Aplinkos veiksniai, turintys įtaką plaučių sveikatai: kokie jie?

pulmonologas1 nuotr. Pexels Karolina Grabowska
Plaučiai atlieka pagrindinį vaidmenį žmogaus organizmo kvėpavimo sistemoje. Jie atsakingi už deguonies ir anglies dioksido mainus tarp oro, kuriuo kvėpuojame, ir kraujo, cirkuliuojančio visame mūsų kūne. Tačiau plaučiai yra jautrūs įvairiems aplinkos veiksniams, kurie gali turėti neigiamos įtakos jų būklei.Plačiau apie šiuos veiksnius pasakojame toliau tekste.
 
Oro tarša

Vienas iš svarbiausių aplinkos veiksnių, galinčių neigiamai paveikti kvėpavimo takų būklę, yra oro tarša. Tai įvairių dujų, kietųjų dalelių ir kitų kenksmingų medžiagų mišinys, kurį gali išmesti įvairūs šaltiniai, pavyzdžiui, transporto priemonės, gamyklos ir kiti taršos šaltiniai. Šie teršalai gali dirginti plaučius ir sukelti uždegimą, todėl atsiranda kvėpavimo takų problemos, tokios kaip kosulys, švokštimas ir dusulys. Ilgalaikis oro taršos poveikis siejamas su padidėjusia plaučių vėžio, lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) ir kitų kvėpavimo takų ligų rizika.

Pasyvus rūkymas

Kitas aplinkos veiksnys, galintis turėti neigiamos įtakos plaučių būklei, yra pasyvus rūkymas. Tai kvėpavimas tabako dūmais užterštu oru. Pasyvaus rūkymo poveikis gali būti toks pat kenksmingas kaip ir pats rūkymas. Jis gali padidinti plaučių vėžio, LOPL ir kitų kvėpavimo takų ligų riziką. Žalingam pasyvaus rūkymo poveikiui ypač jautrūs vaikai, nes jų kvėpavimo takai dar nėra tokie atsparūs.

Patalpų oro tarša

Patalpų oro tarša taip pat gali neigiamai paveikti plaučių ir ne tik būklę: sukelti akių, nosies ir gerklės dirginimą, taip pat kvėpavimo takų sutrikimus, pavyzdžiui, astmą ir bronchitą. Patalpų oro taršos šaltiniai gali būti įvairūs, pavyzdžiui, maisto gaminimo krosnys, šildymo sistemos ir valymo priemonės. Padidinti ją taip pat gali prasta ventiliacija, dėl kurios patalpose kaupiasi teršalai.

Pavojingos medžiagos darbo vietoje

Tam tikrų medžiagų darbo vietoje poveikis irgi gali turėti įtakos plaučių būklei. Darbuotojams, kurie susiduria su tokiomis medžiagomis kaip asbestas, silicio dioksidas ir anglies dulkės, kyla didesnė rizika susirgti tokiomis plaučių ligomis kaip asbestozė, silikozė ir angliakasių pneumokoniozė. Šios ligos gali negrįžtamai pažeisti plaučius, sukelti kvėpavimo sutrikimų ir net mirtį.

Kaip apsisaugoti nuo žalingų aplinkos veiksnių?

Sumažinti šių aplinkos veiksnių poveikį gali padėti oro taršos mažinimas naudojantis viešuoju transportu, rūkymo ir pasyvaus rūkymo vengimas, patalpų vėdinimo gerinimas, apsaugos priemonių naudojimas darbo vietoje ir sveikos gyvensenos palaikymas. Laikantis šių patarimų, galima išsaugoti sveikus plaučius ir sumažinti kvėpavimo takų ligų riziką. Atminkite – plaučiai yra esminė mūsų kvėpavimo sistemos dalis, todėl jų apsauga yra labai svarbi bendrai sveikatos būklei ir gerai savijautai.

Taigi, matome, kad įtakos plaučių sveikatai gali turėti įvairūs aplinkos veiksniai, galintys sukelti kvėpavimo takų sutrikimus ir net gyvybei pavojingas ligas. Todėl svarbu stengtis kuo įmanoma labiau sumažinti jų poveikį. Jeigu nerimaujate dėl savo plaučių sveikatos, pulmonologas Vilniuje gali jums padėti. Informacija apie šio gydytojo teikiamas paslaugas arba registracija vizitui klinikoje – paspaudus ant nuorodos.
d-0210

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.