Fraktalų piešimas - kelias į savo vidų

paulauskieneBalandžio 6 dieną „Savęs pažinimo studijoje“ viešėjo paskaitų „Fraktalų piešimas“ autorė ir lektorė Brigita Paulauskienė. Kadangi šįsyk dalyvių skaičius buvo ribotas – tik iki 15 žmonių, į užsiėmimą nepatekusiems šakiečiams viešnia iš Vilniaus pažadėjo atvykti ir kitą mėnesį.

Kadangi fraktalų piešimas, kaip savotiška meditacija ir kelias į savo vidų, yra naujovė gyvenimo prasmės ir tikslo ieškantiems mūsų skaitytojams, paprašėme lektorės papasakoti, kas tai yra ir kokią naudą jis duoda žmogui.

B.Paulauskienė prisipažino, kad magišką fraktalų piešimo metodą ji atrado visai atsitiktinai, nors, kaip žinome, atsitiktinumų mūsų gyvenime nebūna. „Draugai pakvietė į fraktalų piešimo seminarą, kuris mane įtraukė, - pasakojo lektorė, prieš dešimtmetį „pasinėrusi į fraktalus, iš kurių iki šiol dar vis negali išnerti.“

Šią fraktalų piešimo metodiką devyniasdešimtųjų pradžioje atrado rusų mokslininkė ir psichoterapeutė Tatjana Polujachtova, taigi sistema gyvuoja ir džiugina savo efektingumu jau daugiau nei dvidešimt metų. Nepaisant to, daugeliui šis terminas ir metodas yra visiškai negirdėtas. Kadangi T.Polujachtova dažnai atvyksta į Lietuvą ir veda seminarus, B.Paulauskienė turi galimybę su ja pakalbėti ir bendradarbiauti.

Pats žodis „fraktalai“ skamba moksliškai, negirdėtai ir, atrodytų, kad su menais, ir juo labiau savęs pažinimu, nieko bendro neturi. Iš tiesų terminas „fraktalas“ kilęs iš lotyniško žodžio fractus, reiškiančio „sudarytas iš dalių“ ir yra naudojamas tiek matematikoje, tiek ir įvardinant mus supančius reiškinius. Tai labai paprastas metodas, tinkantis visiems – tiek senjorams, tiek vaikams, tiek ir suaugusiems, ieškantiems savęs, sergantiems įvairiausiomis ligomis. Jis padeda pažvelgti į giliausias mūsų pasąmonės gelmes ir ištraukti iš ten įvairias emocines problemas, dvasines traumas ir įvairius fizinius negalavimus tam, kad galėtume  padėti sau išeiti iš sudėtingų gyvenimo būsenų.

Lektorė pasakojo, kad kiekvienas fraktalo piešinys yra tam tikras testas, pagal kurį galima labai daug pasakyti apie žmogaus charakterį, galimybes, energijos lygį ar net slaptus talentus. „Magiškas fraktalų piešimas žmogui parodo būtent tai, ko jam reikia. Spalvų ir linijų pagalba galima atlikti savo vidinę korekciją, - tvirtino B.Paulauskienė, savo paskaitose mokanti žmones ne tik piešti, bet ir skaityti savo piešinius. – Derinant spalvas galima pasiekti priešybių harmoniją tiek piešinyje, tiek gyvenime. Kiekviena spalva turi savo reikšmę, tik reikia išmokti jas skaityti.“

Fraktalų piešimas žmogų veikia per akis. Lektorė paaiškino, kad sukoncentravus dėmesį į tam tikrą spalvą, ji patenka į mūsų smegenis, centrinę nervų sistemą ir organizmas gauna terapinį poveikį. Mat pati technika paremta spontanišku linijų kūrimu, kuris vyksta užsimerkus, ir spalvinimu. Spalvos pasirenkamos taip pat užsimerkus, kad protas nedarytų įtakos mūsų sprendimams. B.Paulauskienė patikino, kad visas šis procesas prilygsta meditacijai, nes fraktalo kūrimo procese kiekvienas patenkame į savotišką erdvę be minčių, kurioje patiriame vidinę ramybę, apsivalymą ir atsinaujinimą, kur nutolsta visi rūpesčiai, užaštrintos situacijos.

Iš žmonių atsiliepimų po fraktalų piešimo užsiėmimų sužinojome, kad jie geriau miega, tampa mažiau nervingi, atsiranda gyvenimo džiaugsmo pojūtis. Galbūt iš tiesų piešime ir spalvose slypi kažkokia mūsų laimės dalelė.
 
Asta Gvildienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.