Gyventojai sparčiai plintančiam gripo virusui nepasiduoda

ambulatorija2Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Nors žiniasklaidoje šviesos greičiu sklinda informacija apie Lietuvoje sparčiai plintantį gripo virusą, rajono medikai ir kiti specialistai tikina, kad šiuo metu rajone situacija kontroliuojama. Visgi sergamumo rodikliai rajone rodo ką kita.

Nuotr. Praėjusią savaitę rajone buvo registruota 16 gripo atvejų – daugiausiai visoje apskrityje.

16 gripo atvejų

Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistų duomenimis, sausio 18–24 d. rajone buvo registruota 16 gripo atvejų – iš jų šeši nustatyti vaikams. Tai didžiausias sergančiųjų gripu skaičius visoje Marijampolės apskrityje. Gripu sergančių skaičius pakilo labai greitai (sausio 11–17 d. buvo užregistruotas tik vienas gripo atvejis). Šakių ligoninės Priėmimo skyriaus duomenimis, šiuo metu, nustačius gripo virusą, į ligoninę paguldyti du vaikai ir nė vieno suaugusiojo.

UAB „Šakių sveikatos centro“ šeimos gydytoja Laima Starkauskienė sakė, kad nors šiuo metu Šeimos klinikoje ypatingo sergančiųjų antplūdžio gripu nėra, tačiau padidėjęs gyventojų sergamumas pastebimas. Gydytoja teigė, jog gripu sergama šeimomis: susirgus vienam šeimos nariui, nuo jo užsikrečia ir likusieji.

Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Rima Laukaitienė taip pat pastebėjo, jog poliklinikoje didesnis ligonių skaičius.

„Žmonės serga kiekvieną dieną, ir ne tik gripu. Pavyzdžiui, trečiadienį žmonių buvo visai nedaug, o antradienį – tikrai daugiau nei įprastai“, – pastebėjo gydytoja.

Gyventojams derėtų atkreipti dėmesį, kad gripas dar tik prasideda. Per ilgametę darbo patirtį L.Starkauskienė pastebėjo, jog didžiausias gripo protrūkis pastebimas vasario mėnesį.

Gripo simptomai

Vertėtų žinoti, jog gripas – tokia liga, kurios pirmieji simptomai užeina gana staiga: šaltkrėtis, sunkiai numušama aukšta kūno temperatūra, jaučiamas silpnumas, viso kūno, galvos, akių skausmas. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, pajutus pirmuosius gripo požymius? Gydytoja L. Starkauskienė minėjo, kad privalu stebėti savo sveikatos būklę 1–2 dienas. Jei ji negerėja, vertėtų kreiptis į gydytoją. Jei nėra komplikacijų, žmogus pasveikti turėtų per savaitę. Tačiau gripas – klastinga liga: kartais visiškai pasveikti reikia net ir iki dviejų savaičių laiko. Tačiau gydytoja pabrėžė, jog viskas labai individualu. Kaip žmogus persirgs šia liga, priklauso ir nuo organizmo atsparumo, nuo to, kokia gripo forma serga.

Vaikams ši klastinga liga dar pavojingesnė. Suaugusieji supranta, ką jiems skauda, o vaikai visuomet labai gyvybingi ir kartais savo nusiskundimų nemoka nusakyti, būna irzlūs, verkia. Gydytoja pataria tėvams atkreipti dėmesį ne į atskirus požymius (gerklės paraudimą, temperatūrą), o į bendrą vaiko būklę – jeigu vaikas irzlus, mieguistas, į nieką nereaguoja, elgiasi kitaip nei įprasta, tuomet tėvams reikėtų susirūpinti.

Mokyklose ramu

Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vedėja Daiva Miknevičienė informavo, jog kol kas iš rajono mokyklų informacijos dėl didelio mokinių sergamumo nepateikta.

„Jei mokyklose gerokai sumažėja mokinių skaičius, tuomet mokyklų vadovai turi mus informuoti apie tai. Ir apskritai, jei rajone serga gripu apie 30 proc. gyventojų, tuomet mūsų apskrities epidemiologė teikia siūlymą savivaldybei dėl gripo epidemijos rajone paskelbimo“, – komentavo vedėja.

D. Miknevičienė pasakojo, jog praėjusiais metais gripo epidemija rajone nebuvo skelbta. Naujausi duomenys apie sergamumą rajone bus pateikti pirmadienį, tuomet paaiškės, ar gripas „užpuolė“ dar daugiau gyventojų.

Kad mokiniai kol kas „laikosi ir neserga“, tikino ir rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus specialistė Sofija Liudžiuvienė. Darbuotoja teigė, jog iš mokyklų apie tai, jog gausiai serga vaikai, negirdėti, o ir šiuo metu vykstančiose olimpiadose bei įvairiuose konkursuose dalyvauja daug mokinių, vadinasi, jie neserga.

Į darbą – su respiratoriumi

Kad ir kaip bebūtų, ligos neaplenkia rajono savivaldybės darbuotojų. Štai mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis į darbą vyksta dėvėdamas respiratorių, nes serga gripu. Vicemeras pasakojo, jog blogai pasijuto jau praėjusį šeštadienį.

„Jausmas iš tiesų ne iš geriausių, visus kaulus „laužė“, pakilo aukšta temperatūra, vaistai nelabai padėjo. Sekmadienį telefonu konsultavausi su gydytoja, o pirmadienį man jau buvo skirti vaistai nuo gripo“, – apie gripą pasakojo E. Pilypaitis.

Nors vicemero sveikata ir taisosi, tačiau nenorėdamas užkrėsti kolegų, darbe vaikšto su respiratoriumi. E. Pilypaičio pasiteiravus, kaip į tai reaguoja žmonės, šis atsakė, jog dviprasmiškai.

„Vieni darbe mane pamatę su respiratoriumi dėkoja, kad saugau jų sveikatą ir stengiuosi neužkrėsti, o kiti juokdamiesi klausia, kam jį dėviu. Mano nuomone, visi sergantieji, kurie neišvengia bendravimo su kitais žmonėmis, turėtų jį dėvėti, galvodami apie kitų sveikatą“, – sakė E. Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.