Pareigūnai – už legalų ir saugų dragą, o greičio mėgėjai?..

dragas
Nelegalių gatvių lenktynių rajone kol kas nėra, tačiau vietiniai sporto aistruoliai nėra patenkinti, kai rajono aerodromuose šėlsta svečiai iš kitur ir gadina trasų dangą. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Po to, kai šalyje plačiai nuskambėjo istorijos apie Šiauliuose nelegaliai organizuotas gatvių automobilių varžybas, vadinamus dragus, Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius informavo, jog rajone tokių varžybų kol kas dar niekas nerengė, bet policijos akiratin retkarčiais patenka pavienių asmenų, kurie sugalvoja paspausti greičio pedalą.
 
Jeigu nelegalių naktinių varžybų rajone nėra, tai dar nereiškia, kad automobilių sporto entuziastai čia nesirodo – kartkartėmis atsiranda įvairių automobilių asociacijų, kurios rajono aerodromuose nori surengti treniruotes.

Vasaros pradžioje į rajono policijos komisariatą kreipėsi jaunuoliai, kurie išreiškė viltį, kad ir policija neprieštaraus dėl galimybės surengti automobilių treniruotes Bliuviškių aerodrome (Griškabūdžio sen.). Pirmasis sportinių automobilių renginys jau įvyko birželio 20 d., o jį organizavo ne vietiniai rajono klubai. Tiesa, sunku suprasti, ar tai treniruotės, ar varžybos, nes savivaldybei pateiktame prašyme jos įvardytos kaip „Joninių autosporto varžybos“. Kitas sportinių automobilių renginys tame pačiame aerodrome vyks liepos 6 d., o savivaldybei parašytame prašyme jis pavadintas treniruotėmis, organizuojamas taip pat ne rajono klubų. Kad ir kaip tuos renginius pavadina patys jų organizatoriai, šiuo metu, anot rajono policijos komisariato viršininko A. Kvederevičiaus, Lietuvos policija palaiko jaunuolių iniciatyvas organizuoti legalias gatvės varžybas ir mielai pakonsultuotų savivaldybės specialistus, kokie reikalavimai yra taikomi jas rengiant. Pasak viršininko, svarbu yra ne tik kontroliuoti tas varžybas, žinoti apie jas, bet itin svarbu, kad jos atitiktų Lietuvos automobilių sporto federacijos keliamus reikalavimus pagal automobilių kategoriją, kuri yra pasirinkta konkrečiam renginiui.

Administracijos direktorius Dainius Grincevičius žiūrėdamas į sportinių automobilių varžybų taisykles sako, kad savivaldybėms yra keliami didžiuliai reikalavimai, ypač užtikrinant saugumą trasose, medicinos personalą, trasų dangą ir kitus svarbius dalykus, nes savivaldybė būtų atsakinga, jeigu per varžybas kas nors atsitiktų. Policijos viršininkas mano, kad svarbiausius reikalavimus užtikrinti būtina vien jau dėl saugumo varžybų metu, bet perlenkti lazdos nebūtina. Be to, pasak A. Kvederevičiaus, ne savivaldybė turi įrengti Šakiuose kokią nors varžybų trasą su jai keliamais reikalavimais, nes jos funkcijos yra tik sudaryti sąlygas toms varžyboms organizuoti, bet pagrindinius reikalavimus turi užtikrinti patys renginių organizatoriai.

Savivaldybėje diskutuojant Ekstremalių situacijų posėdžio metu buvo prieita prie išvados, kad apie gatvėse rengiamas automobilių varžybas kalbėti reikia, nes vis pasitaiko klubų ar asociacijų narių, kurie, kad ir prisidengdami treniruotėmis, atvyksta iš kitų rajonų ir rengia įvairius sporto renginius. Šakių automobilių sporto klubų atstovai nėra patenkinti „svečiais“ iš kitų rajonų, nes jie, rengdami aerodromuose vadinamas „bulių kautynes“ pigiais 200–300 eurų kainuojančiais automobiliais, tik gadina asfalto dangą. Pasirodo, svečiams iš kitų rajonų iki praėjusių metų nereikėdavo daug vargintis ir dėl leidimų – jiems leidimai būdavo išduodami supaprastinta tvarka. „Šakių ASK“ mėgėjų sporto klubo narys Tadas Viliūšis sako, kad iki pernai, kol jis neiškėlė šio klausimo savivaldybėje, buvo didžiuliai nesusipratimai rengiant panašaus pobūdžio sportinius renginius kad ir tame pačiame Bliuviškių aerodrome.

„Mes norėdami suorganizuoti paprastas varžybas, turėdavome viską suderinti su visom institucijomis (policija, greitoji pagalba, gaisrinė, seniūnija – red. past) prieš gaunant leidimą, o jiems viskas būdavo supaprastinta tvarka – užtekdavo vos ne seniūnui paskambinti ir jiems viskas būdavo parūpinta, net nesivargindavo atvykti į savivaldybę“, – sako T. Viliūšis.

Pasak mėgėjų sporto klubo nario, po tokių „bulių kautynių“ toje aerodromo trasoje paprastas slalomo varžybas jau netgi neapsimoka vietiniams organizuoti, nes atvykėliai per daugelį metų tiek pasistengė sugadinti asfalto dangą, pagilinti ten buvusias asfalto duobes, kad apie jų klubo automobilių kategorijos sportinius renginius ten pat jau nėra ką kalbėti, tad artimiausiu metu jų neplanuoja.  

Administracijos direktorius taip pat pasidomėjo, ką komisariato viršininkas mano apie Šakių mieste kartais žiemą rengiamas automobilių slalomo varžybas, ar policija tokioms varžyboms neprieštarauja.

A. Kvederevičiaus nuomone, tokioms varžyboms daugiau prieštarauja ne policija, o patys miesto gyventojai dėl automobilių keliamo triukšmo ir smarvės varžybų metu. Pati policija neprieštarauja, jeigu varžybas leidžia rengti kelio savininkas. Be to, policijos atstovas pastebi, kad tokios varžybos dabar dažniausiai yra rengiamos užmiesčiuose, o ne miesto centruose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.