta ir įvairioms vaikų vasaros užimtumo programoms vykdyti.

Lėšų nuolat trūksta

VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių dienos centro direktorė Jūratė Arštikaitienė pastebėjo, jog  Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skirtomis projektinėmis lėšomis tenka verstis visus metus,- iš šių lėšų mokėti atlyginimus darbuotojams, išlaikyti patalpas ir kita. Lėšų iš tikrųjų nuolat trūksta. Blogai tai, kad dėl mažo darbo užmokesčio gana dažna auklėtojų kaita. Dienos centras rūpinasi socialiai remtinų ir socialinės rizikos šeimų vaikų užimtumu. Nuolat stengiamasi ieškoti papildomo finansavimo, rašyti įvairius vaikų užimtumo projektus, kooperuojamasi su kitomis organizacijomis. Organizuojant vaikų iš socialinės rizikos šeimų užimtumą, jau ne pirmi metai Šakių vaikų dienos centras bendradarbiauja su Šakių sporto klubu „Audra“.

Poreikis didesnis nei galimybės

Vasaros metu ilginamas Šakių vaikų dienos centro darbas. Šią vasarą centrą lankančių vaikų skaičių pavyks išplėsti gavus finansavimą dar vienam projektui iš rajono savivaldybės - 1180 litų. Už šias lėšas bus vykdomas trijų savaičių trukmės projektas. „Vieną savaitę skirsime sveikatingumui, kitos savaitės užsiėmimai bus susiję su menais, trečioji savaitė bus skirta sporto renginiams. Šią vasarą Dienos centrą galės lankyti apie 30 rajono vaikų. Gaila, tai nėra daug, nes iš tikrųjų poreikis yra daug didesnis,“- sakė projektų rengėja, Šakių vaikų dienos centro direktorė J.Arštikaitienė.  Šią vasarą vadovės iniciatyva Zyplių dvare bus surengta dar viena stovykla rajono jaunimui. Pasak J.Arštikaitienės, deja, dar mažiau galimybių turiningai pailsėti turi tie rajono vaikai ir moksleiviai, kurie nepriklauso valstybės remiamoms socialinių šeimų grupėms. Pastarųjų vasaros poilsiu ir užimtumu turi rūpintis patys tėveliai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.