Sergantiems tuberkulioze – daugiau dėmesio

Penktadienį rajono savivaldybės taryba pritarė, jog rajone turėtų būti įsteigtas Šakių rajono savivaldybės tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso paslaugų kabinetas (Savivaldybės DOTS kabinetas).

Siekiant skirti daugiau dėmesio asmenims, sergantiems tuberkulioze, norint labiau kontroliuoti jų gydymą bei vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, toks kabinetas savivaldybėje turėtų būti įrengtas iki birželio 1 d. Tačiau, kaip informavo savivaldybės vyriausioji specialistė Evelina Domeikaitė-Dovydaitienė, bent jau kol kas situacija dėl šio kabineto įsteigimo kebloka, mat Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centre nėra tinkamų patalpų, o ir lėšų patalpų paruošimui kol kas nėra numatyta.
 
Viešųjų asmens sveikatos priežiūros ir privačių asmens sveikatos priežiūros įstaigų kabinetai, esant būtinybei, privalo organizuoti laikinųjų tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso paslaugų teikimą (laikinųjų DOTS paslaugų teikimą). Pacientai, sergantys tuberkulioze, galėtų tiesiogiai stebimo trumpalaikio gydymo paslaugas gauti ir pagal prisirašymo vietą. Įrengus DOTS kabinetą būtų labiau kontroliuojama, kaip ligoniai vartoja vaistus, asmenims būtų mažesnė galimybė piktnaudžiauti ir nesigydyti.

Esant reikalui laikinąsias DOTS paslaugas teiks visos Šakių rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigos. DOTS kabinetą planuojama įrengti 2014–2020 m. Sveikatos apsaugos ministerijos administruojamų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos lėšomis. Šiuo metu rajone yra apie dvidešimt tuberkulioze sergančių asmenų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.