Kartu su žibutėmis pasirodė ir erkės

Šiais metais, užsitęsus šaltam orui, erkės išlindo vėliau nei kelerius pastaruosius metus. Jos atsibunda dirvožemiui įšilus iki penkių laipsnių, panašiai tuo pačiu metu, kai pradeda žydėti pirmosios žibutės. Paprastai pirmieji jas pastebi šunų šeimininkai, kai grįžę iš pasivaikščiojimų su augintiniu pamato ant jo ropojančias ar jau įsisiurbusias erkes.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, nors sergamumas erkių platinamomis ligomis sumažėjo, Lietuva drauge su Latvija, Estija, Slovėnija vis dar išlieka Europos šalių sąraše, kur šių ligų atvejų registruojama daugiausiai. Praėjusių metų sausio–rugpjūčio mėnesiais užregistruota 1 tūkst. 415 Laimo ligos atvejų (2016 m. per tą patį laikotarpį – 1 tūkst. 476 atvejai) ir 214 erkinio encefalito atvejų (2016 m. per tą patį laikotarpį – 353 atvejai).
 
Kaip informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis, Šakių rajone Laimo liga pernai susirgo 22 (2016 m. –16), o erkiniu encefalitu – keturi (2016 m. – 11) gyventojai.

Pasak jo, erkės yra laikinieji žmonių ir gyvulių parazitai, kurie maitinasi tik krauju, kuriems nereikalingas joks kitas maistas.

„Prisisiurbusi kraujo erkė gali išgyventi labai ilgai. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad vieną kartą pasimaitinusios erkės be maisto gali išgyventi iki 4 metų, – teigė R. Jakimonis. – Erkių aktyvusis periodas Lietuvoje prasideda kovą ir trunka iki lapkričio, o kartais ir iki gruodžio pradžios. Aktyvumo trukmę nulemia sezono klimatinės sąlygos. Labiausiai erkėms patinka šiltos ir drėgnos, nuo vėjo apsaugotos vietos, kuriose yra lėtai augančių augalų.“

Patikimiausia apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai. Jau po dviejų vakcinos dozių praėjus dviem savaitėms įgyjama apsauga, vėliau skiepijimo schemą būtina pratęsti. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, tad reikėtų pasisaugoti – iškylaujant gamtoje vengti pamiškių ir aukštos žolės, naudoti erkes atbaidančias priemones, nors tai gelbsti tik trumpam laikui.

Einant į gamtą rekomenduojama apsirengti šviesiais rūbais – ant jų bus lengviau pamatyti tamsią erkę. Kelnes geriau sukišti į batus ar kojines, rankogaliai turėtų būti prigludę – tai sutrukdytų erkėms pasiekti odą. Reikia nepamiršti ir galvos apdangalo.

Grįžus iš pasivaikščiojimo gamtoje būtina atidžiai apžiūrėti visą kūną. Laikas svarbus Laimo ligos profilaktikai. Mat erkiniu encefalitu erkė užkrečia iškart besisiurbdama, šis virusas yra jos seilių liaukose ir iškart patenka į žmogaus organizmą. O štai Laimo ligos virusas yra erkės žarnyne, erkė siurbia kraują tarsi pumpuodama, tad turi praeiti laiko, kol Laimo ligos sukėlėjas patenka į aukos kraują. Laiku pamačius erkę ir ją ištraukus, šios ligos galima išvengti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.