Tuberkuliozės situacija rajone panaši į skendimą

plauciai rentgenas
Nuotr. Šiais metais per nepilnus tris mėnesius vėl registruoti trys nauji susirgimai tuberkulioze.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Kovo 24-oji – Tarptautinė tuberkuliozės diena. Lietuva pagal sergamumo tuberkulioze rodiklius patenka į rizikingiausių Europos valstybių sąrašą, o mūsų rajono savivaldybė jau keletą metų figūruoja raudonojoje zonoje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus duomenimis, per laikotarpį nuo 2004 m. iki 2019 m. Šakių rajono teritorijoje užregistruoti 211 susirgimų tuberkulioze.

Daugiausiai atvejų buvo nustatyta 2016 m., kai susirgusiųjų skaičius išaugo iki 21. Tačiau ir vėliau jis išliko ne ką mažesnis: 2017 m. – 19 atvejų, 2018 m. – taip pat 19 atvejų. Susirgusiųjų amžius nuo 18 iki 79 metų: vienas studentas, 10 darbingo amžiaus, bet niekur nedirbančių žmonių, trys  dirbantys ir penki pensininkai. Net 16-ka iš jų užsikrėtė nuo susirgusio asmens. Šiais metais per nepilnus tris mėnesius registruoti trys nauji susirgimai.

Marijampolės apskrityje 2018 m. buvo nustatyti 54 nauji tuberkuliozės atvejai. Šakių rajono savivaldybė pagal susirgimų skaičių akivaizdžiai pirmauja. Marijampolės ir Vilkaviškio rajono savivaldybėse registruota po 14, Kalvarijos – 6, o Kazlų Rūdos – tik 1 atvejis. Visoje Lietuvoje pernai užfiksuoti 779 susirgimai. Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas, įvertindamas šiuo metu susiklosčiusią situaciją, sako, kad ji panaši į skendimą – išplauksi arba ne. Jo manymu, kad suvaldytume šią ligą, turėtų būti numatyti toliaregiški sprendimai, nes vien prevencijos, už kurią atsakingas biuras, neužtenka.

Artėjant Tarptautinei tuberkuliozės dienai, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai pakvietė ugdymo įstaigas dalyvauti naujoje iniciatyvoje „ABC apie TB“, kuria siekiama didinti moksleivių raštingumą tuberkuliozės prevencijos klausimais. Prie jos prisijungė 11 rajono mokyklų.  Jose, siekiant atkreipti dėmesį į pačią ligą, jos gydymą ir apsisaugojimą, dar šį mėnesį prasidės švietėjiškos paskaitos.

Kaip informavo V. Lebedžinskas, balandžio 24d. visuomenės sveikatos biuras kartu su ULAC organizuos medikams ir socialiniams darbuotojams skirtą konferenciją.

Be abejo, kiekvienas suprantame, kad visos švietėjiškos priemonės yra reikalingos, tačiau vien jų situacijai sukontroliuoti neužtenka. Nėra vienodos sistemos, kuri surinktų informaciją apie jau sergančius tuberkulioze asmenis. Savivaldybė vis dar neturi ir stacionarinio tuberkuliozės gydymo paslaugas teikiančio (DOTS) kabineto, kuris čia kuriamas jau kokį dešimtmetį. Visuomenės sveikatos biuro vadovo manymu, būtent DOTS kabineto įrengimas turėtų būti pirmas žingsnis, „nes kol kas dar nebuvo atvejo, kad ši moksliškai patvirtinta ir deklaruota Sveikatos apsaugos ministerijos programa nebūtų pasiteisinus“. Tačiau tai jau ne biuro funkcija. Kas tuo turėtų pasirūpinti? Štai kaimyniniame Jurbarko rajone DOTS kabinetas įrengtas ir išlaikomas Pirminės sveikatos priežiūros centro lėšomis, Alytaus poliklinika ir Šiaulių ligoninė nuėjo tuo pačiu keliu.

Šiuo metu mūsų savivaldybė likusi be gydytojo, laikinai šios pareigos perduotos tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorei Aušrai Pavydienei, kuri patikino, jog DOTS kabinetas Šakiuose turėtų atsirasti dar šiais metais. Mat jau pradėtas įgyvendinti iš Europos Sąjungos lėšų finansuojamas projektas. Iki liepos mėnesio planuojama įsigyti baldus, medicininę ir kompiuterinę įrangą, o tada Šakių pirminės priežiūros centre turėtų būti įrengtas kabinetas. Tikimasi, kad jis savo veiklą turėtų pradėti šį rudenį.

Negydomi ligoniai ne tik užkrečia aplinkinius, su jais kontaktuojančius asmenis, bet ir gali mirti. Tad jeigu vargina skausmas krūtinėje, pečių plotyje, nuovargis, naktinis prakaitavimas, svorio kritimas, apetito stoka, kosulys, trunkantis ilgiau nei savaitę, nedidelis karščiavimas, skrepliavimas su kraujo priemaišomis – tikėtina, jog pasireiškė pirmieji tuberkuliozės požymiai. Specialistai ragina į šiuos požymius nenumoti ranka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.