Šakių ligoninė pacientams įrengė patogesnius priėjimus

ligonine2
Nuotr. Šakių ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis (dešinėje) pristatė pritaikymo neįgaliesiems projekto darbų rezultatus, kurie pradžiugino ir neįgaliuosius, ir mamas su vežimėliais.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Neįgalieji – viena jautriausių socialinių visuomenės grupių – nuolat susiduria su jų socialinę atskirtį didinančiomis kliūtimis. Viena iš jų – mažiau prieinamos sveikatos priežiūros paslaugos. Kad ši problema būtų išspręsta, Šakių ligoninė dar pernai metais ėmėsi priėjimų į pastatus pertvarkos darbų.

Ketvirtadienį ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis pristatė pirmiau laiko atliktų jos prieigų pritaikymo neįgaliesiems projekto darbų rezultatus, kurie pradžiugino ir neįgaliuosius, ir mamas su vežimėliais.

Dėl nepritaikytos infrastruktūros su sveikatos priežiūros paslaugų riboto prieinamumo problema susidūrė į  Šakių ligoninę besikreipiantys fizinę ar kitą negalią turintys pacientai: pagrindiniame ligoninės pastate buvo eksploatuojamas senas,  nuolat gendantis ir nepatogus naudotis liftas (liftu buvo galima naudotis tik su ligoninės darbuotojo – liftininko pagalba). Dėl ligoninės kieme esančių dar pastato statybos metu suformuotų terasų, negalią turintiems žmonėms ir mamoms su vežimėliais buvo sunku savarankiškai patekti į stacionaro ir konsultacijų skyrius.

Patogūs pandusai, laiptai su turėklais, keltuvas, transportinis liftas, automatinės durys – bendro ligoninės ir mūsų rajono savivaldybės vadovybės bei architekto Manto Paketurio ir Sveikatos apsaugos ministerijos rūpesčio vaisius. Pristatyme dalyvavęs rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis teigė, kad šiandien, kai ligoninių išlikimui iškelta labai daug kriterijų, kuriuos, kiek įmanoma, reikia stengtis išpildyti jau vien dėl to, kad įstaiga išliktų ir būtų užtikrinta paslauga mūsų krašto gyventojams. Pasak jo, šie šiuolaikiniai sprendimai, kurie atsirado sutelkus visas organizacines pajėgas ir mūsų architektų išmintį, turėjo būti padaryti vakar, tačiau džiugu, kad juos turime bent šiandien.

„Galvoju netolimoje ateityje susitikti su sveikatos apsaugos ministru ir aptarti, kodėl šitoje ligoninėje nebūtų galima daryti operacijų, kurios čia pirmiausiai Lietuvoje ir buvo pradėtos daryti. Tai sąnarių endoprotezavimo operacijos, pradėtos 1973 m. daktaro Purlio. Kodėl neišlaikius tos tradicijos? Kodėl negalime jų daryti čia viso Marijampolės regiono žmonėms, atlaisvinant Kauną, kad ten operuotų širdis, smegenis ir tai, ko kiti negali daryti?“ – samprotavo E. Pilypaitis.

Už ligoninės prieigų atnaujinimą, leidžiantį neįgaliesiems patogiai patekti į stacionaro ir konsultacijų skyrius, A. Klimaičiui ir visai projektą „Sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo gerinimas neįgaliesiems VšĮ Šakių ligoninėje“ įgyvendinusiai komandai dėkojo Neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos pirmininkė Janina Jokūbaitienė ir Žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė, atsiprašydamos, kad kartais galbūt buvo ir per įkyrios, tačiau atlikti darbai pranoko visus lūkesčius.

„Akivaizdžiai matyti, kad šiam projektui reikalingas tęstinumas, tačiau kada jis bus, sunku dabar pasakyti, bet mes labai stengsimės, kad visa aplinka būtų labai patraukli ir estetiniu, ir funkcionaliu požiūriu. Turim čia dar keletą pastatų, kurie neegzistuoja net registre, bet visko iš karto padaryti neįmanoma, – atviravo meras, kaip pavyzdį pateikdamas Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono tribūnas, kurias jau seniai reikėjo nugriauti, tačiau tai sugebėjome padaryti tik prieš zanavykų apsikabinimą. – Manau, reikės galvoti, kaip dažniau apsikabinti, kad darbai pajudėtų.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.