Reformos – tarsi lėtas ir skausmingas rankų sukinėjimas

operacineAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Išgirdus apie ketvirtąjį sveikatos sistemos pertvarkos etapą, galvoje kyla daug klausimų. Kaip bus? Koks likimas laukia Šakių ligoninės ir rajono gyventojų? Ar šis etapas bus toks pat skausmingas kaip paskutinysis? Šakių ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis sako, jog vykdomos reformos – tarsi lėtas ir skausmingas rankų sukinėjimas.

Nuotr. Praėjusiais metais Šakių ligoninės Chirurginio skyriaus gydytojai atliko apie 530 operacijų.

Keturi šimtai operacijų

A. Klimaitis sako, jog pagrindinė ketvirtojo etapo grėsmė – Chirurgijos skyriaus panaikinimas Šakių ligoninėje. Ligoninė per metus privalo įvykdyti 400 didžiųjų operacijų. Nors, ligoninės vadovo teigimu, didžiosios operacijos sąvoka jam, turinčiam solidžią darbo patirtį, yra nesuprantama. Kaip operacijas galima skirstyti į mažąsias ir didžiąsias?

„2014 m. ligoninėje buvo atlikta 518 operacijų, nors praėjusių metų tikslių duomenų dar neturime, tačiau operacijų atlikta apie 530. Manau, kad dėl šio kriterijaus ketvirtosios reformos etape turėtume būti ramūs, nes keliamus reikalavimus įvykdome“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Pokyčių, vykdant ketvirtąjį reformos etapą, ligoninėje yra jau dabar. Iš pagalbinių skyrių į Konsultacijų skyrių buvo iškeltas Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius. Taip pat Konsultacijų skyriuje buvo panaikintas Nefrologijos kabinetas.

Jauni specialistai bijo

Vienas iš dalykų, dėl kurių itin nerimauja A.Klimaitis, – jauni specialistai nenori atvykti dirbti į Šakius. Ligoninės vadovo teigimu, jauni žmonės, sužinoję apie gydymo įstaigų restruktūrizavimą bei jo grėsmę Šakių ligoninei, čia įsidarbinti tiesiog bijo, galvodami apie savo ateitį.

„Visi stengiasi likti universitetinėse klinikose, dirbti kad ir už ketvirtį etato naktimis. Vienas kitas dairosi galimybių išvykti į užsienį. Tačiau į rajoną dirbti jie nevyksta, nes jau yra žinia – galbūt čia kada nors nieko ir nebeliks. Pavyzdžiui, praėjusiais metais vienas chirurgas man pasakė tiesiai šviesiai, jog turi žmoną, du vaikus ir negali rizikuoti netekti darbo. Ir dėl vaikų gydytojo panaši situacija buvo“, – atvirai kalbėjo A. Klimaitis.

Reikalinga finansinė „injekcija“

Nuo 1991 m. ligoninei vadovaujančio A. Klimaičio pasiteiravus, kaip prie pagalbos ligoninei galėtų prisidėti rajono savivaldybė, šis atsakė, jog didžiausias rūpestis – kaip sudominti investitorius mūsų kraštu, kaip padidinti komunikaciją, kaip pritraukti investicijas, kurios kurtų darbo vietas.

„Darbo vietos – tai kas? Darbininkai. O darbininkai? Šeimos. Kitaip tariant, – jauni žmonės, auginantys vaikus, kuriantys visuomenę bei mūsų rajoną. Tada socialinė sritis yra reikalinga – darželiai, mokyklos, ligoninė ir jau minėtosios operacijos. Nes, savaime suprantama, jie sirgs, jiems reikės mūsų paslaugų. Čia, mano manymu, yra didžiausias garantas ligoninei išlikti“, – mintimis dalijosi A.Klimaitis.

Ligoninės vadovas taip pat neslėpė, jog finansinė „injekcija“ iš steigėjo (rajono savivaldybės – red.) palengvintų įstaigos veiklą. Nes šiuo metu, ko gero, pralošiama prieš kaimynines ligonines darbo užmokesčio klausimu. Anot A. Klimaičio, Šakių ligoninė negali pasiūlyti tinkamo darbo užmokesčio specialistams.

„Turime užtikrinti investavimą į įrangą, technologijas, o jeigu tai padėtų kažkas iš šalies kompensuoti, galėtume pasikviesti dirbti specialistų už didesnį atlygį“, – sakė pašnekovas.

Skausmingas trečiasis etapas

Nuo 2003 m. pradėjus sveikatos sistemos reformas, A. Klimaičio manymu, vykdomas specializuotos medicinos kėlimas į didžiąsias universitetines klinikas,  rajonų ligoninėse paliekant greitąją medicinos pagalbą ir šeimos gydytojus.

Skausmingas ligoninei ir rajono gyventojams buvo trečiasis sveikatos sistemos reformos laikotarpis. 2010 m. ligoninėje buvo uždarytas Akušerijos skyrius, per metus nesulaukus 300 gimdyvių. Tais metais visame rajone gimė 296 kūdikiai. Bet juk reikėtų suvokti, kad net ne visos moterys gimdė Šakių ligoninėje. Tokie dalykai, A. Klimaičio supratimu, priklauso ne nuo ligoninės, o nuo bendros regioninės politikos.

Vyr. gydytojo teigimu, turi praeiti tam tikras laikas, kad žmonės suvoktų, kas yra tikrosios vertybės. Po trečiojo sveikatos sistemos reformos etapo, prof. Danguolė Jankauskienė atliko statistinę apklausą rajonuose, kurių ligoninėse buvo uždaryti Chirurgijos skyriai. Tų rajonų gyventojams buvo užduotas klausimas, kaip jie vertino chirurgijos lygį rajone. Paaiškėjo, jog žmonės uždarytus Chirurgijos skyrius vertino labai gerai. Vadovas svarstė, jog tikriausiai tik tokie drastiški pokyčiai visuomenę priverčia atsirinkti, „kas yra kas“. Tikėkimės, tokių apklausų neteks atlikti Šakiuose.

Antradienį apie ketvirtąjį sveikatos sistemos etapą diskutavo Sveikatos ir socialinės politikos komiteto nariai. Komiteto pirmininkas Arvydas Šlėderis sakė, kad vienintelis jo noras šiuo klausimu – daryti viską, kas yra rajono savivaldybės galioje, kad Šakių ligoninei nekiltų jokių grėsmių.

„Atvirai sakau, jeigu mes lauksime to momento, kai nesurinksime 400 operacijų, kažką daryti bus jau per vėlu“, – sakė komiteto pirmininkas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.