Amžinas klausimas: skiepytis ar ne?

skiepaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Rudeniop ne vienam iškyla dilema: skiepytis nuo gripo ar ne? Skiepų šalininkai nesupranta, kaip siaučiant gripui galima savo sveikatą palikti likimo valiai ir nesiskiepyti. Nusiteikusieji prieš skiepus teigia, jog iš to jokios naudos, nes skiepai nėra efektyvus apsisaugojimo būdas nuo gripo. Todėl tuomet kyla klausimas, kuo tikėti?
 
Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro pediatrė Gintarė Dapkienė retoriškai klausė: „Visas pasaulis skiepijasi nuo gripo, stengiasi apsisaugoti, tai kodėl Lietuva turėtų būti kažkokia kitokia ir to nedaryti? Juk skiepai - efektyviausias būdas apsisaugoti nuo gripo sukeliamų komplikacijų“.
 
Žmonės kartais nesupranta skiepų paskirties

Kai kurie žmonės mano, kad gripo virusai labai greitai mutuoja, todėl vakcinos kūrėjai nespėja gaminti juos atitinkančių vakcinų. Gydytoja G.Dapkienė šiuo atveju remiasi mokslinių tyrimų išvadomis ir pateikta medžiaga. Pediatrė mano, jog kiekvienas žmogus renkasi tai, kas jo nuomone jam yra tinkamiausia ir geriausia. Juk žmogaus nepriversi kažką daryti prieš jo valią. Reikėtų prisiminti, jog, kaip visi skiepai neturi 100 procentinės garantijos, taip ir vakcinos nuo gripo nesuteikia absoliučios apsaugos. Skiepai palengvina ligos eigą, padeda išvengti komplikacijų. Tačiau būna tokių atvejų, kai žmonės to nesupranta. „Kartais būna, kad žmonės sako „pasiskiepijau ir vis tiek sirgau“, tačiau jam nebuvo kilusios jokios komplikacijos, o tai yra svarbiausia“,- kalbėjo G. Dapkienė.
 
Kam skiepai turėtų būti aktualiausi?

Pasak gydytojos G. Dapkienės skiepytis turėtų būti svarbiausia sergantiems lėtinėmis ligomis, vyresniems nei 65-erių metų žmonėms, taip pat tėvams, kurie turi mažų vaikų, ypač kūdikių. Nereikėtų pamiršti, jog skiepai turėtų būti aktualūs ir tiems, kurie dirba dideliuose kolektyvuose, nes ten visada yra didesnė tikimybė susirgti.

Gydytoja teigė, kad per visą savo darbo patirtį nėra „sutikusi“ paciento, kuriam pasiskiepijus būtų kilusios sunkios komplikacijos.
 
Tinkamiausias laikas skiepams

G. Dapkienė mano, kad skiepytis nuo gripo geriausia rudens pabaigoje arba žiemos pradžioje. „Kiekvienais metais būna sudėtinga pasakyti, kada geriausia skiepytis. Ne visada žinome, kada skiepai atkeliaus į Lietuvą ir pas mus, į Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą. Sergamumas gripu dažniausiai padidėja sausio mėnesį, todėl tam, kad skiepai „atliktų“ savo darbą reikėtų skiepytis prieš mėnesį laiko. Nors niekada neįmanoma tiksliai žinoti, pavyzdžiui, praeitais metais gripo pradžia buvo gruodžio mėnesį, todėl skiepytis reikėjo prieš mėnesį laiko ir anksčiau. Manau, kad nieko nenutiks, jei paskiepysime ir spalio pabaigoje ar lapkritį“, - teigė G.Dapkienė.

Kitokia nuomonė

Homeopatė Marija Bagdanavičienė mano, jog skiepai nėra efektyvus apsisaugojimo būdas nuo gripo. „Virusas keičiasi. Jis kinta ir mutuoja. Žinoma, aš į tokius dalykus žiūriu iš savo, kaip homeopatės pozicijos. Žinau, kad yra atvejų, kai pasiskiepijusieji serga, ir ilgai serga. Būna ir didelės komplikacijos kyla“. Tačiau netradicinės medicinos šalininkė mano, kad žmonės yra laisvi rinktis, ką jie nori daryti ir turi patys apsispręsti, reikia jiems skiepytis, ar ne. M. Bagdanavičiėnė nuo gripo niekada nesiskiepijo ir teigia niekada to nedarysianti.

Vis dėlto, kaip ir minėjo abi pašnekovės, reikia patiems apsispręsti, ar reikalingi skiepai, ar ne. Žinoma, visuomet galima pasikonsultuoti su mediku, kuris jums patars ir atsakys į iškilusius klausimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.