Vietos bendruomenių tarybos baigė praėjusių metų darbus

Praėjusių metų vasario 25 dieną socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu patvirtintos Vietos bendruomenių savivaldos 2013 – 2015 metų programa. 2013 metais jos įgyvendinimui iš valstybės biudžeto Šakių rajonui buvo skirta 66 tūkst. 500 Lt. Šios lėšos, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, buvo išdalytos 14 vietos bendruomenių tarybų.
 
Pasak Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkės Grinutės Šnirpūnienės, Vietos bendruomenių (VBT) savivaldos programa - tai  žingsnis į gebėjimą  susitarti  ir priimti tokius sprendimus, kurie nepažeistų viešojo intereso. Šia programa siekiama skatinti gyventojų bendruomeniškumą, sutelkti juos tam, kad kartu priimtų svarbius sprendimus, tenkintų vietos bendruomenių viešuosius poreikius socialinėje, kultūrinėje, švietėjiškoje, aplinkosaugos ir kitose srityse. Programa turėtų priartinti valdžią ir sprendimus prie žmonių, suteikti daugiau iniciatyvos ir atsakomybės vietos bendruomenėms, stiprinti žmonių jausmą ir patirtį, kad jie yra savo ir bendruomenės šeimininkai.

Rajono bendruomenių tarybos galėjo planuoti veiklas, tenkinančias vietos bendruomenių viešuosius poreikius, kuriuos būtų galima finansuoti pagal šią programą: labiausiai pažeidžiamiems bendruomenės nariams ir grupėms, vaikų ir jaunimo užimtumui, kultūriniams ir švietėjiškiems renginiams, viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimui, sportui ir sveikatinimui, bendruomeninės veiklos organizavimui ir kitoms, vietos bendruomenės gyvenimo kokybę gerinančios iniciatyvoms.

Visos rajono VBT joms  skirtas lėšas panaudojo arba viešųjų erdvių tvarkymui ir aplinkos kokybės gerinimui arba kitoms vietos bendruomenės kokybę gerinančioms iniciatyvoms. Tik viena Kudirkos Naumiesčio VBT šiek tiek lėšų skyrė vaikų ir jaunimo užimtumui bei sportui ir sveikatinimui. G.Šnirpūnienės teigimu, priimant ir įgyvendinant VBT sprendimus buvo susidurta su nemažais sunkumais: nesutapo nuomonės dėl siūlomų finansuoti veiklų, kai kur buvo neteisingai suprasti Programos tikslai – buvo įgyvendinami siauri konkrečios bendruomenės interesai, lėšos panaudotos paskutinėmis metų dienomis, priimtų sprendimų keitimas, lėšų perskirstymas bei vėlyva Programos įgyvendinimo pradžia.

Nepaisant to, kad valstybės lėšos, paskirstytos 14 rajono VBT, buvo nedidelės, tačiau labai reikalingos – bendruomenės viduje susitvarkė tai, ką manė esant reikalingiausia.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.