Biudžetą meras vadina kraupiu

bertasius merasSima KAZARIAN
 
„Nežinau, kaip mes toliau gyvensime, tai išbandymas visiems“,- apie šių metų biudžetą kultūros darbuotojams nusprendė papasakoti meras Juozas Bertašius. Pasak jo, neaišku, kaip pavyks išsisukti jau vasario mėnesį. Tačiau, anot Finansų ministerijos prognozių, savivaldybės šiemet netgi praturtės.
 
Nuotr. Meras pravėrė savivaldybės užkulisius: „Ir mes ginčijamės, nes nežinome, ką daryti. Kai kas sako, kad mes nieko neveikiame, tik geriame kavą. Kavą mes geriame tam, kad nusiramintume.“
 
Tai, kad valstybė delegavo savivaldybes pačias skirstyti socialines pašalpas – yra smulkmena. Svarbiausia žinia yra tai, kad nuo šiol valstybė šioms pašalpoms neskiria finansavimo, akcentavo Šakių savivaldybės meras Juozas Bertašius. „Vadinasi, šiuos pinigus turime susirinkti per mokesčius. Kaip bus toliau, man kraupu, aš nesuvokiu, nes suplanuotas biudžetas iš visų 23 -ejų nepriklausomos Lietuvos metų yra prasčiausias. Mes visiškai nesuvokiame tos socialinių išmokų funkcijos įgyvendinimo galimybių“,- teigė meras.
 
Klausia ir neranda atsakymų

 Pasak mero, tai atsilieps ne tik socialinėms pašalpoms, bet ir visoms kitoms savivaldybės sritims. „3,5 mln. biudžeto pajamų turėsime mažiau. Nežinau, kaip suplanuosim šių metų biudžetą vasario mėnesį? Aš pats savęs to klausiu. Nors visi kalba, kad elektra atpigo, įstaigoms tai ji pabrango, viskas pabrango. O gatves reikia šviesti, kelius valyti, aplinką šienauti. Mes su vedėja svarstome, kaip vykdysime ūkinę veiklą visuose lygmenyse. Kultūros darbuotojų – virš 140, seniūnijose be seniūnų – 90, savivaldybės trijų aukštų pastate taip pat yra nemažai žmonių. Mums sako, kam jums tiek etatų? Jų yra nė trupučio ne daugiau, nei būtinai reikia“,- aiškino meras.

Meras taip pat paaiškino, jog nuomonė, esą rajono valdininkai nemoka planuoti, yra iš esmės klaidinga. „Pas mus strateginės mintys labai stiprios. Projektams mes galime skolintis 15 milijonų, taigi esame labai stiprūs. Ir tai darome – vykdomi projektai, jau dabar ruošiamės rajone įkurti du naujus daugiafunkcinius centrus. Tačiau einamiems dalykams, atlyginimams pasiskolinti mes negalime nei lito. Šiandien visos Lietuvos savivaldybių bendra skola yra 4 milijardai litų. Šakių savivaldybės skola – 9 mln.  Tai palyginkite, kur 9 milijonai, o kur 4 milijardai. Mes esame labai mažai įsiskolinę“,- teigė J. Bertašius.
 
„Lietuva – gudruolių kraštas“

Anot savivaldybės vadovo, iš pradžių viskas turėjo būti gražu. „Viskas turėjo būti gražu: mes sprendžiame, kam skirti pašalpas, sutaupyti pinigai turėjo likti savivaldybėms. Pasakyta, kad savivaldybė iš sutaupytų lėšų gali didinti socialinių darbuotojų, kultūros darbuotojų atlyginimus. Tačiau iš kur mums jas sutaupyti, jei mes jų neturime? Tokia yra padėtis. Mūsų Lietuva yra išminčių, gudruolių kraštas ir kuo toliau, tuo kažkas sugalvojama gudriau“,- aiškino J. Bertašius.  

„Meluoti nenoriu, žadėti negaliu. Visuose lygmenyse situacija yra labai neapibrėžta, sudėtinga ir man, asmeniškai, protu nesuvokiama. Sausio mėnesį pašalpas sumokėjome, kas bus vasarį – nežinau, nes per sausį tų pinigų niekas nesurinks“,- gąsdino meras.

Biudžetą vadina palankiu

Finansų ministerija, tuo tarpu, akcentuoja, kad šiais metais bus kaip tik stiprinami savivaldybių biudžetai. Rodoma, kad 2014 m. savivaldybių biudžetų prognozuojamos pajamos ir valstybės biudžeto dotacijos pagal Lietuvos Respublikos 2014 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą bus 42283 tūkst. litų, tai yra daugiau nei 2013m., kuomet buvo prognozuojami 32809 tūkst. litų.

Perdavus socialinių pašalpų mokėjimo funkciją savivaldybėms, yra padidinta gyventojų pajamų mokesčio, surenkamo savivaldybėse, liekamoji dalis, kurios nereikės sumokėti į valstybės biudžetą. Taigi savivaldybėms socialinių išmokų mokėjimas finansiškai atsiliepti neturėtų. Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, pagrindinė problema slypi tame, kad pirmaisiais metų mėnesiais gyventojų pajamų mokestis yra nesurenkamas. „Jei lauktume, kol surinksime gyventojų pajamų mokestį, tai būtų problema. Pašalpas mokėsime iš kitų lėšų. Iš ko turime, iš to mokame“,- teigė E. Grigaitienė. Socialinėms pašalpoms per praėjusius metus rajone sumokėta 7,7 mln. litų.

Negali pakęsti mulkinimo

Šalies vadovų pažadus J. Bertašius tiesiai šviesiai vadina žmonių mulkinimu. „Tai yra toks žmonių mulkinimas, kad aš negaliu pakęsti. Skelbiama, kad bus įvestas euras, kad bus taip ir taip. Dabar pažiūrėkit, padidintas minimalus atlyginimas. Ką jis jums davė? Ogi nieko nedavė. Specialistas, išsilavinęs žmogus to nepajuto. Absoliučiai. Šiek tiek geriau tam, kurio žemesnė kvalifikacija, kuris kiemą šluoja“,- komentavo J. Bertašius.

Jis atskleidė, kad savivaldybėje tvyro didelė įtampa. „Mes einame vienas pro kitą pasiburbuliuodami. Gal ne visi girdi, bet, kas nori, gali pasiklausyti. Kai triukšmas kyla mano kabinete, ar kitur, tai jis kyla ne dėl to, kad neturime, ką veikti. Dėl to, kad mes esame tokie pat žmonės, kaip visi čia esantys. Ir mes ginčijamės, nes nežinome, ką daryti. Kai kas sako, kad mes nieko neveikiame, tik geriame kavą. Kavą mes geriame tam, kad nusiramintume. Alkoholio gerti negalime, o kavą galime. Tai ją ir geriame. Aš pavyzdžiui, dešimt puodukų išgeriu, akys ant kaktos išsprogsta“,- juokavo meras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.