Koordinacinėje taryboje – nūdienos aktualijos ir diskusijos

koordinacine tarybaGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį posėdžiavo rajono Neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba. Posėdžio metu pateikta informacija apie naujoves „Sodros“ srityje, kalbėta apie kultūrinių renginių metu galimas lengvatas neįgaliesiems, diskutuota apie senyvo amžiaus, vienišų bei neįgalių žmonių lankymą, aptarti kiti einamieji klausimai.
 
Nuotr. Susitikimo metu aptarti aktualiausi įstatymų pakeitimai, kalbėta apie aktualijas, gvildenti einamieji reikalai.
 
Keitėsi tvarka
 
„Sodros“ skyriaus vedėjo pavaduotoja Vida Sadauskienė informavo, kad prieš kurį laiką buvo pakeista Transporto išlaidų kompensavimo tvarka ir ragino atkreipti dėmesį, ar asmenys, kurie turi teisę į tokias lengvatas, turi galiojančias pažymas. Apskritai, kaip teigė specialistė, reikia žiūrėti kiekvieną atvejį individuliai, tačiau norint susigrąžinti teisę į lengvatas, reikia teikti prašymą, o jei ši teisė prarandama, ar pažyma negalioja, niekas neinformuoja. V. Sadauskienė taip pat kalbėjo apie naujoves skaičiuojant bei mokant pensijas, jų kaupimo galimybes.

Į renginius – su lengvata

Neįgaliųjų draugijos vadovas Saulius Rakauskas iškėlė klausimą dėl lengvatų neįgaliesiems, sėdintiems rateliuose, įsigyjant bilietus į kultūrinius ir šventinius renginius, koncertus. Iš pradžių kalbėta, kad tokios lengvatos turėtų būti numatytos tik neįgaliesiems rateliuose, tačiau vėliau pradėta diskutuoti ir apie kitokią negalią turinčius asmenis, kurių nereikėtų išskirti. Pasak S. Rakausko, Kauno halėje nuolat yra rezervuotas tam tikras skaičius nemokamų vietų ir esą niekam nekyla problemų. Galbūt sudėtingiau būtų su komerciniais renginiais, kuriuos organizuoja nevietiniai, tačiau tai, kaip siūlyta, galbūt būtų galima numatyti sutartyje. Kadangi diskusijų šiuo klausimu buvo nemažai ir posėdžio eigoje kito pageidavimai, nuspręsta, kad koordinacinė taryba raštiškai išdėstytų pageidavimus ir tada šis klausimas galėtų būti aptariamas komitetų posėdžiuose. Pasak rajono mero Juozo Bertašiaus, šiais metais didesnių pokyčių nebus, galbūt būtų galima tenkinti atskirus prašymus, o kitų metų biudžete būtų galima numatyti tam tikrą lėšų dalį, kad neįgalieji į renginius vaikščiotų pigiau arba nemokamai.

Lankymas namuose

Posėdžio metu kalbėta apie neįgaliųjų, vienišų ir senyvo amžiaus žmonių lankymą namuose bei asmeninio asistento paslaugų teikimą. Tiesa, pastaroji sąvoka nėra aiškiai apibrėžta ir niekas konkrečiai nepasako, kas tiksliai į šią paslaugą įeina, o kas jau lieka už jos ribų. „Eitų suprasti, kad jei lankomam asmeniui žmogus nueina nupirkti maisto produktų, tai neįeina į asmeninio asistento paslaugą, o jei jį lydi apsipirkti, jau yra asmeninio asistento paslauga“, - interpretacijomis dalijosi Neįgaliųjų draugijos pirmininkas. Neįgaliųjų sąjungos koordinatorė Danutė Grimalauskienė kalbėjo, kad jų įstaigoje senyvo amžiaus, neįgalius ir vienišus asmenis lanko savanoriai, kurie pagal poreikį lydi pas gydytojus, moka mokesčius, perka maisto produktus ir pan. „Savanoriai ne tik lanko, bet ir atlieka asmeninio asistento paslaugą, nes šios dvi paslaugos dubliuojasi“, - teigė sąjungos koordinatorė. Kai kuriais atvejais šiek tiek sunkiau su paslaugos gavėjais susitarti dėl pasirašymo, nes senyvam ar neįgaliam žmogui atrodo, jog pasirašius iš jo bus norima paimti pinigus, apgauti, pasinaudoti ir pan.

Vaikų pavėžėjimas

Bendrijos Šakių „Viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė iškėlė klausimą dėl negalią turinčių vaikų, kurie lanko mokyklą – darželį „Berželis“ pavėžėjimo. Pasak pirmininkės, gauti trijų šeimų, kurios ir kelia šį klausimą, prašymai. Dabar šiuos vaikus iki ugdymo įstaigos atveža patys tėvai, tačiau kalbėta, kad tam turėtų būti skirtas specialus transportas ir tuo turėtų rūpintis ugdymo įstaiga, rajono valdžia. Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos Pranckevičienės, jai ši problema žinoma. „Nuolat rašome raštus ministerijai, prašome autobusiuko, bet...“, - posėdžio metu kalbėjo vedėja, akcentavusi, kad jei respublikoje per metus gaunami du autobusiukai, maža tikimybė, kad jie atiteks tokiam rajonui kaip Šakiai, nes miestuose yra įvairūs neįgaliųjų centrai, mokyklos, kur tokios transporto priemonės poreikis gerokai didesnis.

Posėdžio metu jau tradiciškai pasisakyta apie aplinkos pritaikymą neįgaliesiems. Tiesa, nors klausimas keliamas nuolat ir dažniausiai kalbama apie tas pačias įstaigas, tačiau niekas nesikeičia. Tiesiog užburta kova su vėjo malūnais.

Susitikimo pabaigoje užsiminta ir apie rugsėjo antroje pusėje vyksiančią rajono neįgaliųjų ir pagyvenusių žmonių sporto šventę, kuri bus organizuojama jau aštuntąjį kartą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.