Po rekordinio karščio bangos – gamtos šėlsmas

vetraAsta GVILDIENĖ
 
Ketvirtadienio naktį po rekordinių vasaros karščių atūžusi vėtra neaplenkė ir mūsų rajono. Bene labiausiai nukentėjo Gerdžiūnų, Šilgalių, ir Lekėčių kaimų gyventojai. Čia siautusi gamtos stichija daužė langus, plėšė stogus, rovė ir lyg degtukus perpus laužė šimtamečius medžius, o nepertraukiami žaibų blyksniai neleido užmigti. Dėl žaibo iškrovos Pelenių ir Bridžių kaimuose akimirksniu supleškėjo du ūkiniai pastatai.
 
Nuotr. Daugiausiai nuostolių ketvirtadienio naktį patyrė Gerdžiūnų kaimo gyventojai – daugiau ar mažiau nuo praūžusios audros nukentėjo kiekviena sodyba.
 
Audra, trukusi maždaug valandą, labiausiai išgąsdino Gerdžiūnų, Šilgalių ir Lekėčių kaimų gyventojus. Nepertraukiamus elektros išlydžius lydėjo škvalas bei lietus. „Dangus maišėsi su žeme, net blyksinčių žaibų fone nieko nėjo įžiūrėti, nes nuo liūties visur aplink buvo balta, - pasakojo gerdžiūniškiai, jau nuo ankstyvo ryto pradėję skaičiuoti nuostolius ir tvarkyti praūžusios vėtros padarinius. – Tikriausiai čia nėra nė vienos sodybos, kurios nebūtų paženklinęs gamtos šėlsmas. Vienam nuo stogo nunešti tik keli šiferio lapai, kitam  išgriauta siena, nuplėšta nemaža dalis stogo, trečiam išdaužyti langai, išrauti su šaknimis arba perpus nulaužti medžiai, nutraukti elektros laidai.“ Daugelis gyventojų, bijodami, kad, užėjus kitai liūčiai, gali patirti dar didesnių nuostolių, net nesulaukę draudimo bendrovių darbuotojų, skubėjo taisyti nuplėštus stogus. Iš tiesų, pro kiauras lubas į žvaigždes nebuvo romantiška žiūrėti. Stogdengiai darbo turės į valias. „Baisiausia buvo, kai dingo elektra, - pasakojo viena gerdžiūniškė. – Girdim, kad kažkas krenta, kad stiklai dūžta ir bijom eiti žiūrėti.“ Kaip informavo AB „Lesto“ Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovė Edita Sirutienė, bendras be elektros likusių vartotojų skaičius penktadienį siekė 800. Pasak jos, palyginus su kitais rajonais, tai nėra didelis skaičius. Vilniaus, Kauno, Kretingos rajonuose be elektros buvo likę tūkstančiai žmonių. Bėdų pridarė ne tik griūvantys medžiai, nutraukę  elektros laidus, bet ir žaibo iškrovos, sugadinusios nemažai transformatorinių.

Antgamtine šėlsmo jėga stebėjosi ir šalia Šakių įsikūrusio Šilgalių sodų gyventojai, ryte išvydę nulaupytus stogus, į obelis įneštą stogų dangą, į kaimynų daržus numestus ir į šipulius sudaužytus šiltnamius. Žmonės atviravo, kad po tokios karščio bangos ir reikėjo tikėtis stogus nuo namų plėšiančių vėtrų, kurios Lekėčiuose griovė medžius ne po vieną, kaip kitose audros epicentro vietose, bet dešimtimis. Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai išgyveno neramią naktį. Jie ne tik laisvino kelius nuo užgriuvusių medžių, bet ir gesino tris žaibo iškrovos sukeltus gaisrus - Šilgalių kaime (Slavikų sen.), Bridžiuose (Šakių sen.) ir Pelenių kaime (Lukšių sen.).  

Pelenių kaimo vienkiemyje įsikūrę Blažiūnai su siaubu prisiminė ketvirtadienio nakties įvykius, kokių,  pasak jų, net baisiausiame sapne nesapnavo. „Kai bumbtelėjo, tai visi namuose pritūpėme, - pasakojo sodybos šeimininkė, dar vis neatsigaunanti po patirto šoko. – Dirst pro langą. O iš kur ta šviesa? Ir liepsna iš karto plykstelėjo. Kai gaisrinės atvažiavo, jau sparai krito. Viskas įvyko akimirksniu. Sudegė visas šienas, šiaudai, mediena, padangos ir kiti daiktai, tik paukščius spėjome išgelbėti.“

Ne visi šakiečiai dėl įspūdingo žaibų šou ketvirtadienio naktį galėjo užmigti. Kai kas juokavo, kad jautėsi tikromis Holivudo žvaigždėmis, kurias be perstojo lydi fotoaparatų blykstės.  Sintautų, Slavikų, Sudargo, Kidulių, Gelgaudiškio, Plokščių ir Kriūkų bei aplinkinių vietovių gyventojai tik kraipė galvas išgirdę apie audrą ir tikino nieko negirdėję. Daugelyje rajono vietų nenukrito nė vienas lietaus lašas. Jiems pasisekė, o nuostolių patyrę rajono gyventojai vis dar tvarko praūžusios vėtros padarinius ir tikisi draudimo bendrovių išmokų.

Įsisiautėjusi vėtra šėlo visą savaitgalį. Bene daugiausiai nuostolių šeštadienio vakarą ji pridarė Vilniaus regionui. Čia vienu metu be elektros energijos buvo likę net 10 tūkst. gyventojų. Nors stichija sostinėje siautė smarkiai, žmonių aukų išvengta. Daugiausiai dėl virstančių medžių ir jų šakų nukentėjo automobiliai.  Sekmadienį smarki liūtis išgąsdino ir Kauno gyventojus. Kaip pirmadienio rytą informavo AB „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys, energijos tiekimas atkurtas visiems mūsų rajono gyventojams ir po lietingo savaitgalio naujų gedimų neužfiksuota. Kituose šalies regionuose be elektros tiekimo vakar dar buvo likę 1,5 tūkst. vartotojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.