Pavilkijo trasą atidavus užsieniečiui - planai turėti naują sporto kompleksą

trasaGintarė MARTINAITIENĖ

VšĮ „Motorsport LT“ tikisi palankaus rajono tarybos sprendimo, kuris atvertų kelią tolimesnių ir ambicingų planų įgyvendinimui. Jei viskas klostysis taip, kaip tikimasi, Palankinės kaime, Kidulių seniūnijoje, bus įrengtas modernus ir europinius standartus atitinkantis automobilių ir motociklų sporto kompleksas.

Nuotr. Savininkui nutraukus sutartį, virš šakiečių galvų susikaupė juodi debesys. Kol kas neaišku, ar Pavilkijo trasoje dar galės vykti varžybos.


Pavilkijyje esanti automobilių trasa, kurioje vyko ne vienerios tiek tarptautinės, tiek respublikinės varžybos, buvo pradėta įrenginėti 1999 metais. Tuomet, gavus palankų valdžios sprendimą, buvo pradėtas tvarkyti karjeras, kirsti krūmynai, vežtos šiukšlės – tiesiog iškuopta apleista teritorija. Kaip prisimena VšĮ „Motorsport LT“ vadovas Valdas Stankūnas, buvo didžiulis palaikymas, ir užsibrėžtų tikslų vedini visi puolė tvarkyti bei kiek gali prisidėti. „Žmonės aukojo savo laiką, dirbo ir tvarkė ne vieną dieną kol galiausiai buvo įrengta tokia trasa, kokia yra dabar. Darbas buvo didžiulis, kaip katorgoj“, - teigė V. Stankūnas. Tačiau atsitiko taip, kaip atsitiko, ir 2003 metais visas jų indėlis ir įdirbis nuėjo kaip šuniui ant uodegos, mat žemė buvo grąžinta savininkui - JAV gyvenančiam Edwardui Johanui Domanskiui. Kodėl žemės sklypas negalėjo būti atmatuotas kažkur kitur, o atiduota trasa, į kurią sudėta tiek investicijų, V. Stankūnas sako net nenorintis svarstyti. Galbūt kažkas kažką pražiūrėjo, neįsigilino ir tiek... Iš pradžių viskas buvo pakenčiamai, nes su užsieniečiu buvo pasirašyta ilgalaikė sutartis, sportininkai trasa naudojosi, rengė varžybas. „Šį rudenį, gal rugsėjį, ponas E. J. Domanskis atsiuntė raštą buvusiam Šakių TSK vadovui Romualdui Barkauskui, kad sutartis nutraukiama ir viskas“, – pasakojo V. Stankūnas. Aišku, žemių savininkas eitų į kompromisą ir sklypą, tiksliau trasą, perleistų mūsiškiams už namą ar kotedžą pajūryje, tačiau tai tiesiog nerealu. Pasak, „Motorsport LT“ vadovo, ir dabar buvo dar bandoma derinti, kad bent kol kas būtų galima naudotis trasa ir ten rengti varžybas, bet užsienietis tiesiog „nelabai supranta“ tokio prašymo ir jį ignoruoja. Žinoma, kaip pripažino V. Stankūnas, labai gaila įdėto darbo, laiko ir investicijų, tačiau šakiečiai neturi kito pasirinkimo – juk į nuosavą sklypą neįlįsi. Nenorėdami pasiduoti bei nuleisti rankų jie planuoja įsirengti kitą trasą. „Kaip vieni negali be krepšinio, žvejybos ar medžioklės, taip mes negalime be automobilių sporto. Kai įrengtoje trasoje matai vykstančias varžybas, tai atpildas už įdėtą darbą“, - tikino pašnekovas.
 
Dabar, pasak V. Stankūno, svarbiausia, kad rajono taryba artimiausiame posėdyje numatomą statyti objektą, tiksliau projektą, pripažintų prioritetiniu. „Tiesiog pripažinus prioritetiniu būtų lengviau. Iškart galėtume teikti paraiškas atitinkamoms institucijoms ir po truputį pradėtume įgyvendinti savo planus, formuoti sklypą, gal pradėti minimalius darbus – kelio įrengimą, aikštelės formavimą, bet neina taip greitai, kaip norėtųsi“, - teigė projekto iniciatorius. Jei pavyks įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, sujungus kelis sklypus į vieną, būtų įrengtas kompleksinis sporto aikštynas, kuriame būtų autokroso, žiemos treko ar net kartingų trasos ir varžybos ten vyktų nuolat. Idealiausia, pasak V. Stankūno, būtų iki 20 ha ploto sutvarkymas. Be to, mąstoma ne tik apie saugias bei patogias aikšteles žiūrovams bei dalyviams, bet ir apie poilsinį parką. „Pavyzdžiui, kad ir tuomet, kai nevyksta varžybos, žmonės galėtų atvykti su kempingais, apsistoti ir gyventi. Juk šalia dviračių takas, Nemunas, tad poilsiautojams tai puiki vieta. Gal ne aš, o ateityje kas nors kitas pagalvos ir apie laivybą, nes tai visiškai neišnaudota niša, ir įrengs prieplauką, kur būtų galima pasiplaukioti kateriu, užsiimti kitokiomis pramogomis“, – mintimis ir ateities užmojais dalijosi V. Stankūnas. Tačiau būtent nuo planų viskas ir prasideda. Dabar „Motorsport LT“, prieš įrengdamas trasą, planuoja tartis bei konsultuotis su žinomais ir gerais specialistais, kad darbai būtų padaryti ne bet kaip, o iš esmės bei pagal europinius reikalavimus „Svarbiausia, kad turėtume ir finansinį, ir moralinį palaikymą, o visa kita įveikiama, tik reikia laiko. Nemažai pažinčių turi ir mūsų Europos čempionas Nerijus Naujokaitis, tad bandysime padaryti viską, kas įmanoma“, – tikino V. Stankūnas. Kiek investicijų gali prireikti tokio objekto įgyvendinimui, jis sako negalintis konkrečiai pasakyti, nes dar viskas tik pradiniam lygmeny. Iš trasos Pavilkyjyje jie planuoja taip pat išsivežti viską, kas įmanoma. „Ten įrengta apie 1 km žvyruoto kelio, supilta skalda, kitos medžiagos, tad kiek bus įmanoma, išsikasime ir persivešime, nusiimsime atitvarus, kitus įrenginius, tik neaišku, kas liks mūsų buvusioje trasoje, ar nepavirs ji didžiuliu sąvartynu...“, - retoriškai teiravosi V. Stankūnas. Belieka tikėtis, kad ambicingi planai neišblės ir atsižvelgiant į biurokratinius trukdžius, galbūt per penkmetį, rajone turėsime visiškai naują sporto kompleksą, kuriame galės vykti aukščiausio lygio varžybos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.