Kraujo tyrimai atlikti 854 rajono gyventojams

mobili laboratorija tyrimai
Rajono gyventojai džiaugėsi galimybe mobilioje diagnostinėje laboratorijoje pasitikrinti sveikatą, nes taip sutaupo ir pinigus, ir laiką. D. Pavalkio nuotr.

Spalio 24–lapkričio 8 d. rajono miestų ir miestelių gyventojai galėjo pasinaudoti proga ir pasitikrinti savo sveikatą mobilioje diagnostinėje laboratorijoje. Nors nemokami kraujo tyrimai dėl prostatos vėžio ir jo ankstyvosios diagnostikos daugiausiai buvo siūlomi vyrams, tačiau kitus tyrimus galėjo pasidaryti ir moterys.
 
Taip įgyvendinamas projektas „Išsaugokime vyrus“, kuriuo siekiama paskatinti rizikos grupės vyrus pasitikrinti sveikatą ir atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimą bei atkreipti visuomenės dėmesį į prostatos vėžio ir jo ankstyvosios diagnostikos problemą. Prostatos vėžys kasmet nustatomas 3 tūkst. vyrų, bent tūkstantis iš jų savo diagnozę sužino per vėlai, kai vėžio gydymas tampa labai komplikuotas. Šis onkologinis susirgimas kasmet nusineša 500–600 Lietuvos vyrų gyvybių.
Geriausias būdas juos išgelbėti – ankstyvoji prostatos vėžio diagnostika. Per aštuonerius metus mobilioje diagnostinėje laboratorijoje „Medicina practica“ buvo paimti 35 tūkst. 466 PSA tyrimai. Iš jų – 4 tūkst. 24 vyrams buvo nustatytos padidintos PSA reikšmės. Tai sudaro 11,35 proc. visų pasitikrinusių.

Autobuse įrengtoje kraujo laboratorijoje buvo atliekami ir kiti nemokami tyrimai. Nors pirmenybė buvo teikiama vyrams, tačiau pasidaryti bendrą kraujo, gliukozės, cholesterolio, laisvo tiroksino bei kreatinino tyrimus galėjo ir moterys. Kaip paaiškėjo, kraujo tyrimus pasidarė 854 savivaldybės gyventojai – 391 moteris ir 463 vyrai. Kol kas dar neaišku, kiek PSA tyrimų yra tokių, dėl kurių vyrams reikėtų susirūpinti ir kreiptis į specialistus.

Su atliktais kraujo tyrimų rezultatais rajono gyventojai galėjo lankytis ir pasikonsultuoti su savo šeimos gydytojais. Kaip teigė Ilona Šeflerienė, atsakinga už šią akciją mūsų rajono savivaldybėje, sveikatos priežiūros įstaigose nekilo jokių problemų, išskyrus vieną atvejį Kriūkų ambulatorijoje.

Apie tą patį atvejį kalbėjo ir rajono savivaldybės tarybos narys Tomas Skaizgirys, į kurį ir kreipėsi žmogus, nežinodamas, ką daryti. Pasak tarybos nario, „juk ne koks kalvis tuos tyrimus darė“, o medicinos laboratorija, todėl netikėti rezultatais nėra jokio pagrindo. Tiek T. Skaizgirys, tiek ir I. Šeflerienė mano, kad tai panašu į politikavimą, nes projekto iniciatoriai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o gydytojas priklauso Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai.

Paklaustas apie tokį įvykį, Kriūkų ambulatorijos gydytojas Mečislovas Švabas patikino, kad „tai grynas išmislas“, nes per 42-ejus jo darbo metus tokių atvejų, kad jis nepriimtų paciento, nėra buvę. Pasak gydytojo, kai buvo paklaustas, ar gali šalia ambulatorijos stovėti mobili diagnostinė laboratorija, jis nesutikęs, nes čia įžvelgęs politikavimą, tačiau su kraujo tyrimų rezultatais į jį kreipėsi tik viena pacientė, kuriai teigė viską išsamiai paaiškinęs.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.