Lėšų panaudojimas turi būti labiau kontroliuojamas

jksc iskaba
Gintarė MARTINAITIENĖ

Sporto klubams, laimėjusiems kūno kultūros ir sporto projektų finansavimo konkursą, yra paskirstoma 15 tūkst. eurų. Tiesa, komitetų posėdžių metu ne vienas tarybos narys pasigedo didesnės kontrolės bei viešumo ne tik dėl paskirstytų lėšų, bet ir pačių klubų veiklos.

Dabar yra taip, kad lėšas skirsto ir visą tą procesą kontroliuoja Jaunimo kūrybos ir sporto centras (JKSC). Tiek Finansų ir rajono plėtros, tiek Ūkio ir verslo komitetų posėdžių metu būta diskusijų, kad tiek pačių lėšų paskirstymas, tiek klubų atsiskaitymas už panaudotas lėšas turėtų būti labiau kontroliuojamas. Beje, su tuo sutinka ir savivaldybės administracijos vadovai.

„Matom čia spragą, proceso nekontroliuojam“, – teigė meras Edgaras Pilypaitis.

Tiesa, jis priminė, kad kol Švietimo, kultūros ir sporto skyriuje dirbo specialistas, kontrolė ir atsakomybė buvo savivaldybės administracijos, tiksliau, skyriaus rankose. Kai sporto specialistė Rima Mozūraitienė iš savivaldybės administracijos perėjo dirbti į JKSC, „išnešė ir funkciją“, o kai sporto centre neliko R. Mozūraitienės, kalbėta posėdžio metu, ten esą nelabai liko kompetentingų specialistų, nors funkcija tebelikusi. Kitas retorinis klausimas, kam Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus pavadinime reikalingas žodis „sporto“, jei tos sporto veiklos jie nei kuruoja, nei už ją atsako...

Nors skyriaus vedėjas Elvydas Puliukėnas teigė, jog tos kontrolės pakanka, tarybos nariai taip nemano ir nusprendė, jog nuo šiol lėšų panaudojimą turės kontroliuoti ir savivaldybės administracijos skyrius.

Be to, kalbėjo administracijos direktorius Dainius Grincevičius, ar labai skaidru ir gerai, jei komisijos pirmininką, narius, sekretorę pasiskiria pati centro direktorė ir nėra jokio ne skyriaus ir ne sporto centro žmogaus.

Nemažai kalbėta ir apie tai, kad labiau viešas turėtų būti ne tik pats lėšų paskirstymas, bet ir pačių klubų veikla.

„Vienų tik pavadinimą pamačius viskas aišku, o kitų net pavadinimai negirdėti, apie juos nerasi ir jokios informacijos laikraščiuose. Kiti gauna lėšų, visur dalyvauja ir dar ateina papildomai prašyti“, – kalbėjo meras, pridūręs, kad yra tokių klubų, kurių „pavadinimas daugiau su kojinėm asocijuojasi, o ne su sportu“. Todėl svarstyta, kad ir pačius klubus, gavusius lėšas, reikėtų įpareigoti labiau veiklą viešinti, o ir žmonės, kalbėta posėdyje, turi turėti informaciją, kuo užsiima klubai, kokia jų veikla, galbūt ir jie gali pasinaudoti jų paslaugomis.

E. Pauliukėno teirautasi, ar tikrai visi klubai atsiskaito už gautas lėšas. Pasak vedėjo, šįkart atsiskaitė visi, vienintelė „Trigada“ neatsiskaičiusi, bet pagal kitos programos (Neformalusis vaikų švietimas) finansavimą.

„Bet čia nesurišta su šituo“, – bandė ginti klubą vedėjas.

„Jei neatsiskaito vienoj, viskas, į juodus sąrašus ir kad negalėtų pretenduoti ir į kitą paramą“, – teigė Finansų ir rajono plėtros komiteto pirmininkė Aušrelė Pukinskienė, kuriai pritarė ir kolegos.

2019 m. 15 tūkst. Sporto programos lėšų buvo paskirstyta 15 klubų. Didžiausia parama skirta VšĮ „Motorsport LT“ (1 tūkst. 100 eurų), mažiausiai lėšų savo veiklai gavo sporto klubas „Spurtas“ (862 eurus).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.