Juokas – kelias į džiaugsmingą gyvenimą

Nors ir pavėluotai pavasaris tyliai atrakina duris į gamtą ir mūsų sielas. Atrodo, net oras kvepia kitaip ir atsigavę po žiemos paukščiai pradeda tarpusavyje vis garsiau kalbėtis. Kaip jaučiatės? Nusiminę ir prislėgti? Nusišypsokite -  ir nustebsite, kaip pasikeis jūsų gyvenimas. Nusijuokite – ir pamatysite, kaip jūsų bloga nuotaika pagerės. Be to, besijuokiantys ir linksmi žmonės mažiau serga, rečiau būna sudirgę ir nežino, kas yra depresija.

Juokas leidžia pamiršti blogus įvykius, nesėkmes, gena lauk negandas ir stiprina draugystę. Kodėl jis toks galingas? Kodėl jis taip efektyviai gydo ir šluosto ašaras?  Mokslininkai ištyrė, kad juokiantis išsiskiria endorfinai — laimės hormonai, kurie padeda atsikratyti irzlumo ir liūdesio, yra natūrali, skausmą malšinanti medžiaga. Jau seniai pastebėta, kad nusiteikę pozityviai ir randantys jėgų juoktis ligoniai skausmą pakelia legviau nei tie, kurie liūdi.

Juokas gydo ne tik sielą, bet ir širdį. Juokiantis išsiplečia kraujagyslės ir pagerėja kraujotaka. Juokas padeda net tiems žmonėms, kurie jau yra patyrę širdies infarktą. Gydytojų nuomone, gera nuotaika sumažina antro priepuolio tikimybę. Be to, juoko metu besigaminantis vitaminas C, stiprina imuninę sistemą. Mūsų organizmui labai svarbios vitamino C antioksidacinės savybės.
 
Juokas - vienas iš geriausių pratimų žmonėms, sergantiems astma ir bronchitu. Juoko metu suaktyvėja plaučių veikla, vadinasi, į kraują patenka daugiau deguonies, kuris pagreitina kvėpavimo takų išsivalymą. Kai kurie gydytojai juoką laiko tam tikra fizioterapijos priemone, kurios metu valosi plaučiai.

Juokas padeda išlikti geros formos. Jis laikomas vienu iš aerobikos pratimų, nes juokiantis įkvepiama daugiau deguonies, kuris stimuliuoja širdies darbą ir gerina kraujo apytaką. Jis laikomas „vidine“ aerobika, nes juoko metu masažuojami visi vidaus organai, dėl ko suaktyvėja jų veikla. Juokas stiprina pilvo, nugaros ir kojų raumenis. Mokslininkai nustatė, kad viena minutė juoko prilygsta dešimčiai minučių irklavimo arba penkiolikai minučių važiavimo dviračiu. Jeigu nuoširdžiai juoksitės, sudeginsite apie 200 kalorijų, tiek pat galima sudeginti pusę valandos greitai bėgant arba intensyviai sportuojant.

Žinios, kad juokas gerina mūsų sveikatą, žinomos dar nuo antikos laikų. Šiandien mokslas jau patvirtina, kad senolių intuicija jų neapgavo. Juoko terapija, prasidėjusi 1970 metais Amerikoje po paslaptingo amerikiečių mokslininko Normano Kazinso išgijimo, kuris įėjo į istoriją, kaip „žmogus prajuokinęs mirtį“, paplito visame pasaulyje.  

Šis Kalifornijos universiteto mokslininkas susirgo reta liga – kolagenoze ir žinojo, kad iš 500 susirgusių išgyvena tik vienas.  Kai gydytojai nepaliko jam vilties išgyventi, išrašydami iš ligoninės, jis užsidarė viešbučio numeryje ir kiekvieną dieną po 5 - 6 valandas žiūrėjo komedijas ir juokėsi. Ir ką manote, žmogui, kuris jau negalėjo nei piršto pajudinti, nei skausmo iškęsti, po savaitės praėjo skausmai. Po kurio laiko jis pradėjo judėti, o netrukus galėjo sugrįžti ir į darbą. Po tokio sensacingo įvykio Amerikoje ir Vakarų Europoje prasidėjo moksliniai juoko tyrimai ir buvo išvystyta juoko terapija, kaip vienas iš psichoterapijos metodų. JAV mokslininkai naudoja juoką gydydami ir tokias ligas, kaip alkoholizmas, narkomanija, vėžys.

Juokas – tai kelias į džiaugsmingą gyvenimą. Realizuokite save, išmokite džiaugtis gyvenimu ir jis suteiks jums galimybę pasitikėti savimi, nesibaiminti naujų nuotykių, dažniau juoktis. Todėl neatsisakykite pabendrauti su artimaisiais ar pasivaikščioti miške su senų draugų kompanija. Linksminkitės, juokaukite ir nesigėdykite reikšti savo emocijų.

Atminkite, kad laimės laukimas - svarbiausia kliūtis laimei. Vis galvojate, kad būsite laimingi, kai numesite svorio, persikelsite į naują butą, susirasite gerai apmokamą darbą ar savo svajonių draugą. Susikoncentruokite ties tuo, ką turite, ir būkite laimingi dabar. Nes rytojaus laukimas užmuša šiandieną.

Kai juokiatės kartu su mylimu žmogumi, tarp jūsų atsiranda artimesnis ryšys, ir jūs pradedate vienas kitą geriau suprasti. O kai kartu prisimenate kokius nors įvykius, pasidalijate savo patirtimi, atsiranda jausmas, kad pažįstate vienas kitą labai seniai – gal net šimtą metų. Be to, tokia „terapija“ leidžia partneriams greičiau užglaistyti iškilusius konfliktus ir surasti kompromisus, o jeigu kyla nesusipratimų, jie nesukelia tokių skaudžių tarpusavio santykių pasekmių, kaip galėtų būti.

Iškelkite sau rimtą tikslą - kasdien juoktis bent 10 minučių, o priežasties tam ieškokite taip atkakliai, kaip pačių geriausių vaistų! Manykite, kad juokas - tai vitaminas ar maisto papildas, kurį vartoti reikia reguliariai.  

Asta Gvildienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.