Gripo epidemija jau ir mūsų rajone

epidemija
Asta GVILDIENĖ

Sergamumas gripu sparčiai auga. Epidemija paskelbta beveik pusėje iš 60 šalies savivaldybių. Lietuvą sukrėtė liūdna žinia iš Klaipėdos – nuo gripo komplikacijos mirė septyniolikmetis paauglys. Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus įsakymu vasario 6 d. gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) epidemija paskelbta ir mūsų rajone.

Kaip informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamento specialistai, Šakių rajono savivaldybėje penktąją šių metų savaitę (sausio 29–vasario 4 d.) sergamumas gripu pasiekė epidemijos lygį – užregistruoti 130 gripo ir 617 ŪVKTI atvejai. Tad sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis – 217,84 atvejai 10 tūkst. rajono gyventojų. Epidemijos pabaiga bus skelbiama atskiru įsakymu.

Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovės Rimos Laukaitienės teigimu, šiuo metu daug karščiuojančių, kosinčių ir sergančių plaučių uždegimu ligonių.

„Žmonės turėtų nusipirkti ir nešioti vienkartines kaukes, net jei suserga vienas šeimos narys. Mes poliklinikoje patys jas dalijame registruotis atėjusiems ligoniams, prašome, kad nusirengtų, neitų su rūbais į kabinetus, – perspėjo R. Laukaitienė. – Žmonės turėtų daugiau vaikščioti lauke, grūdintis, sportuoti ir vaikus skatinti judėti, o ne sėdėti prie kompiuterių ar mobiliųjų telefonų. Mano manymu, tėvai iš didelės meilės vaikams persistengia ir veža juos automobiliais į mokyklą, nors ji stovi gretimame kieme. Ruoštis gripui reikia iš anksto, o ne tą dieną, kai jau skelbiama epidemija.“

Gydytoja prašė karščiuojančius žmones susilaikyti ir nors dvi–tris dienas neiti į darbą, gerti temperatūrą mažinančius vaistus, vitaminą C ir arbatas ir neplatinti viruso sukėlėjo tarp kolegų. Tik būtina perspėti darbdavius ir susitarti su gydytojais, kad jie ligoniams išrašytų nedarbingumo lapelius.

Pasak Šakių ligoninei vadovaujančio Algirdo Klimaičio, didžioji dalis gripu ir peršalimo ligomis sergančių pacientų gydomi ambulatoriškai. Į ligoninę guldoma tik atsiradus komplikacijoms. Kiek tiksliai šiuo metu dėl gripo sukeltų infekcijų ligoninėje gydoma suaugusių žmonių, jis neįvardijo, tačiau patvirtino, kad yra karščiuojančių ir sergančių plaučių uždegimu.

„Epidemija akivaizdžiai jaučiama. Vaikų ligų skyriuje šiuo metu gydoma 20, kai įprastai būna tik 7–8 pacientai“, – patvirtino A. Klimaitis. – Paradoksalu, gripo virusas plinta oro lašeliniu būdu, tačiau epidemijos metu ypač rekomenduojama dažniau plauti rankas, nes tai yra labai svarbi profilaktinė priemonė.“

Jis informavo, kad nuo antradienio visuose stacionaro skyriuose yra nutraukiamas ligonių lankymas – tai yra viena iš priešepideminių priemonių. Visa informacija apie ligonius bus teikiama skyrių telefonais. Be abejo, atsižvelgiant į kai kurių sunkiai sergančių pacientų būklę, išimtys bus padarytos, tačiau vadovas prašė tuo nepiktnaudžiauti. Gyvenimas dėl epidemijų nesustoja, reikia kažką atvežti, kažką paimti, tačiau būtų geriau, jei ligoniai turėtų mažiau lankytojų.

Prakalbus apie tai, ar pasitrauks gripas iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui skirtų renginių, mat epidemijos metu rekomenduojama vengti masinių žmonių susibūrimų, abu medikai tikisi, jog epidemija šios gražios šventės nesutrukdys, o spustelėjęs šaltukas paskubins ligą trauktis.

Gripu ir ŪVKTI susirgus 20 proc. ir daugiau moksleivių, mokyklos direktoriaus įsakymu turi būti laikinai nutrauktas ugdymo procesas švietimo įstaigoje. Dėl gripo epidemijos karantinas paskelbtas Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje, Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje ir jos Gelgaudiškio skyriuje, Kriūkų mokykloje-daugiafunkciame centre, Griškabūdžio gimnazijoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.