Lietuvos plento taurė Šakiuose pritraukė ir profesionalus, ir mėgėjus

plento taure sakiai
Nuotr. Prie starto linijos stojo apie 400 dviratininkų iš visos Lietuvos. Skirtingose grupėse važiavo ne tik šios sporto šakos profesionalai, bet ir mėgėjai.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Didžiausia plento dviračių lenktynių serija Baltijos šalyse užsuko ir į Šakių rajoną. Praėjusiais metais Šakiuose startavusios „Šakiai Classic“ lenktynės pasiteisino su kaupu – pernai rajone apšilę dviratininkai praėjusį sekmadienį būtent Šakiuose varžėsi antrame, viename iš aštuonių, „Lietuvos plento taurės“ dviračių etape.

Iš viso prie starto linijos stojo apie 400 dviratininkų iš visos Lietuvos. A grupėje dalyvavo 17 stipriausių Lietuvos komandų, dvi iš jų – svečiai iš Latvijos, kurios turėjo įveikti ilgąją 138,4 km distanciją (trys ratai), B grupėje važiavo pažengę dviračių sporto mėgėjai, kurių laukė 89 km (du ratai). Beje, ši grupė pati masiškiausia – joje jėgas išbandė apie 200 dviratininkų. C grupė skirta visiems, norintiems susipažinti su dviračių sportu ir gerai praleisti laiką. Jų distancija – 43,7 km. Renginys pritraukė ir tokias dviračių sporto žvaigždes kaip Tomas Vaitkus, broliai Gediminas ir Vytautas Kaupai, Paulius Šiškevičius ir kitus.

Starto miestelis įsikūrė Juozo Lingio parke Šakiuose, nuo kur trasa driekėsi Gelgaudiškio link pro Daukantiškius Voniškių link ir iki Plokščių, o iš ten dviratininkai pasileido Briedžių link ir grįžo į Šakius.

Šakių etapo pagrindinis akcentas – Plokščių pakilimas. Trasos pusiaukelėje dviratininkų laukė 120 metrų ilgio apie 20 procentų statumo žvyro pakilimas. Daugeliui jis tiesiogine žodžio prasme buvo nepravažiuojamas. Plokščių pakilimas neasfaltuotas, o šiemet čia danga buvo pakankamai puri, todėl, sustojus keliems dviratininkams, visiems už jų važiavusiems dviračius į pakilimo viršūnę teko nešti arba stumti. Ir pernai vykusiose lenktynėse būtent ši atkarpa vadinta „vyšnia ant torto“. Tiesa, mėgėjai į įkalnę nevažiavo, užtat profesionalams ją teko įveikti tris kartus.

Antrame „Lietuvos plento taurės“ etape Šakiuose pergalę iškovojo Viesturs Luksevics iš „Tomas Vaitkus Racing“ komandos. Latvis artimiausią varžovą aplenkė 12 sekundžių ir trasą įveikė per 3 val. 21 min. 4 s. Vidutinis jo greitis – 41,3 km/h. Antras A grupėje liko Eimantas Gudiškis iš „Colibri Cycling Team“, iškart už jo finišavo latvis Kristaps Knops iš „ZZK Team“ komandos.

Susumavus rezultatus po dviejų etapų geltonuosius marškinėlius išsaugojo E. Gudiškis.

B grupėje (89 km) greičiausiai (2 val. 11 min. 22 s) numynė Paulius Paukštis („Runglorious Bastards“), antras liko Marius Bernatonis, trečią užėmė Mantas Bitinas („Umarai“). Nuo nugalėtojų 12 s atsilikęs trasą 29-as įveikė Laimonas Survila, atstovavęs „Vėjas-Šakiai“. Savo amžiaus grupėje (V-40) jis buvo antras.

C grupėje (43,7 km) greičiausi buvo „Vėtrungės“ dviratininkai. Pirmasis – Rokas Adomaitis, trasą įveikęs per 1 val. 5 min. 58 s, antrą vietą užėmė Rokas Dirmantas („Vėtrungė II“), trečią – Arvydas Žukauskas („Vėtrungė II“). Tarp šakiečių šioje grupėje greičiausias buvo Virgilijus Makūnas, užėmęs 24 vietą ir nuo lyderio atsilikęs 36 s.

Visi šios grupės dalyviai buvo apdovanoti atminimo medaliais.

Sporto ir laisvalaikio klubo „Vėjas“ narys Darius Pavalkis, vienas iš organizatorių, džiaugiasi ne tik tuo, kad šiais metais pernykštis atskiras renginys išaugo į įskaitinį etapą, bet ir tuo, kad dviračių sportą vis labiau pamėgsta rajono gyventojai.

„Smagu matyti, kad mūsų indėlis nenueina perniek“, – džiaugiasi etapo rajone organizatoriai, Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras, organizaciniais rūpesčiais dalijęsis su „Pro Cycling LT“.

Štai šiais metais varžybose dalyvavo 30 šakiečių. „Vėjas-Šakiai“ komanda buvo apdovanota „Maxi“ taure – kaip daugiausiai kilometrų (1179,9 km) įveikusi komanda. Pastebėtas buvo ir vyriausias dalyvis – naumiestietis Gediminas Dovydaitis.

Nors organizacinių rūpesčių netrūko, organizatoriai pripažįsta, kad bene sunkiausi buvo eismo ribojimo klausimai.

„Eismo ribojimas sutrikdė įprastą šakiečių gyvenimą, tuo labiau, kad tą sekmadienį buvo ir Motinos diena. Atsiprašome už patirtus nepatogumus, tačiau mūsų tikslas ir yra parodyti dviračių sportą šakiečiams, tad ir neaplenkėme miesto“, – sakė D. Pavalkis.

Žinoma, organizatoriai dėkingi visiems, kurie prisidėjo, skatino ir palaikė. Pagelbėti neatsisakė ir 20 savanorių, ypač organizuoti čia buvo plokštiečiai, talkino policijos pareigūnai, medikai, tų seniūnijų, pro kurias driekėsi trasa, seniūnai.

Netrūko ir smalsuolių, kurie vis atklysdavo į J. Lingio parką pažiūrėti, o kas gi čia vyksta. Beje, nebuvo pamiršti ir mažieji dviratininkai, kuriems suorganizuotos atskiros varžybėlės, buvo galima nemokamai šokinėti ant batuto, o išalkusiais pilvais rūpinosi sporto ir laisvalaikio klubo „Vėjas“ šeimininkės, kurios sriuba vaišinio ne tik varžybų dalyvius, bet ir svečius.

Neprisvilo pernykštis blynas, kartelė šiais metais pakelta dar aukščiau, tad organizatoriai prasitaria, kad ir kitais metais yra norų bei siekių, kad dviratininkai į Šakius sugrįžtų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.