Bestabdant vežimą baigia padai nudilti

klimaitis kuzmickiene
Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis jų įstaigoje viešėjusiai Seimo narei Paulei Kuzmickienei aprodė ligoninės patalpas ir supažindino su darbo specifika. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pirmadienį Šakiuose viešėjo Seimo narė konservatorė Paulė Kuzmickienė, kurios vizitas susijęs su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų projektu „Girdime Lietuvą“. Jo metu lankomasi įvairiuose šalies regionuose ir miesteliuose, siekiant išklausyti vietos bendruomenių ir viešojo sektoriaus darbuotojų problemas ir lūkesčius.

Susitikimo su Seimo nare metu Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis neslėpė, kad pasigenda aiškumo tiek dėl projektų, tiek dėl gydymo įstaigos ateities. Jis priminė europinį projektą, kurio lėšomis planavo atnaujinti Šakių ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių, įsigyti naujos įrangos, kuri būtina skubios pagalbos teikimui. Kaip paaiškėjo, nors ankstesni sveikatos apsaugos ministrai a. a. Juras Požela ir Rimantė Šalaševičiūtė tokį įsakymą buvo pasirašę, dabartinis ministras Aurelijus Veryga jį nei vykdo, nei atšaukia.

„Tempiam gumą, neįsigyjam to ar kito, tikėdamiesi, kad galėsim teikti paraišką europiniam projektui, iš kurio atnaujinsim rentgeno aparatūrą, ultragarsinį skenerį, monitorius, defibriliatorius, – vardijo vyriausiasis gydytojas. – Tai tęsiasi eilę metų ir tu vis tikiesi, kad tave pakvies teikti paraišką. Tu esi paleistas nuo kalno, tame vežime dardi, padai baigia nudilt bestabdant vežimą, viskas žviegia, pilasi žiežirbos.“

Pasak P. Kuzmickienės, ji domėjosi gydytojų bendruomenės problemomis visoje šalyje: trūksta specialistų, didžiosiose gydymo įstaigose išnaudojami jaunieji rezidentai, prieš juos naudojamas psichologinis smurtas, nežmoniškas darbo krūvis, problemiškas pacientų elgesys. Todėl daugelis gydytojų, slaugytojų per dieną patiria daug įtampos ir streso. Viešnia klausė, ar yra Šakių ligoninėje darbuotojų psichologas, o jei ne, tai į ką jie galėtų kreiptis po sunkios darbo dienos.

A. Klimaitis atviravo, kad situacijų kyla įvairių ir tarpusavio konfliktų pasitaiko. Nors įstaiga neturi darbuotojų psichologo, tačiau veikia medicinos etikos komisija, kuri, pasak jo, nėra tik popierinė, taip pat pripažino, kad daug kas įstaigose priklauso nuo administratorių, įstaigos vadovo ir jo pavaduotojų, skyrių vedėjų požiūrio.

Seimo narė norėjo sužinoti, kaip įstaigai sekasi bendrauti ir kokių sunkumų patiriama bendraujant su Ligonių kasomis, kaip sekasi susirasti jaunų specialistų. Šakių ligoninės vadovas konstatavo, kad dabar atsiranda įrodymais pagrįsta medicina. Jei žmogus kreipiasi į gydytoją ir vizualiai matyti, kad jis dūsta, vis tiek reikia pateikti įrodymus, t.y. paimti iš arterijos kraujo, jei diagnozuoji kokią ligą, turi ją įrodyti tyrimais. Tarkim, nustatyti plaučių uždegimą galima pasiklausius paciento kvėpavimo ir atlikus kraujo tyrimus, tačiau reikalaujama, kad dar būtų padarytas ir rentgenas. O tai, pasak A. Klimaičio, veda į kaštų didėjimą ir nepasitikėjimą gydytoju, kuris mokėsi 10–15 metų. Jo manymu, blogiausia, kad tada pats gydytojas pradeda nepasitikėti savimi, nustatydamas diagnozę bijo prisiimti atsakomybę, todėl ima siuntinėti pacientus per kitus gydytojus.

„Įrodymų reikėtų reikalauti vienintelėje srityje – onkologijoje, ar mes tikrai gydome vėžį“, – įsitikinęs gydymo įstaigos vadovas.

Kalbėdamas apie jaunų gydytojų paieškas, vyriausiasis gydytojas teigė, jog prie to prisideda ir savivaldybė, kuri šiuo metu dengia vieno urologo rezidentūros studijas. Tačiau apgailestavo, kad trečius metus nepavyksta rasti kardiologo, kuris sutiktų baigti rezidentūrą už europines lėšas su sąlyga, kad dvejus metus atidirbs Šakių ligoninėje.  

Išvykdama viešnia apsilankė Šakių ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje, apžiūrėjo sterilizacinę, kur dezinfekuojami ir sterilizuojami medicininiai instrumentai.

P. Kuzmickienė viešnagės metu taip pat aplankė „Varpo“ mokyklą bei Šakių „Žiburio“ gimnaziją, kur su įstaigų administracija ir atstovais aptarė švietimo aktualijas, o vizitą rajone užbaigė apsilankymu Zanavykų muziejuje, kuriam vadovauja Seimo narės padėjėjos Vismantės Vasaitytės mama Rima Vasaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.