Čakros – energetikos įėjimo vartai

chakraŽodis „čakra“ kilo iš sanskrito kalbos ir reiškia „ratas” arba „sūkurys”. Čakros yra sąmonės, jėgos ir energijos centrai, išsidėstę žmogaus pagrindiniame astraliniame nervų kanale. Jos priima, kaupia ir paskirsto kosminę energiją, būtiną įvairiems kūno, sielos ir proto procesams. Tie, kurie turi dovaną regėti čakras, apibūdina jas kaip energetinius sūkurius, besisukančius aplink centrinį tašką, kaip savo spalvą spinduliuojančius ratus. Kuo greičiau sukasi sūkurys, tuo daugiau energijos jis gali sugerti ir perduoti. Patį žemiausią dažnį turi šaknies čakra (muladhara), o kylant aukštyn link karūnos čakros (sahasraros), dažnis kyla. Tai primena muzikinę gamą arba spalvų spektrą – nuo raudonos iki violetinės. Šių spalvotų sūkurių kombinacija kuria mūsų aurą – subtilų spalvinį čakrų energijos švytėjimą.

Žmogaus emocijos ir mintys paruošia čakrą priimti atitinkamų vibracijų energiją. Todėl auros kokybė priklauso nuo to, kokiems vibracijų dažniams priimti nustatyta čakra. Pasaulyje viskas sąveikauja. Dvasia, kūnas, sąmonė, žmogaus likimas, Žemė, žvaigždės, Visata paklūsta priežasties - pasekmės dėsniui. Todėl nuo informacijos, esančios žmogaus energokūne kokybės ir kiekybės, priklauso žmogaus sveikata ir jo socialinė gerovė. Tik pats žmogus savo mintimis ir veiksmais lemia viską, kas su juo vyksta. Kas beatsitiktų su žmogumi - priežastis jame pačiame.
 
Mūsų gyvenimo tempas daug kartų didesnis negu prieš dvidešimt ar daugiau metų. Net tuomet, kai žmogus atrodo ramus - viduje jis verda. Bėga dienos, savaitės, mėnesiai ir mes bėgame. Mūsų bėgimui reikia labai daug energijos. Kiekviena čakra savaip įtakoja žmogaus savijautą, darbingumą ir sveikatą. Trys apatinės čakros mus išreiškia  materialinėje plotmėje, o trys viršutinės – dvasinėje. Širdies čakra yra per vidurį. Ji tarsi jungia mumyse materialius ir dvasinius poreikius. Mūsų visuomenei vis dar trūksta dvasingumo, nes labai ilgai buvo orientuojamasi tik į apatines čakras. Mus nuo vaikystės mokė siekti materialių dalykų: karjeros, pinigų, gerovės. Gerai gyvendami mes nesiekiame dvasinių dalykų, kuriuos aktyvina tikėjimas, meditacija, joga, reiki, dvasingos, įkvėpiančios literatūros skaitymas, noras pažinti, suprasti, tobulėti  ir į Dievą kreipiamės tik tada, kai ištinka nelaimės ar susergame sunkia liga.

Pagrindinės čakros skaičiuojamos nuo apačios į viršų. Tai tarsi energetikos įėjimo vartai.

Pirmoji – pamatinė čakra (Muladhara) yra stuburo apačioje. Ši čakra yra atsakinga už saugumo jausmą, ryšį su žeme, materialiuoju pasauliu. Tai yra gyvybinės energijos centras, susijęs su išgyvenimo instinktu ir pusiausvyra. Kiekvienas žmogus turi kūną ir gyvūnams būdingus instinktus. Ši čakra reguliuoja maisto, savisaugos ir materialaus prieglobsčio poreikius. Jei čakra subalansuota, žmogus yra drąsus, turi daug valios, pasitiki savimi. Priešingu atveju, jis jaučia baimę ir energijos trūkumą. Tai gali pasireikšti savęs nuvertinimu arba per didele agresija, egoizmu.

Antroji - kryžkaulio čakra (Svadhisthana) yra 5 cm žemiau bambos. Ji reguliuoja lytinį potraukį, dauginimosi funkciją, emocionalumą. Nuo tinkamo šios čakros veikimo priklauso galimybė turėti vaikų, malonios emocijos, ryšiai su kitais žmonėmis. Jeigu pirmai čakrai užtenka išgyventi supančioje aplinkoje, tai antros čakros skatinamas žmogus ieško malonumų, emocinės gyvenimo pilnatvės. Jei čakra subalansuota, žmogus gerai jaučiasi visuomenėje, yra kūrybingas, nepriklausomas, patiria gyvenimo džiaugsmą. Jei šios čakros veikla sutrikusi, pasireiškia perdėta priklausomybė nuo aplinkos, destruktyvumas, uždarumas, nepasitenkinimas savimi ir jį supančia aplinka.

Trečioji – saulės rezginio čakra (Manipura) yra tarp apatinių šonkaulių. Ji yra asmens valios centras, susijusi su žmogaus ego, savo vertės jausmu ir atstovauja jėgą, polinkį kontroliuoti įvykius. Ši čakra atsakinga už įsitikinimus ir pasirinkimus, kuriuos mes esame pasiruošę apginti. Taip pat už savikontrolę, sugebėjimą laikytis disciplinos, profesinį tobulėjimą. Jei čakra subalansuota, žmogus yra optimistiškas, pasitikintis savimi, žvalus ir visada geros nuotaikos. Čakros veiklos sutrikimai pasireiškia pesimizmu, užsidarymu savyje, savigarbos trūkumu, polinkiu per daug viską analizuoti.

Ketvirtoji – širdies čakra (Anahata) yra krūtinės centre. Ji yra susijusi su gebėjimu mylėti ir atjausti kitus. Kai žmogus klausosi savo širdies, jis yra kupinas šilumos ir džiaugsmo. Meilė yra aukščiau bet kokio racionalaus plano, kaip įsitvirtinti ir išgyventi. Ši čakra taip pat atsakinga už meninę saviraišką ir mokėjimą gydyti. Jei širdies čakra subalansuota ir atvira, žmogus jaučia meilę ir harmoniją, yra dosnus, gailestingas. Priešingu atveju, pasireiškia abejingumas, cinizmas, pavydas, gobšumas.

Penktoji – gerklės čakra (Visuddha) yra kaklo duobutėje. Ji yra atsakinga už bendravimą, muzikinius sugebėjimus, minčių reiškimą žodžiais. Joje slypi asmenybės unikalumas, kūrybiškumas ir vidinis balsas, kuris pasako tiesą.  Ši čakra žmogui sudaro galimybę padėti kitiems žmonėms, visuomenei savo kūrybinėmis idėjomis. Kai penktoji čakra subalansuota, žmogus yra ramus, taktiškas, taikus, geranoriškas. Jeigu yra sutrikimų - gali pasireikšti nesąžiningumas, savivalė, neištikimybė, emocinis šaltumas.

Šeštoji – trečios akies čakra (Ajna) yra tarp antakių. Ji reguliuoja vaizduotę, vizualųjį mąstymą, dvasinę išmintį, intuiciją ir yra susijusi su žmogaus sugebėjimu prisiimti atsakomybę už save, pamatyti aukštesnę visų reiškinių prigimtį. Tai yra transcendentinė čakra, atverianti galimybę pažinti reiškinius, esančius anapus materialios kasdienybės ir įprastinių pojūčių. Kai čakra subalansuota, pasireiškia stipri intuicija, tvarkingas, nuoseklus mąstymas, garbingumas. Su čakros veikla susijusios problemos - tai nepasitikėjimas savimi, minčių chaosas, bėgimas į fantazijų pasaulį.

Septintoji – karūnos čakra (Sahasrara) yra viršugalvyje. Ji yra virš subjekto ir objekto dualizmo, „aš” ir „mano” suvokimo. Tai yra visaapimanti vienovė, amžinybė, čia ir dabar. Išmintis, kurios neįmanoma perteikti žodžiais ir koncepcijomis. Karūnos čakra atstovauja dvasinį pažinimą ir kosminę energiją. Tinkamai veikianti karūnos čakra pasireiškia dvasiniu pažinimu, idealizmu, mokėjimu rasti teisingą kelią, pasiekti dvasinį žinojimą, pagarba ir meile visoms gyvoms būtybėms. Jeigu ši čakra užblokuota, žmogus laiko save aukštesniu už kitus, neturi ryšio su savo dvasine prigimtimi, jo įsitikinimai yra labai materialistiniai.

Asta Gvildienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.