Trąšos augalams: kaip teisingai pasirinkti ir tręšti?

trasos augalams
Net ir pradedantiesiems sodininkams aišku, jog norint mėgautis gausiu derliumi, vešlia pievute ir kitais sodiniais, reikia įdėti nemažai pastangų juos prižiūrinti. Tręšimas – viena pagrindinių užduočių, kurios dėka galime džiaugtis geresniais rezultatais. Tiesa, itin svarbu pasirinkti kokybiškas trąšas ir teisingai jas naudoti: būtent apie šiuos aspektus šį kartą ir pakalbėsime.
 
Trąšų tipas

Pradėję trąšų paieškas, dažnu atveju galėsite pastebėti du skirtingus jų tipus – tai skysti ir birūs produktai. Abu iš jų pasižymi skirtingomis ypatybėmis, kurias Jums pravartu žinoti. Skystos trąšos yra vertinamos dėl patogesnio naudojimo: dažniausiai jos yra sumaišomos su vandeniu, kuriuo po to reikia palaistyti tręšiamus augalus. Maistinės medžiagos jose jau yra ištirpusios, tad augalai jas pasisavina efektyviau. Visgi, šios trąšos gali būti lengviau išplautos iš dirvožemio, tad jas siūloma pasitelkti papildomam tręšimui, kai reikia, kad sodiniai efektyviai pasisavintų trūkstamas medžiagas.

Tuo tarpu birios trąšos, priešingai, tirpsta lėtai, todėl iš dirvožemio jų taip lengvai nepavyksta išplauti. Šiuo atveju sudėtingesnis yra šių produktų paskleidimas, kadangi vienoje vietoje galite priberti daug granulių, o kitose – vos vieną kitą. Visgi, jei tręšiate pavienius augalus ar nedidelius plotus, tokia užduotis neturėtų būti sudėtinga.

Paskirtis

Priklausomai nuo konkrečios augalų rūšies, gali skirtis ir jiems reikalingos medžiagos. Jei esate pradedantysis sodininkas, didelė tikimybė, kad dar nesate gerai išsianalizavę visų savo sodinių poreikių – tokiais atvejais geriausia pasitikėti gamintojais. Prie visų trąšų yra nurodoma, kokiems augalams ar jų tipams jos yra skirtos, tad Jums beliks pasidomėti šia informacija. Tiesa, galima rasti ir pakankamai universalių trąšų, tinkančių daugeliui sodinių. Jos dažnai yra praturtinamos azotu, kuris ypač reikalingas pavasarį. Trąšose taip pat dažnai galima rasti kalio, fosforo ir kalcio.

Kartais prie šių prekių nurodoma ir tikslesnė jų paskirtis. Pavyzdžiui, trąšos vejai gali padėti kovoti su samanomis, piktžolėmis ar tiesiog skatinti greitesnį ir vešlesnį jos augimą. Tad iš esmės turėtumėte kuo atidžiau išsinagrinėti gamintojų pateiktą informaciją: tuomet šis pasirinkimas bus kur kas paprastesnis.

Sezoniškumas

Gamintojų pateikiama informacija pravers ir tais atvejais, kai ieškosite atitinkamam sezonui skirtų trąšų – ne paslaptis, kad priklausomai nuo laikotarpio, skiriasi augalams reikalingos medžiagos. Kaip ir minėjome aukščiau, pirmajam augalų tręšimui pavasarį, kuomet jau baigiasi šalnos ir prasideda sodinių vegetacija, reikia naudoti azotą, fosforą ir kalį. Augalams intensyviai auginant derlių, jiems vėl gali prireikti kalio – tiek jo, tiek ir fosforo jiems reikia rudenėjant. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad tai – tik bendrinė informacija, kuri, priklausomai nuo augalo poreikių, gali šiek tiek kisti. Įvairiems jų tipams pritaikytų trąšų rasite Pigu.lt el. parduotuvėje – spauskite čia, jei norite jas apžiūrėti.

Tręšimo subtilybės

Nenustebinsite pasakydami, kad trąšų dozavimas ir vėlgi priklauso nuo gamintojų rekomendacijų ir konkrečių augalų tipų. Tačiau norėtųsi pabrėžti, kad trąšas reikėtų naudoti saikingai. Nors jos užtikrina spartesnį augalų augimą, žavesnę jų išvaizdą ir gausesnį derlių, akcentuojama, kad geriau tręšti per mažai, o ne per daug. Augalai apie trąšų trūkumą „praneš“ pageltusiais lapais ir lėtesniu augimu – dažniausiai tokie sodiniai būna silpni, mažesni ir paliegę. Tačiau jeigu parinksite tinkamas trąšas ir jas naudosite tikslingai, tokių neigiamų pasekmių turėtų pavykti išvengti.

Atsižvelgę į šiuos patarimus, labai lengvai aprūpinsite augalus tinkamomis trąšomis ir užtikrinsite sklandų jų augimą. Šis darbas tikrai nėra sudėtingas, tačiau jo nauda bus akivaizdi.

d-0110

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.