Ligoninės aplinka bus patogesnė neįgaliesiems

pandusas ligonine
Nuotr. Didžiausias žmonių srautas į Šakių ligoninę nukreiptas iš kiemo pusės, tad čia vyksta esminės pertvarkos – statoma nauja pandusų ir keltuvų sistema, bus įrengti šildomi laiptai ir automatinės durys.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Tikriausiai visi besilankantys Šakių ligoninėje susidūrė su laikinais nepatogumais – uždarytas įėjimas iš kiemo pusės. Čia vyksta intensyvūs darbai. Šakių ligoninės infrastruktūra pritaikoma patogesniam neįgaliųjų judėjimui. Visi šie pokyčiai vyksta įgyvendinant projektą „Sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo gerinimas neįgaliesiems VšĮ Šakių ligoninėje“, finansuojamą Europos Sąjungos fondo lėšomis.

Neįgalieji nuolat susiduria su jų socialinę atskirtį didinančiomis kliūtimis, kurių viena – mažiau prieinamos sveikatos priežiūros paslaugos. Dėl nepritaikytos infrastruktūros su sveikatos priežiūros paslaugų riboto prieinamumo problema susiduria ir į Šakių ligoninę besikreipiantys fizinę ir kitą negalią turintys pacientai. Dėl ligoninės kieme esančių dar pastato statybos metu suformuotų terasų negalią turintiems žmonėms neįmanoma savarankiškai patekti į Konsultacijų skyrių bei į pagrindinę korpuso dalį, kurioje yra stacionaro skyriai.

Pasak Šakių ligoninės vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio, projekto tikslas – padaryti neįgaliesiems patogesnį patekimą į pagrindinį ligoninės korpusą ir konsultacijų skyrių. Nors iš Bažnyčios gatvės yra įrengta pandusų sistema, tačiau dėl didokų nuolydžių ir aukščių neįgaliajam savarankiškai įveikti tuos kalnelius taip pat gana sudėtinga. Jo teigimu, didžiausias žmonių srautas nukreipiamas iš kiemo pusės, tad čia reikalingos esminės pertvarkos, kad nuo automobilių stovėjimo aikštelės būtų galima atvažiuoti tiesiais šaligatviais ir su keltuvais per automatines duris patekti į pastatą.

„Iš kiemo pusės bus sumontuoti nauji laiptai. Kaip Šakiams – tai prabanga, nes jie bus šildomi, kad nereikėtų barstyti druskos ir nebūtų slidu, – prasitarė A. Klimaitis. – Bendrai paskaičiavus, švarūs, neapledėję laiptai yra pigiau nei kibirai druskos, graužiantys gražias pastato sienas ir terasas. Manau, bendrom jėgom pakeisim aplinką, kad būtų patogiau patekti į ligoninę, kurią statant apie tai nebuvo pamąstyta. Tokie laikai buvo, kad nelabai kas suko galvą dėl to, kaip užlipti laiptais.“

Jau anksčiau pakeistas ir liftas, kuriuo gali naudotis negalią turintys asmenys. Be to, bus pritaikyti du vidiniame kieme esantys įėjimai, įrengiant pandusų ir keltuvų sistemą, automatines duris su oro pašildymu, suremontuoti įėjimo į pagrindinį ligoninės korpusą laipai virš jų įrengiant stogelį. Projekto vertė – 93 tūkst. eurų. Pritrūkus lėšų, prie numatytų darbų įgyvendinimo 6,5 tūkst. eurų prisidėjo ir rajono savivaldybė.

Visus darbus numatyta atlikti iki liepos 31d., tačiau, vyriausiojo gydytojo teigimu, juos planuojama pabaigti kur kas anksčiau – iki liepos 1 d. Tad dar mėnesiuką teks pakentėti dėl nepatogumų patenkant į ligoninę ar Konsultacijų skyrių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.