Kodėl saldumynus geriau valgyti iš ryto?

Tęsdami pamąstymus apie laimės pojūtį, kurį suteikia cukrus ir saldumynai, pateikiame Ajurvedos specialisto Anantaros das mintis. Jis, kaip vegetarinių kursų ir paskaitų apie Vedų kultūrą, sveiką gyvenseną, dienos režimą lektorius, gydantis žmones, taikydamas ajurvedinius metodus bei gamindamas vaistus iš natūralių lietuviškų žolelių sako, kad visiškai atsisakyti cukraus ir kitų saldumynų negalima. Naudojant juos saikingai ir tam tikru dienos metu, saldumas ne tik nepakenks, neleis prie jo prisirišti, bet ir suteiks energijos bei geros nuotaikos visai dienai.

Seniausia medicina pasaulyje Ajurveda – mokslas apie gyvenimą sako: „Maistas yra gyvenimas. Tinkamai vartojamas, jis suteikia jaunatviškumo ir ilgą gyvenimą. Netinkamas valgymas – tai nuodai, galiausiai atimantys gyvybę“.

Ajurveda žmogaus mityboje išskiria šešis skonius arba rasas. Rasa – tai sanskrito terminas, reiškiantis skonį. Žmogus per dieną su maistu turi gauti visus šešis skonius, tik tada bus patenkinta siela, protas ir fizinis kūnas. Tie šeši skoniai (rasos) – tai saldumas, rūgštumas, sūrumas, kartumas, aštrumas ir aitrumas.

Saldus skonis žmogaus mityboje turi vyrauti ryte, per pietus - visi šeši skoniai, o vakare – neutralus skonis. Jeigu kažkokio skonio žmogaus mityboje trūksta, žmogus jaučiasi nepilnaverčiai. Jis tiesiog nebus laimingas, nejaus pasitenkinimo valgydamas.
 
Ypatingą reikšmę mityboje užima saldus skonis. Saldus skonis – reiškia ne tik tai, kad saldu tai, ką valgai. Ajurveda saldų skonį atskleidžia dar ir iš kitos - energetinės ir emocinės pusės. Pasirodo, saldus skonis siejamas su meile ir laime. Jis, kaip kiekvienas kitas skonis, dar turi paslėptas kitas savo vidines savybes. Tarkim, priešingas saldumui skonis – druska yra siejama su  sunkiu gyvenimu.

Taigi, kaip veikia mūsų gyvenimą saldus skonis ir kodėl jį rekomenduojama vartoti ryte?

Ryte mums visada sunku keltis, iš šilto patalo nesinori žengti į šaltą kambario aplinką, įsitraukti į prasidedančios dienos rūpesčius: pusryčių ruošimą, vaikų išlydėjimą į mokyklą, skubėjimą į darbą ir t.t. Praktiškai, tik atsikėlus prasideda skubėjimas ir stresas, todėl mūsų psichikoje vyrauja rūgštus skonis, o ne džiaugsminga ir saldi nuotaika. Iš tiesų, tą rūgštumą nėra taip paprasta pakeisti, nėra taip paprasta tiesiog pasidaryti laimingu, nes tai jau surišta ir su mūsų vidine būsena – psichika, kurią suvaldyti gali ne kiekvienas žmogus.

Būtent todėl Ajurveda ir rekomenduoja ryte valgyti saldų maistą, nes per mūsų fizinį kūną keičiasi ir psichinė būsena. Suvalgę saldumynų, mes tampame geresni, laimingesni, mūsų vidus prisipildo meilės. Saldus skonis tiesiog pakeičia mūsų nuotaiką. Tada net ir šaltas oras, lietus, skubėjimas į darbą ar kitos kliūtys mums nebeatrodo tokios baisios, nes viduje tvyro šiluma, džiaugsmas ir laimė. Saldus skonis mus tiesiog padaro laimingais.

Pagal saldaus skonio suvartojamų produktų kiekį galima spęsti, kiek žmogus gauna iš savo artimųjų meilės. Meilės juk mes norime kiekvienas! Todėl, jeigu mūsų vaikai valgo daug saldainių, o kartais ir mes patys valgome daug saldainių – tai požymis, kad vaikams arba ir mums trūksta meilės. Tai reiškia, kad mama savo vaikui neskiria tiek dėmesio, kiek reikia, nepriglaudžia vaikučio prie savo krūtinės ir nepasako: „Aš tave myliu!“. Vaikutis tą meilės trūkumą kompensuoja saldumynais, dažniausiai saldainiais. Tą patį galima pasakyti ir apie moteris. Jeigu moteris valgo daug saldainių, torto, pyragų, šokolado, mėgsta tuo pasilepinti vakare, tai požymis, kad ji negauna meilės iš savo vyro arba ji yra vieniša ir jai trūksta meilės ir laimės. Todėl Ajurvedos gydytojas matydamas ir žinodamas, kokį maistą ir kokius skonius savo mityboje naudoja žmogus, gali konstatuoti ne tik tai, kiek tas žmogus sveikas fiziškai, bet ir pasakyti, ar tas žmogus yra mylimas ir laimingas,  ar jis pats ką nors myli.

Kodėl Ajurveda pataria saldų skonį (rasą) savo mityboje vartoti tik ryte? Todėl kad žmogus, valgantis saldumynus vakare, neišvengiamai susidurs su sveikatos sutrikimais. Organizmas vakare tiesiog nesuvirškina ir neišskaido gautų angliavandenių, kūnas apsunksta ir pradeda pilnėti. Be to, ant veido, pečių ir krūtinės gali  atsirasti spuogų, sutrikti miegas. Vakare Ajurveda pataria visai nevalgyti jokio saldaus maisto, nes tai tiesioginis kelias į ligas, į liūdesį ir problemas. Todėl nepamirškime pasmaližiauti ryte ir visai dienai gausite tai, ko labiausiai trokštate – jausitės energingi, mylimi ir laimingi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.