Kas tos „aminorūgštys“?

aminorugstys
Šiais laikais sportuoja dauguma. Vieni mėgsta pasivaikščiojimą ar bėgiojimą ristele, kiti futbolą, krepšinį, plaukimą ir kitus sportinius žaidimus, o treti vaikšto į treniruoklių salę, ten kilnoja svorius. Visi sportininkai lieja prakaitą dėl geresnių rezultatus, kūno išvaizdos, savijautos ar rezultatų, kuriuos gali pasiekti. Tarp „Sportuojantys“ tinklalapio bendruomenės narių, nemaža dalis į pagalbą pasitelkia ir maisto papildus. Tuo tarpu, kiti mano, kad tai tik pinigų švaistymas ir geriau vietoje jų nusipirkti kokybiško maisto, kuris turės dar didesnės naudos nei tik sintetinis produktas. Kalbant apie papildus sportui, vienas dažniausių vartojamų – tai aminorūgštys. Tačiau ne visi žino daug informacijos apie jas ir jų vartojimo suteikiamą poveikį. Puslapio „Sportuojantys – kartu tobulėjantys“ autoriai Deividas ir Indrė šiame straipsnyje jus supažindins su „amynkėmis“. Belieka skaityti toliau.
 
Gamtoje yra 3 makroelementai, kurie būtini žmogui: angliavandeniai, baltymai ir riebalai. O kaip tai susiję su šia tema? Minėjome, kad nurodysime, kas tos „aminorūgštys“. Tai vieno iš makroelementų, t. y. baltymo sudedamosios dalys. Iš viso yra 20 skirtingų amino rūgščių (pvz. glicinas, glutaminas, leucinas, izoleucinas, valinas, triptofanas ir t.t.), kurių kiekviena pasižymi tam tikra funkcija, o ją gauti galima iš skirtingų maisto produktų. Jos skirstomos į nepakeičiamas, pakeičiamas ir iš dalies pakeičiamas. Tai priklauso nuo to, ar kūnas jas sugeba pasigaminti ar ne.

Pakeičiamąsias organizmas gali pats iš kitų medžiagų pasigaminti, todėl jų nėra būtina gauti su savo maisto racionu. Įdomiau yra su iš dalies pakeičiamomis, nes jų tam tikrų atveju kūnas gali ir nepasigaminti. Toks atvejis pvz. patirta trauma, kai reikalingi didesni kiekiai tam tikros „amynkės“, pvz. glutamino, todėl gydytojai tokiais atvejais gali išrašyti glutamino turinčius papildus, kad gijimas būtų efektyvesnis.

Nepakeičiamų aminorūgščių pats organizmas negamina ir privalo jo gauti su mityba ar papildai sportui (BCAA). Kas tie „BCAA“? Tai trys atskiros aminorūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti: izoleucinas, leucinas ir valinas. Aminorūgščių internetu rasite šioje nuorodoje: https://sportuojantys.lt/aminorugstys/

Aminorūgštys (įskaitant BCAA papildus), vartojamos su tikslu pagerinti raumenyno atsistatymą po krūvio. Turbūt kiekvienas jautę, kaip po intensyvaus sporto, rytojaus dieną, skaudėjo raumenis, kurie dirbo dar vakar. Taip yra todėl, nes jie buvo suardyti, sudraskyti ir jiems reikalinga didesnė baltymų norma tam, kad jie būtų pagydyti. O ar aminorūgštis vartosite tabletėmis, kapsulėmis ar rinksitės skystas – nėra skirtumo, rezultatas bus tas pats.

Tikėkimės supratote, kas tos aminorūgštys ir kam jos reikalingos. Daugiau informacijos rasite Sportuojantys.lt, čia taip pat rasite ir maisto papildus sportui, mitybos ir sporto planus internetu.

d-0444

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.