Vaikų sveikatos patikra derėtų pasirūpinti iš anksto

Tėvams, turintiems mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikų, jau laikas užsirašyti ir apsilankyti pas šeimos gydytoją, kuris patikrins vaiko sveikatą ir išrašys vaiko sveikatos pažymą. Šią pažymą mokslo metų pradžioje būtina pateikti ugdymo įstaigai.

Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Ramunė Balčiūnienė teigė, kad dalis šakiečių nelaukia iki paskutinės minutės ir vaikus kasmetiniam sveikatos patikrinimui registruoja jau dabar. Tiesa, pasak gydytojos, kad ir kaip bebūtų, didžioji dalis vaikų sveikatą tikrinti suskumba rugpjūčio mėnesį ar net pirmomis rugsėjo dienomis.
 
Beje, R. Balčiūnienė teigė, jog prastėja vaikų rega, taip pat dažnai pastebimi laikysenos sutrikimai. Šiuos sutrikimus lemia mažas judrumas bei sėdėjimas prie kompiuterio. Taip pat, atliekant tyrimus dėl antro tipo diabeto, pastebima, kad rajone atsiranda vaikų nutukimo rizika. Savaime suprantama, taip atsitinka dėl netinkamos mitybos ir menko judrumo.

Apsilankymo pas šeimos gydytoją metu vertinamas vaiko ūgis ir svoris, pamatuojamas kraujo spaudimas, įvertinamas regėjimas ir klausa, vertinamos kraujotakos, kvėpavimo, virškinimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklės. Jei šeimos gydytojas randa pakitimų, tuomet vaikas yra siunčiamas pas gydytoją specialistą, kuris atlieka apžiūrą pagal savo kompetenciją bei, esant būtinybei, skiria reikiamus tyrimus.

Atkreiptinas dėmesys, jog daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra patenkinama, todėl profilaktinis sveikatos patikrinimas yra gera proga pasirūpinti vaiko dantimis bei apsilankyti pas gydytoją odontologą. Gydytojas odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, reikalui esant, skiria gydymą.

Pažyma galioja 12 mėnesių, tad sveikatos pažymėjimu reikėtų pasirūpinti iš anksto, o ne prieš pat rugsėjo 1-ąją.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.