Tuberkuliozės židinys – jau apskrityje

Lietuvoje kasmet diagnozuojama beveik du tūkstančiai naujų susirgimų tuberkulioze. Pernai septyniolikai su vaikais dirbančių žmonių buvo diagnozuota atvira tuberkuliozės forma. Šios ligos židinys šiomis dienomis nustatytas ir Marijampolėje, ikimokyklinio ugdymo įstaigoje dirbančiai moteriai.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamento (NVSC) Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėjos Loretos Radzevičienės, tuberkuliozės židiniai apskrityje nėra naujiena. Buvę, jog ši liga nustatyta ir mokyklų, ir profesinių rengimo centrų moksleiviams, tačiau darželyje – pirmas kartas. Vedėja tikino, jog Sveikatos apsaugos ir darbo ministerija jau ruošia departamentams nurodymus, kurių jie turės imtis. Kitaip tariant, gali būti liepta griežčiau atsižvelgti į žmonių profilaktinius sveikatos patikrinimus. Būtent į juos daugelis žiūri pro pirštus.
 
„Jeigu yra kokių nors ilgalaikių sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, žmogus kosi, jam nedelsiant reikia pasirodyti pas gydytojus. Ypač, jeigu asmenys dirba vaikų įstaigose. Labai svarbu pasitikrinti sveikatą“, – komentavo vedėja.

Paskutiniais metais epidemiologiniai tuberkuliozės sergamumo rodikliai Marijampolės apskrities teritorijose išlikdavo aukštesni už Lietuvos sergamumo rodiklius. 2015 m. Marijampolės apskrities teritorijose buvo užregistruoti 67 nauji tuberkuliozės atvejai (aštuoniais daugiau nei 2014 m.). Iš jų Marijampolės savivaldybėje – 12 atvejų, Šakių r. savivaldybėje – 15 atvejų (2014 m. – 12), Vilkaviškio r. savivaldybėje – 26, Kalvarijos savivaldybėje – 12, Kazlų Rūdos savivaldybėje – 2 atvejai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.