Neįgalieji kėlė ir patekimo pas gydytojus klausimą

laukaitiene koordinacine
Nuotr. Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovė Rima Laukaitienė (antra iš kairės) bandė paaiškinti, kodėl prie kai kurių medikų kabinetų pacientams reikia laukti ilgiau.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ
 
Tradiciškai vieną kartą per ketvirtį susirinkusi Šakių rajono Neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba kalbėjo neįgaliesiems aktualiais klausimais – aptarta asmenų aptarnavimo tvarka Šakių pirminiame asmens sveikatos priežiūros centre, Šakių ligoninėje, susipažinta su sveikatinimo programomis.

Kvietė į paskaitas

Su sveikatinimo programomis 2018 m. supažindino Visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas. Jis pakvietė neįgaliuosius dalyvauti jau gegužės mėnesį rengiamoje paskaitoje „Savęs vertinimas, meilė sau“, kurią ves biuro psichologė Agnė Mišeikaitė. Biuro vadovas pabrėžė, kad jau derina laiką susitikimui su žmones sveikai gyventi mokančia Žolinčių akademijos vadove Danutė Kučiene.

„Manau, kad visiems aktualu yra pirmoji pagalba žmogui, ištiktam insulto ar infarkto, užėjus epilepsijos priepuoliui. Įgyvendinus Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro projektą, teikti pirmąją pagalbą šiais metais turėtų būti apmokyta apie 200 žmonių ir turėtų būti tam tikrose vietose įrengti defibriliatoriai“, – informavo biuro direktorius ir pridūrė, kad rudenį kvies klausytis paskaitos apie maisto papildus.

Taip pat kvietė įsijungti į dviračių bei pėsčiųjų žygius, dalyvauti rugpjūtį planuojamoje Sveikatos šventėje.  Biuras yra numatęs išleisti informacinį leidinį apie įmones, asmenis, gaminančius palankų sveikatai maistą.

V. Lebedžinskas taip pat informavo, kad biure 10 mėnesių dirbs nauja darbuotoja – psichologė, į kurią neįgalieji gali kreiptis ir konsultuotis.

Vaistus perkamės patys

Su rajono gyventojų aptarnavimo tvarka Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centre supažindino įstaigos vadovė Rima Laukaitienė.

„Aišku, pacientai, atėję į polikliniką, nori paslaugą gauti čia ir dabar, bet norisi kartais ir iš pacientų pusės tolerancijos, nes prasidėjo elektroninė sistema, todėl jei ji stringa, tenka palaukti, o gydytojų krūviai šiuo metu yra dideli“, – kalbėjo R. Laukaitienė ir patikino, kad vienam gydytojui tenka priimti iki 25 pacientų per dieną.

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Šakių skyriaus pirmininkė  Onutė Valaitienė išsakė pastebėjimą, kad daugiausiai žmonių laukia prie šeimos gydytojos Violetos Šiurkienės kabineto. Jai R. Laukaitienė paaiškino, kad tai priklauso nuo kiekvieno gydytojo darbo specifikos, kita priežastis, kad prie minėtos gydytojos yra prisirašę daugiau vyresnio amžiaus žmonių. Įmonės vadovė patikino, kad gyventojai gali pasirinkti kitą šeimos gydytoją, juolab kad poliklinikoje dirba nauja šeimos gydytoja – Reda Naujokaitienė.

Susirinkusiems kilo klausimų, kodėl pacientams tenka patiems pirktis švirkštus ir vaistus, kai šeimos gydytojas paskiria poliklinikoje atlikti tam tikras procedūras.

R. Laukaitienė atsakė, kad, esant būtinajai pagalbai, vaistai poliklinikoje suleidžiami pacientams nemokamai. O kitais atvejais, kai reikalingas planinis gydymas, gydymosi priemones žmones perkasi patys.

Vienišais pasirūpinta

Šakių ligoninės vyr. gydytojo Algirdo Klimaičio buvo teirautasi, kaip pasirūpinama priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje vienišais žmonėmis, ar, pavyzdžiui, jie po procedūrų naktį nepaliekami nežinioje. Pasak A. Klimaičio, per metus priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje apsilanko apie 3200 pacientų, jo žodžiais, iš jų trečdalis lieka priėmimo skyriuje stebėjimui iki paros laiko, kiti po apžiūros yra išleidžiami į namus arba guldomi į ligoninę. Per metus Šakių ligoninėje gydoma apie 3500 žmonių.

„Dažniausiai į priėmimo ir skubios pagalbos skyrių vieniši žmonės atvežami greitosios pagalbos automobiliu. Aš  nepamenu tokio atvejo, kad kuris nors toks žmogus naktį būtų išleistas ar juo nepasirūpinta. Juos arba stebime, arba guldome į ligoninę, dažniausiai pacientai sulaukia ryto, tuomet ieškome artimųjų, kalbamės su seniūnijų socialiniais darbuotojais ir stengiamės rasti išeitį“, – pasakojo vyr. gydytojas ir pridūrė, kad dalis pacientų keliauja į aukštesnio lygio gydymo įstaigas tolimesniems tyrimams atlikti.

Anot A. Klimaičio, iš stacionaro sunkūs ligoniai į namus pervežami nemokamai.

„Šiandien gana sudėtinga situacija visoje Lietuvoje yra su specialistais ir ne tik mažas darbo užmokestis tai lemia, bet lemia bendrai Lietuvai paskleista žinia, kad rajonuose nereikia ligoninių, užteks greitosios pagalbos ir Laukaitienės. Prisikviesti jauną mums reikalingą specialistą yra pakankamai sudėtinga, nes jie dažniausiai užduoda klausimą – o kokias jūs siūlote garantijas? Aš negaliu duoti jokių garantijų, kadangi per visą Lietuvą skleidžiama informacija, kad tos rajoninės ligoninės yra tik žemiausio lygio įstaigos“, – mintis išsakė A. Klimaitis.

Susirinkusieji pasidžiaugė, kad prie ligoninės įrengti pandusai neįgaliesiems.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.