Atgaivinama sena Šakių tradicija – žiemos čiuožykla

ciuozyklaSima KAZARIAN
 
Ne vienas šakietis prisimena, kad anksčiau Šakiuose gyvavo graži žiemos tradicija – užšalus miesto tvenkiniui, ant jo būdavo įrengiama čiuožykla. Šakių kultūros direktorius Raimondas Januševičius, nusprendė šią tradiciją atgaivinti.
 
Nuotr. Naujojoje Šakių tvenkinio čiuožykloje laukė įvairiausios pramogos – nuo čiuožinėjimo ant padangų iki smagios karuselės!
 
Greta tilto, Šakių tvenkinio seklumėlėje, kiekvieną vakarą, nuo 18 val. įsižiebs šviesos ir suskambės muzikos garsai: tai ženklas, jog iki 22 val. ledas kviečia šakiečius drauge pasilinksminti, aktyviai leisti žiemos vakarus čiuožinėjant pačiūžomis, sukantis karusele, kurią įrengė UAB „Šakių autobusų parkas“ darbuotojai.

Anot R. Januševičiaus, būtų tiesiog nuodėmė žiemos metu neišnaudoti miesto centre esančio tvenkinio, be to – nieko nėra geresnio, nei užmiršta sena. „Galima sakyti, kad įgyvendindamas šią idėją aš realizuoju vaikystės džiaugsmus. Pamenu, kaip žiemomis tvenkinio centre būdavo įrengiama karuselė. Dūkdavome iki nukritimo, o kaip būdavo gaila, jei kurią dieną atėję rasdavome ją sulūžusią. Tikiuosi, kad mūsų karuselė bus patvaresnė“,- šypsojosi R. Januševičius.

Kad čiuožyklos idėja šakiečiams turėtų patikti, rodė, jog net ir spaudžiant dideliam šaltukui bei pučiant stipriam vėjui ant ledo visada būriavosi čiuožinėjantys vaikai ar suaugusieji. „Ar bus paklausa, matysime, tačiau panašu, kad tai turėtų pasiteisinti, juolab, kad jau dabar yra čiuožinėjančiųjų. Pradėję šnekėti, kad reikia įrengti čiuožyklą, pamatėme, kad visi su tuo entuziastingai sutinka, sako: „Taip taip, ir mes apie tai mąstėme“. Mūsų, kultūros centro, funkcija ir yra pastebėti visuomenės poreikius ir juos įgyvendinti“,- kalbėjo R. Januševičius. Jis atskleidė, kad nors mintyse čiuožyklos idėja brendo jau seniai, tačiau nuo to momento, kai buvo nuspręsta, jog ji tikrai bus, iki jos atidarymo prabėgo lygiai savaitė.

Per tą laiką Šakių kultūros centro direktorius ne tik spėjo susirasti rėmėjų, įrengti karuselę, apšvietimą, susitarti dėl muzikos, tačiau ir paprašė UAB „Gulbelė“, jog ji pasirūpintų patenkinti galimai išaugusį pačiūžų poreikį. R. Januševičiaus nuomone, čiuožykla galėtų būti puiki terpė paslaugų verslui. „Kultūra neatsiejama verslo dalis. Įprasta manyti, kad mes, kultūros darbuotojai, tik imame iš biudžeto. Noriu, jog žmonės pamatytų, kad kultūra gali ir turi prisidėti prie jo didinimo. 5 proc. bendro vidaus produkto sudaro kultūra“,- teigė R. Januševičius.

Praėjusį penktadienį, penktą valandą vakaro, čiuožyklos atidarymo metu prie tvenkinio būriavosi nemažai šakiečių. Jiems buvo suorganizuota įvairių rungčių, visi galėjo pasišildyti prie laužo, gerdami kmynų ar melisų arbatą. Kad penktadienio ryte, ant skaidraus tvenkinio ledo buvo užnešta didžiausia kepurė sniego, organizatorių nesutrikdė. „Per socialinį tinklą paskelbiau, kad visi atsineštų ne tik pačiūžas, bet ir kastuvus sniegui“,- šypsojosi R. Januševičius ir džiaugėsi, kad penktadienio pavakare iš tiesų, visi atsinešė kastuvus ir draugiškai nusivalė ledą. „Juk ši idėja ir remiasi bendruomeniškumu, žmonių iniciatyva susikurti kažką gražaus. Manau, kad puiku, jog visi turėsime galimybę prisidėti prie šventės“,- teigė R. Januševičius.

Prie čiuožyklos apšvietimo prisidėjo seniūnija, Jono Palukaičio įmonė „Moba“ davė padangų rungtims, Jaunutis Bugvilas – prekių iš savo parduotuvės, ruporą padovanojo Živilės Unguvaitytės atstovaujama VšĮ „Mano skveras“, taip pat prisidėjo keli nenorėję viešintis ūkininkai. „Visi buvo labai geranoriški, tereikėjo kreiptis ir iškart sulaukėme pagalbos“,- džiaugėsi R. Januševičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.