Tarp puikiai veikiančių gydymo įstaigų – Gelgaudiškio ambulatorija

poskevicius naujokaitiene
Gelgaudiškio ambulatorijos vadovas Jėgas Poškevičius mano, kad reitingai – tik ministerijos šou, o laikinai Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centui vadovaujanti Reda Naujokaitienė juos taip pat vertina kritiškai. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pirmadienį oficialiai paskelbta Sveikatos apsaugos ministerijos naujovė – gydymo įstaigų reitingavimas, kuris nuo šiol du kartus per metus bus skelbiamas Valstybinės ligonių kasos interneto puslapyje. Tad pacientai matys, kaip vertinamos gydymo įstaigos, o ir patys medikai galės pasitikrinti, kokias pozicijas užima, kur reikia pasitempti.

Tarp reitinguotų 409 pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių ir sudariusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis įstaigų – 11 iš mūsų rajono. Į šias gretas patenka tiek viešosios, tiek ir privačios gydymo įstaigos, kurios buvo vertinamos pagal tam tikrus rodiklius: pagal vaikų profilaktinių tikrinimų intensyvumą, sergančiųjų lėtinėmis ligomis priežiūrą ir hospitalizacijos dažnį, prevencinių programų vykdymą, vaikams svarbaus tyrimo, kuris padeda išsiaiškinti, ar būtinas gydymas antibiotikais, atlikimą, vyresnių nei 65-erių metų žmonių skiepijimą nuo gripo ir kt. Diskutuojama dar dėl keleto naujų rodiklių įtraukimo, juos pasiūlė šeimos gydytojams atstovaujančios draugijos.

Tarp puikiai veikiančių pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų pateko vienintelė VšĮ Gelgaudiškio ambulatorija, kuriai vadovauja Jėgas Poškevičius. Paklaustas, kaip jaučiasi, kad jo vadovaujama gydymo įstaiga reitinguose priskirta prie geriausių, buvo atviras – tiesiog gydytojai dirba savo darbą, vykdo prevencines programas. O reitingai, pasak J. Poškevičiaus, „yra tik reklaminis ministerijos šou, tik žaidimas, nes įstaigų finansavimas neatitinka nustatytų kriterijų“.

Prie labai gerai veikiančių gydymo įstaigų priskirta VšĮ Lekėčių ambulatorija (vyr. gydytoja Ligita Armonavičienė). Tarp gerai veikiančių pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų pateko Šakių psichikos sveikatos centras (vadovas Audrius Starkauskas), UAB „Zanavykų klinika“ (direktorė Violeta Šiurkienė), VšĮ Panemunių ambulatorija (vyr. gydytojas Rimantas Bagdonas), VšĮ Lukšių ambulatorija (vyr. gydytojas Arimantas Pačenga) ir Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centras (vyr. gydytoja Audronė Račiūnienė).

Tarp patenkinamai veikiančių gydymo įstaigų yra VšĮ Griškabūdžio ambulatorija (vadovė Stasė Česlova Žilienė), VšĮ Kidulių ambulatorija (vyr. gydytoja Roma Kriščiūnienė) ir UAB Dalios Zaleskienės ambulatorija (direktorė Vilma Kazakauskienė), Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (PASPC), kuriam laikinai vadovauja Reda Naujokaitienė.

Paklausta, kodėl reitingų lentelėje Šakių PASPC priskirta tik prie patenkinamai veikiančių įstaigų, R. Naujokaitienė paaiškino, kad Gelgaudiškio ambulatorija turi 2 tūkst. pacientų, Lekėčių – dar mažiau, tad juos sužiūrėti yra daug paprasčiau nei 6 tūkst. Todėl, jos manymu, reikėtų daugiau objektyvumo, galbūt didelėms įstaigoms nustatyti kitokias normas, nes procentinį kiekį Lietuvos mastu joms pasiekti sunkiau nei mažesnėms, kurias keletas programų kilsteli į viršų.

„Paskubom suvesti duomenys. Kadangi yra metų pabaiga, tai greičiausiai pateikti pirmojo pusmečio duomenys. Reitingus reikėtų vertinti kritiškai ir nepriimti už gryną pinigą. Jei jie bus atnaujinami kas pusmetį, tai įstaigai yra per dideli intervalai ir tai tikrai neatspindės tikrosios gydymo įstaigos veiklos“, – įsitikinusi gydytoja.

Įstaigų darbo rezultatai lemia ne tik pacientų pasitikėjimą, bet ir joms skiriamą finansavimą – už skatinamųjų paslaugų teikimą ir gerus darbo rezultatus sveikatos priežiūros įstaigoms iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo mokami papildomi priedai. Manoma, kad tokia apmokėjimo už paslaugas tvarka gydymo įstaigas skatina siekti geresnių darbo rezultatų, o pacientai dėl to sulaukia daugiau šeimos gydytojų dėmesio, aukštesnės paslaugų kokybės, tikslesnės ir ankstyvesnės įvairių ligų diagnostikos bei profilaktikos, o tai leidžia mažinti eiles pas gydytojus specialistus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.