Politikai žadėjo: „Šakiai neliks be dėmesio...“

konservatoriaiAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 11 dieną mūsų rajone lankėsi Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) frakcijos politikai - Seimo nariai Kęstutis Masiulis, Kazimieras Kuzminskas ir Vytautas Juozapaitis. Vizito metu jie susitiko su Šakių miesto jaunimu ir visuomene, lankėsi Kudirkos Naumiestyje ir Gelgaudiškyje, domėjosi rajono aktualijomis ir problemomis.
 
Nuotr. Mūsų rajone viešėję (iš kairės į dešinę) K. Masiulis, K. Kuzminskas ir V. Juozapaitis patikino, jog čia atvyko, kad išgirstų rajono žmonių problemas.
 
Nors praėjusį penktadienį rajono gyventojai laukė savo kraštiečio politiko - Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Arvydo Vidžiūno ir jo komandos, tačiau, šiam susirgus, į Šakius buvo „numestas“ kitų jo bendrapartiečių desantas. Artėjantys rinkimai vis dažniau į provincijas atvilioja politikus, todėl ir šis vizitas – ne išimtis. Pastaraisiais mėnesiais rajone besilankantys įvairiausių partijų atstovai tapo kasdienybe. Šįkart su rajono valdžia, jaunimu ir visuomene atvyko susitikti trys TS – LKD partijos nariai.

Savo vizitą pradėję rajono mero Juozo Bertašiaus kabinete, politikai pasikeitė nuomonėmis apie kaimiškos savivaldybės pliusus ir minusus bei susirūpinimą keliančia naująja valstybės regioninės plėtros strategija, kurioje nenumatytas finansavimas mažą žmonių skaičių turintiems rajonams, tokiems kaip Šakiai. Dėl šio klausimo ir iškilo pirmieji mero ir K. Masiulio nuomonių skirtumai. Politikas patvirtino: „Situacija prasta, netgi katastrofiška ir tragiška... Regionai per 20 metų neteko apie  20 proc. gyventojų. Tokia tendencija, kad maždaug po 50 metų liks tik didieji miestai... Klausimas: Kas daroma, kad tai būtų sustabdyta?“ Pasak jo, regioninė politika - vienas iš instrumentų, naudojamų visoje Europos Sąjungoje, „tačiau absoliučiai neveiksminga, jei to neišsprendžia net turtingieji vokiečiai.“

 „Į viską reikia žiūrėti su perspektyva. Ar po 10, po 20, po 50 metų miestelis dar bus? Ar verta čia investuoti – tiesti vandentiekį ar renovuoti mokyklą? Visa Europa su tuo ne kažin kaip tvarkosi“, - tvirtino K. Masiulis, kurio neįtikino, jog, investavus į šaligatvius, sugrįš žmonės. „Čia arba ne tie vaistai, arba reikia kompleksinio gydymo, - kalbėjo politikas. – Gydymas turėtų būti toks: gražūs šaligatviai, miestietiškas gyvenimas ir geros darbo vietos. Darbo vietos turėtų būti sukurtos pirmiau nei gražūs šaligatviai. Tai vienintelis būdas pritraukti žmones. Šiandien matome, kad viskas vyksta atvirkščiai, todėl ir nėra rezultato.“

Atsakydamas į šią kalbą, J. Bertašius juokavo, kad, jei su kitais dviem politikais jie vieni kitus suprato, tai „su K. Masiuliu teks važiuoti aiškintis į televiziją.“ Jis kategoriškai nesutiko su politiko nuomone. „Ar reikia viską koncentruoti į sostinę ir didžiuosius miestus? – klausė meras. – Vilnius yra iš visos šalies suvažiavusių žmonių miestas. Kad ir kur žmogus begyventų, nori, kad jam tas kraštas patiktų. Todėl būtina, kad ir rajonų centrai atrodytų taip gražiai, kaip didieji miestai.“ V. Juozapavičiaus teigimu, ne veltui sakoma, kad žuvis ieško kur giliau, o žmogus gyvena kur geriau. Klausimas toks: Ar užtenka žmogui nusipirkti dešros gabalą ir išgerti alaus ir tai yra pakankamas gėrio supratimas? Ar reikia dvasinio grožio sąvokos, kultūros, bažnyčios, kurie taip pat neįmanomi be investicijų į regionus?

Tuo tarpu, kai K. Kuzminskas ir V. Juozapaitis Šakių kultūros centre susitiko su kultūros darbuotojais ir diskutavo apie kultūros prasmę ir jos reikšmę, kultūros žmogaus vietą šiandieninės politikos kontekste, K. Masiulis Šakių „Žiburio“ gimnazijoje jaunimui pravedė paskaitą „Lyderystė ir savo gyvenimo kelio formavimas“. Jis skatino moksleivius jau šiandien susiformuoti savo gyvenimo tikslą ir jo nuosekliai siekti. „Jei anksčiau, t.y. XIX šimtmetyje, žmonės savo gyvenimo tikslu laikė siekį gyventi taip, kad patektų  į Dangų, tai šiandien mūsų tikslai gerokai pasikeitė. Daugelis jau čia ir dabar nori gyventi kaip Danguje, - patikino lektorius. – Turime suprasti, ko norime iš gyvenimo ir kiek mums užtenka.“ Jis įrodė, kad nebūtina būti milijonieriumi, jei nori savo gyvenimo saulėlydį sutikti su mylima senute šalia namo žydinčiame sode.

Politikas mokė gimnazistus to, ko mokykla šiandien nemoko: pažinti save ir kitus žmones, siekti to, ko nori, formuoti savo gyvenimo kelią taip, kad sulaukus senatvės, nereikėtų jaustis nelaimingu. „Jei nori keliauti, tai keliauk ir netrink universiteto suolo, jei nori jodinėti, tai jodinėk ir nestudijuok teisės“, - patarė K. Masiulis. Svečias iš Vilniaus nepamiršo apsilankyti ir rajoninių laikraščių „Valsčius“ bei „Draugas“ redakcijose, kur domėjosi, kaip žurnalistai vertina šiandieninę situaciją, kokias mato problemas.

K. Kuzminskas, lydimas TS – LKD Šakių skyriaus narių, lankėsi Kudirkos Naumiestyje, kur susitiko su naujuoju seniūnu Algirdu Stankevičiumi, susipažino su miestelio problemomis, apžiūrėjęs VšĮ Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centrą, įsitikino, jog medikai per daug apkrauti nereikalingais popieriais, iš po kurių jau ir jų veidų nesimato. „Kada gydytojui pakalbėti su žmogumi, jį suprasti, įeiti į jį, kad galėtų diagnozuoti ligą? Aš pats, kaip gydytojas, juos labai gerai suprantu“, - kalbėjo K. Kuzminskas. Jis džiaugėsi susitikimu su parapijos klebonu Donatu Jasulaičiu, labai gražiai sutvarkytais senelių globos namais, gerai prižiūrimais jų gyventojais - „žmonės po insulto be pragulų, slauga puikiausia, nė vienos žaizdos, pagalba suteikiama pačiais naujausiais vaistais.“ Politikas kvietė paremti tokias parapijų iniciatyvas, nes, jei jų nebus, kas tuomet prižiūrės senus žmones?

K. Masiulis ir V. Juozapaitis  tuo metu  svečiavosi atstatomuose Gelgaudiškio dvaro rūmuose, pagrindinėje ir specialiojoje mokyklose, susipažino su jų problemomis ir nūdiena, apžiūrėjo prieplauką, kalbėjosi su UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ direktoriumi Edmundu Rinkevičiumi. Iš jo K. Masiulis sužinojo, kad rajono valdžia nepalaiko pramonės plėtros ir privataus verslo, be reikalo nesuteikė galimybės mokyklai tapti gimnazija. „Aš, kaip politikas, negaliu to nutylėti ir, manau, tai yra rimtos problemos, jei žmonės jas iškelia“, - teigė svečias ir išvykdamas pažadėjo tuo būtinai pasidomėti. „Savivaldos neturi motyvacijos skatinti verslo atėjimo, todėl visi Lietuvos verslininkai susiduria su problema, kad jiems yra trukdoma arba nepadedama investuoti... Atėjęs stiprus verslas gali sumažinti kai kurias galias, dėl kurių vieni ar kiti politikai gali netekti postų. Tai yra atskira diskusija. Viskaspriklauso nuo mūsų padorumo ir priedermės tarnauti savo piliečiams bei ambicijos būti valdžioje“, - pridūrė V. Juozapaitis.

Į susitikimą su trimis TS – LKD frakcijos politikais atvyko apie trisdešimt šakiečių. „Esame čia tam, kad išgirstume jūsų problemas“, - kartojo svečiai iš Vilniaus, tačiau vietiniai gyventojai klausimų uždavė nedaug. Nors politikai minėjo, kad dabartinis laikotarpis yra pakankamai įtemptas ir sunkus, kad stovime ant trečiojo pasaulinio karo slenksčio, šakiečiai sakė šios grėsmės nebijantys. Jie domėjosi, kada bus grąžintos sumažintos pensijos? Klausė, kas šiandien daroma Seime, kad politinės partijos vieningai susitartų, konsoliduotųsi, kad Lietuva galėtų bent kiek atsispirti ir prieš informacinį, ir prieš ekonominį, ir galbūt prieš tikrąjį karą? Rajono gyventojai dalijosi mintimis apie vis dar rajone egzistuojančius atlyginimus vokeliuose, teiravosi, kodėl, atėjus pas gydytoją su siuntimu,  tenka primokėti už konsultacijas privačiose gydymo įstaigose, medikai nerimavo dėl didėjančio popierizmo, kurį tvarkant gydytojai neturi laiko savo tiesioginiam darbui.

„Jūsų rajone matėme ženklus, kad ne viskas Lietuvoje blogai. Čia sutikome daug iniciatyvių žmonių, kurie problemų sprendimui randa ir lėšų, ir laiko, - teigė V. Juozapaitis. – Grįždami neplanuotai užsukome į Šakių evangelikų liuteronų bažnyčią, apsilankėme šalia įsikūrusiuose vaikų globos namuose, kur sutikome savanorius iš Vokietijos. Tad susidarėme įspūdį, kad Šakiai nėra kažkoks provincijos užkampis, į kurį niekas nenori atvykti. Šiandieninis mūsų trijų desantas užtikrina, kad Šakiai mūsų partijos požiūriu neliks be dėmesio.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.