Gauti popieriuką neužtenka, būtina turėti praktinių įgūdžių

sabaliauskas
Nuotr. Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centro direktorius Romualdas Sabaliauskas pasakojo, jog mokslus baigę žmonės galės tapti savanoriais ir į juos bus kreipiamasi dėl mirties ištikto žmogaus atgaivinimo.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Rajono savivaldybėje lankėsi Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centro direktorius Romualdas Sabaliauskas. Svečias kartu su rajono savivaldybės meru Edgaru Pilypaičiu, Šakių visuomenės sveikatos biuro direktoriumi Viktoru Lebedžinsku ir savivaldybės gydytoja Evelina Avlas aptarė projekto „Sveikatos išsaugojimo priemonių įgyvendinimas tikslinėse teritorijose“ aktualijas.

Pasak R. Sabaliausko, Lietuvoje yra apie 2 mln. automobilių ir apie 2,5 mln. gyventojų. Visi būsimieji vairuotojai dalyvauja pirmosios pagalbos mokymuose, tačiau atgaivinti mirties ištiktą žmogų turi mokėti visi – ne tik vairuotojai, bet ir žvejai, ir medžiotojai.

„Pirmosios pagalbos suteikimo mokymai Lietuvoje nevisiškai pasiteisina, todėl Sveikatos ministerija iškėlė užduotį – daug rimčiau ir kompetentingiau žiūrėti į šį gyvybės ar mirties klausimą ir paruošti žmonių, kurie pirmąją pagalbą suteiktų kvalifikuotai, teisingai, laiku ir naudojantis priemonėmis, kurios gali padėti žmogų atgaivinti, – dėstė projekto tikslą svečias. – Reikia, kad žmonės suprastų, jog gauti popieriuką, kad baigė pirmosios pagalbos mokymo kursus, neužtenka, būtina turėti praktinių įgūdžių.“

R. Sabaliausko teigimu, reikia skleisti žinią, kad žmonės persilaužtų ir taptų pilietiški, supratingesni, būtent todėl atsirado projektas, kurio metu numatyta apmokyti šešis tūkst. žmonių iš 35 šalies savivaldybių, kuriose yra padidėjęs mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų ir įvairių išorinių traumų. Tad ne atsitiktinai į projektą pateko kaimiškos savivaldybės, kuriose gyvena vyresni žmonės.

Kaip informavo savivaldybės gydytoja, mokymai „Pagalbos teikimas staigios mirties ištiktam žmogui“ mūsų rajone startavo spalio pradžioje – per tris dienas apmokyta daugiau nei šimtas savivaldybės administracijos ir socialines paslaugas teikiančių darbuotojų, kultūros, švietimo ir sporto įstaigų specialistų. Tikimasi gruodžio mėnesį apmokyti dar šimtą rajono savivaldybės įstaigų darbuotojų. Tad mūsų rajone suteikti kvalifikuotai pirmąją pagalbą naudojantis defibriliatoriumi (širdies veiklą padedančiu atstatyti prietaisu) mokėtų daugiau nei 200 žmonių.

Po apmokymų, kitų metų pradžioje, pagal projektą numatyta nupirkti 120 defibriliatorių ir turniketų (kraujavimo stabdymo priemonių). Keturi defibriliatoriai pasieks mūsų savivaldybę. R. Sabaliauskas teiravosi E. Pilypaičio, kur, šio nuomone, jiems rasti tinkamiausią vietą, įrengti pastato viduje ar lauke. Mero nuomone, prietaisai turėtų būti įrengti labiausiai prieinamose vietose. Logiška, jei defibriliatorius įrengiamas lauke, tai tik vaizdo kamerų filmuojamoje teritorijoje, jei viduje – tai ilgiausiai dirbančioje įstaigoje.

Pasak svečio, geriausia būtų, jei tas pastatas veiktų visą parą. Tačiau mūsų mieste visą parą veikia tik Šakių ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius, kuriame šis įrenginys jau yra.

R. Sabaliauskas pabrėžė, kad net ir mokymuose dalyvavę žmonės po kelerių metų įgytas žinias primirš, tad jau pradėta galvoti apie projekto tęstinumą, tačiau šių veiksmų jau turės imtis pati savivaldybė, nes ir defibriliatoriai, įgyvendinus projektą, taip pat bus perduoti jos žinion.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.