Skaidrumo stoka perpildė medikių kantrybės taurę

medikes
Nuotr. Iš kairės: Stasė Domeikienė, Dalija Murauskienė ir Violeta Šiurkienė vienos iš tų medikių, kurios nebenori taikstytis su pagarbos bei skaidrumo stoka Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centre, tad antradienio vakare bendram pokalbiui apie neraminančią situaciją sėdo prie mero Edgaro Pilypaičio darbo stalo.


Gintarė MARTINAITIENĖ  

Metai iš metų Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) medikės staigoje pasigenda viešumo, skaidrumo ir net elementarios pagarbos čia dirbantiems. Esą neaišku, kokiu principu mokamos algos, kodėl jos, atsižvelgiant į rekomendaciją, nebuvo pakeltos, nuo ko priklauso vėluojantys atostoginiai ir daugelis kitų klausimų. Kadangi su įstaigos vadove ir vyriausiąja gydytoja Rima Laukaitiene darbuotojams susikalbėti ne itin sekasi, jie kreipėsi ir į steigėją – savivaldybės administraciją.

Nusibodo tylėti

Pasak įstaigoje dirbančios terapeutės Violetos Šiurkienės, tiesiog nusibodo tylėti, o bandant išsiaiškinti situaciją girdėti tą patį paaiškinimą – nepatinka, eikit iš darbo.

„Atsibodo tylėti, nes nesame šiukšlės“, – patikina terapeutė, pabrėždama, kad jai ir darbas mielas, ir pacientai svarbūs.

Ji viena iš tų medikių, kurios raštu kreipėsi į savivaldybės tarybą ir merą Edgarą Pilypaitį. Gydytojos mano, jog įstaigos lėšas galima taupyti ne tik uždarant felčerinius punktus, bet ir efektyviai bei skaidriai vadovaujant. Prie rašto medikės pridėjo įstaigos pirmojo pusmečio pajamų ir sąnaudų lentelę bei diagramas, nuo spalio pakeltų atlyginimų lapelių kopijas. Medikės aiškina, kad pagal Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nutarimą nuo liepos 1 d. atlyginimą priklausė pakelti 8 proc. Vyriausioji gydytoja R. Laukaitienė sako, kad algas kelti buvo ne privaloma, bet rekomenduojama. Kadangi, kaip aiškina įstaigos vadovė, lėšų nėra, tad nuo spalio ir pakelta 5 proc. Medikės, žiūrėdamos į savo algų lapelius, suskaičiuoja, kad algos pakilo tik 3,6 proc.

„Pagal kokius kriterijus skiriami priedai darbuotojams? Kodėl nuolat vėluojama išmokėti teritorinės ligonių kasos pervestus pinigus už skatinamąsias paslaugas? Kodėl laiku neišmokami atostoginiai? Pagal kokius kriterijus leidžiama dirbti kelis darbus tomis pačiomis valandomis?“ – tokie ir panašūs darbuotojų klausimai keliami įstaigos vadovei R. Laukaitienei.

Kokia tvarka?

R. Laukaitienė aiškina, kad į minusą einama todėl, kad mažėja pacientų, brangsta paslaugos, aukšti higieniniai reikalavimai, netaupo ir pačios medikės, skirdamos tyrimus.

„Pinigų yra tiek, kiek yra, ir jie paskirstomi. Pačios gydytojos irgi tik kaltina, bet nieko nedaro“, – sakė vyriausioji gydytoja.

Tačiau V Šiurkienė tikina, kad būtent gydytojos, teikdamos paslaugas, vykdydamos įvairias programas, ir uždirba pinigus įstaigai. Beje, jos pastebėjimu, lėšos už skatinamąsias paslaugas, prevencijos programas nemažėja, tik darbuotojai nežino, kodėl jų negauna.

Be to, pagal įstatymą alga priklauso ne tik nuo prisirašiusiųjų skaičiaus, papildomas mokėjimas kaip tik ir numatytas už papildomai suteiktas skatinamąsias paslaugas, prevencinių programų priemonių vykdymą, gerus darbo rezultatus. Kas yra geri darbo rodikliai, nurodyta įstatyme, medikės tai irgi žino, tačiau jos sako nesuprantančios, kokia tvarka įstaigoje vadovaujasi R. Laukaitienė.

„Už skatinamąsias paslaugas būdavo atsiskaitoma kas trys mėnesiai. Šiemet iki rudens išvis nebuvo nieko mokėta, o lapkritį priplakė prie vidutinio darbo užmokesčio.  Ar taip priklauso? Ar taip galima? Kaip bus už antrą ketvirtį?“ – klausimus kėlė V. Šiurkienė, pridurdama, kad trūksta elementaraus kalbėjimo ir paaiškinimo.

„Pikta, nes niekas nieko neaiškina, metai iš metų nesiskaito. Jei nėra pinigų, galėtų ir paaiškinti, jei vėluos atostoginiai, užtektų įspėti, bet to nėra. Todėl ir kyla įvairių minčių, ar viskas vyksta skaidriai“, – kalbėjo „Draugui“ V. Šiurkienė.

Sėdo prie bendro stalo

Pokalbiui mero kabinete antradienio vakarą prie bendro stalo sėdo ne tik ji ir vyriausioji gydytoja, bet ir savivaldybės valdžios atstovai, Stebėtojų taryba, medikės Dalija Murauskienė, Stasė Domeikienė, Egidija Tarnauskienė, Daiva Pečiulienė.

Tai, kad nesuprasi, kas slepiasi po pateiktomis Šakių PASPC pajamų ir išlaidų eilutėmis, pripažino ir Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė. Ji sakė, kad iš pažiūros viskas tvarkingai suskaičiuota, tačiau kas slypi po atskiromis eilutėmis, tokiomis kaip atsargų nurašymas, nusidėvėjimas, paslaugų ar kitos sąnaudos, ji nežino ir pasakyti negali.

Nors R. Laukaitienė aiškino, už ką skiriami priedai, tačiau jai valdžios atstovai bei Stebėtojų tarybos nariai patarė, kad darbo apmokėjimo sistema turi būti aprašyta, aiški ir vieša, o darbuotojai su ja turi būti supažindinti.

Susitikimo metu buvo kalbama ne tik apie darbo užmokestį, bet ir apie kitus darbinius santykius, kai nuolat prasiverždavo emocijos, akivaizdžiai atverdamos, jog nuoskaudų kolektyve susikaupę nemažai.

Štai R. Laukaitienė, norėdama iliustruoti mažėjantį pacientų skaičių, retoriškai teiravosi S. Domeikienės, kodėl pas ją mažėja pacienčių. Vyriausioji gydytoja pabrėžė ir tai, kad ji tiesiog privalo priimti jaunų specialistų, nes reikia „efektyviai, kokybiškai dirbančių, mokančių naudotis kompiuteriu“, atleisti esamų, nes tada padaugėtų pacientų prie likusių gydytojų. Tačiau, įstaigos vadovės pastebėjimu, iš darbo išeiti nenori niekas, tad esą įstaiga pasidaro pusiau labdaros organizacija.

V. Šiurkienė sako mielai išklausytų, atsakingai atsižvelgtų į konkrečius savo darbo minusus, tačiau dažniausiai, kaip sakė terapeutė, administracija kalba abstrakčiai.

„Jei per daug tyrimų, tegul pasako, kas ir kiek jų skiria, kiek yra per daug, o nekalba abstrakčiai, kad kažkas kažko padarė per daug ar per mažai. Yra daug arogancijos, bet ne aiškumo“, – pripažino V. Šiurkienė.

Vidiniai reikalai

Ramiai pokalbio ir emocijų besiklausantis Stebėtojų tarybos narys Vytautas Bitinas galiausiai pabrėžė: „Nėra čia ką stebėti, nes tai vidiniai reikalai. Nei meras, nei taryba neišspręs. Bijau, kad visa tai neperaugtų į situaciją, kokia prieš kelerius metus buvo Socialinių paslaugų centre. Tiesiog dažniau rinkitės, kalbėkitės, diskutuokite.“

Jam pritarė ir kiti susirinkusieji, akcentuodami, jog paprasčiausiai trūksta elementaraus komunikavimo.

„Ne mero kabinete nustatinėti kompiuterinio raštingumo lygį ar įstaigoje esančių kalėdinių eglučių skaičių ir senumą“, – reziumavo meras Edgaras Pilypaitis.

Viltys – į darbo tarybą

Nuo sausio 1 d. įstaigose, kuriose yra daugiau nei 20 žmonių, turės būti įsteigtos darbo tarybos. Būtent iš šios tarybos nemažai tikimasi ir Šakių PASPC atveju. Tiesa, įstaigos darbuotojai lapkričio 15 d. pasirašytinai susipažino, kad Šakių PASPC tokia taryba irgi bus, yra kandidatai, o štai lapkričio 2 d. rašte minima, kad tokia taryba jau dirba. Tad medikės vėl teiraujasi, ar raštai rašomi atbuline data, ar tai tik korektūros klaida. Nemažai klausimų darbuotojams kilo ir dėl vyriausiosios gydytojos pavaduotojos Redos Naujokaitienės, kuri, būdama vaiko priežiūros atostogose, elektroniniu paštu siuntinėjo darbinio pobūdžio žinutes su nurodymais personalui. Todėl ir savo klausimyne vyriausiajai gydytojai medikės prašo paaiškinti, ar taip galima. Nenorėdami leistis į smulkmenas ir darbines detales, susitikimo dalyviai tarėsi susirinkti jau kitais metais, galbūt vasarį, kai bus ne tik išrinkta darbo taryba įstaigoje, bet ji gal bus ir išsprendusi tam tikrus į viešumą keliamus klausimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.