Pastato ir įrangos atnaujinimui prašo piniginės injekcijos

kriuku ambulatorija
Nuotr. Panemunių ambulatorijos Kriūkų padalinio pastato stogo dangos remonto darbams reikia penkių tūkst. eurų, o elektros instaliacijos sutvarkymui – dviejų tūkst. eurų.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Sausio 24 d. Panemunių ambulatorijos vadovas Rimantas Bagdonas Šakių rajono savivaldybei pateikė prašymą dėl lėšų skyrimo. Pinigų reikia ne tik būtiniausiems remonto darbams, bet ir minimaliam įrangos atnaujinimui.

Kiauras stogas

Maždaug prieš trejus metus rajono savivaldybės tarybos nariai pritarė Kriūkų ir Plokščių ambulatorijų sujungimui, įstaigai suteikiant Panemunių ambulatorijos pavadinimą. Po sujungimo Kriūkų ambulatorijos vadovas Mečislovas Švabas liko dirbti šeimos gydytoju, o Panemunių ambulatorijai vadovauti ėmėsi prieš tai Plokščių ambulatorijos vadovu dirbęs R. Bagdonas. Pagrindinė priežastis, dėl ko susijungė šios dvi ambulatorijos, – mažėjantis gyventojų skaičius, o susijungus įstaigoms paprasčiausiai lengviau išgyventi.

R. Bagdonas į rajono savivaldybę kreipėsi prašydamas skirti lėšų įstaigos patalpų remontui bei įrangos atnaujinimui. Problema ta, jog pastatai sensta, savaime suprantama, jiems reikalinga priežiūra. Tokios priežiūros žūtbūt reikia ir kiauram Panemunių ambulatorijos Kriūkų padalinio stogui. Anot R. Bagdono, stogo sutvarkymui reikalingos finansinės investicijos – penki tūkst. eurų.

„Stogo problemos – senos bėdos. Jau daug metų jis yra kiauras, kai lyja, per jį bėga vanduo ir užlieja patalpas, todėl reikia kapitalinio remonto. Ūkvedys vis bando jį sutvarkyti, bet to jau nepakanka“, – pasakojo R. Bagdonas.

Taigi elektros instaliacijos sutvarkymui (ją suniokojo į odontologijos kabinetą per kiaurą stogą bėgantis lietaus vanduo) bei sienų remontui reikalinga dar apytiksliai dviejų tūkst. eurų suma.

 Tiesa, Kriūkų padalinio pastatas nuosavybės teise priklauso rajono savivaldybei. Panemunių ambulatorija šį pastatą naudoja pagal panaudos sutartį.

Nusidėvėjusi įranga

Problemų yra ne tik Kriūkų padalinyje. Anot R. Bagdono, Plokščiuose baigia nusidėvėti kardiografas, jo atnaujinimui reikia apie tūkstančio eurų, odontologijos įrangą taip pat reikia pakeisti, ji atsieitų maždaug dešimt tūkst. eurų. Iš viso Panemunių ambulatorijos vadovas visiems darbams prašo skirti 18 tūkst. eurų.

„Odontologijos įrangą įsigijome 1997 m., vadinasi, jai jau 20 m., verkiant reikia atsinaujinti. Vis remontuojam, remontuojam... Gyvenam vis tik Europos Sąjungoje, gal reikėtų padorią aparatūrą turėti“, – teigė vyr. gydytojas.

Panemunių ambulatorijos vadovas pasakojo, kad šioje ambulatorijoje prisirašę apie 1400 gyventojų, todėl, nors ir verčiamasi gana sunkiai, uždarymas šiai įstaigai, bent jau kol kas, negresia. Ambulatorijoje dirba 12 žmonių.

„Ir tie patys darbuotojai dirba po pusę etato, gauna minimumus. Tikrai vargstam... Žmonių mažėjimas akivaizdus, kainos auga ne tik už paslaugas, bet ir apskritai. Žmonės miršta, kiti emigruoja. Labai sudėtinga, bet medicina, atrodo, nelabai kam rūpi“, – pesimistiškai nusiteikęs mintimis dalijosi R. Bagdonas.

Be to, praėjusių metų gruodžio viduryje vykusiame sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pasitarime buvo diskutuota klausimu, iš kur sveikatos įstaigoms gauti lėšų, iš kokių pinigų atlikti būtiniausius remonto darbus, kai susiduriama su panašiomis problemomis kaip Panemunių ambulatorijoje.

Ši mintis buvo pagarsinta ir sausio mėnesį vykusiame rajono savivaldybės Sveikatos ir socialinės politikos komiteto posėdyje, teigiant, kad gydymo įstaigos norėtų savivaldybės biudžete „atskiros eilutės“ nuolatinių įstaigų poreikių užtikrinimui. Toks prašymas buvo įvertintas dviprasmiškai, juolab kad reikėtų žinoti tikslią sumą, kurią reikėtų numatyti biudžete. Todėl rekomenduota pateikti preliminarius skaičiavimus, nurodant lėšas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.