Šakiuose koronaviruso tikimybė nedidelė

klimaitis a
Kalbėdamas apie pasirengimą galimam koronaviruso epidemijos suvaldymui, Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis nuramino, kad personalas žino, kaip elgtis susidūrus su virusine ar bakterine infekcija, patarė nepanikuoti ir vengti didelių susibūrimų. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Respublikinė žiniasklaida ir televizija kasdien praneša naujausias žinias apie žaibiškai iš Kinijos Uhano miesto po visą pasaulį plintantį koronavirusą. Skaičiuojami tūkstančiai susirgimų, registruojamos vis naujos mirtys. Mūsų šalyje kol kas ramu, nes visi trys įtarti koronaviruso atvejai nepasitvirtino, tačiau ką reikėtų žinoti, kad tarp žmonių nekiltų panika, kaip apsisaugoti.
 
Susirgimai nepasitvirtino
Pirmadienį Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis patikslino, kad iki šiol Lietuvoje tyrimai dėl galimų koronaviruso susirgimų buvo atlikti trims asmenims ir visi trys atsakymai yra neigiami. Žinia gera, tačiau matant, kas vyksta pasaulyje, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ėmėsi laikinųjų papildomų atsargos priemonių koronaviruso grėsmei suvaldyti – oro uostuose konsultuoja Kinijoje keliavusius asmenis, pataria susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į šią šalį.

Liga greitai plinta
Žiniasklaida informuoja, kad naujasis virusas jau spėjo išplisti 24 pasaulio šalyse, dėl to Pasaulio sveikatos organizacija jau paskelbė tarptautinio masto ekstremalią padėtį. Jungtinės Amerikos Valstijos, Australija, Naujoji Zelandija, Izraelis jau anksčiau uždraudė savo teritorijose lankytis neseniai Kinijoje buvusiems užsieniečiams, o Rusija, Mongolija ir Nepalas tik dabar suskubo uždaryti sausumos sienas su šalimi, iš kurios plinta virusas.

Susirgimų daugėja ne tik aplinkinėse Azijos šalyse, bet ir Europoje – Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje. Jų jau registruota ir kai kuriose Skandinavijos šalyse. Respublikinė žiniasklaida paskelbė, kad vien antradienį Kinijoje fiksuoti 4 tūkst. koronaviruso atvejų, iš viso užsikrėtusiųjų jau per 25 tūkst., o mirčių padaugėjo iki 490. Kaip informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, iki vasario 5 d. pasaulyje patvirtinti 24 tūkst. 530 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, iš jų – 24 tūkst. 329 Kinijoje.

Sugrįžti dabar – pavojinga
Šiuo metu Šanchajuje kinų šeimoje gyvenanti mūsų kraštietė Deimantė Bakaitytė teigia, kad apie virusą sužinojo tik po trijų dienų, kai jau buvo atvykusi į Kiniją. Pasak jos, žmonės stengiasi visais įmanomais būdais apsisaugoti, todėl be reikalo nevaikščioja gatvėmis, mieste neveikia daug parduotuvių ir visuomeninių maitinimo įstaigų. Kol koronaviruso plitimas nebus sustabdytas, pratęstos ir vaikų pavasario atostogos.

„Mes neišeiname iš namų jau beveik dvi savaites, nors prognozuojama, kad dar po savaitės virusas turėtų aprimti ir žmonės galės grįžti į darbus“, – pasakojo D. Bakaitytė, įsitikinusi, kad jai pačiai sugrįžti dabar gana pavojinga, nes oro uostuose, lėktuvuose kontaktas su kitais žmonėmis labai artimas, todėl daug saugiau likti ir išlaukti, kol virusas aprims.

Pažeidžia kvėpavimo sistemą
Kaip informavo Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis, koronavirusas pažeidžia kvėpavimo sistemą, sukelia plaučių uždegimą, dusinimą, oro trūkumą ir kitų organų veiklos sutrikimus. Todėl, jei žmogus kosi, karščiuoja, jaučia simptomus, panašius į gripo, būtina išsiaiškinti, ar jis nebuvo per paskutines dvi savaites išvykęs į Kiniją.

A. Klimaičio teigimu, buvo vykdomos pratybos, kuriose buvo imituojama, kad lėktuvu parskrenda sergantis žmogus, ir mokoma, kaip jį nugabenti į Vilniaus, Kauno ar Panevėžio infekcines ligonines, kurios jau yra pasirengusios priimti tokius pacientus.

„Be abejo, pagrindinės apsisaugojimo priemonės vyksta Kinijoje – neišleidžiama iš šalies užsikrėtusių ir sergančių žmonių, kad jie nepatektų į kitas šalis, taigi ir į Lietuvą, – pabrėžė vyriausiasis gydytojas. – Kai kurios valstybės parskraidina savo piliečius namo, tačiau kurį laiką laiko juos karantine, kur nėra kontakto su kitais žmonėmis. Pavyzdžiui, australai, kaip teko girdėti, patalpina net į atskirą salą, kur jie turi išbūti 40 parų, kol išsiaiškinama, ar jie nėra užsikrėtę.“

Patarė vengti susibūrimų
Pasak A. Klimaičio, tikimybė, kad sergančiųjų koronavirusu atsirastų Šakiuose, nėra didelė.

„Mūsų pasirengimas yra įprastinis. Personalas žino, kaip elgtis, susidūrus su virusine ar bakterine infekcija. Juo labiau, kad kažkokių kitokių, specifinių apsaugos priemonių nėra. Kaukės, pirštinės, chalatai, tokie higieniniai įpročiai kaip rankų plovimas yra būtini prie visų infekcinių susirgimų“, – teigė Šakių ligoninės vadovas, pridurdamas, kad nemenką žalą tokiose situacijose padaro ir panika, nes žmonės pridaro įvairių kvailysčių.

Jis patarė elgtis ramiai, vengti didelių susibūrimų, būti atsakingiems ir, susirgus kad ir paprasta virusine infekcija, neplatinti jos, neiti į darbą ir neužkrėsti kolegų. Ypač pasisaugoti turėtų sergantys diabetu, širdies ir kraujagyslių, inkstų bei kitomis lėtinėmis ligomis, alinančiomis imuninę sistemą, nes patekęs į organizmą virusas tokiems žmonėms gali sukelti mirtinas komplikacijas.

Rajono savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininko Dainiaus Grincevičiaus teigimu, kol kas komisija nesprendė, kaip apsisaugoti nuo galimos koronaviruso grėsmės mūsų rajonui, tačiau šiuo klausimu planuojama posėdžiauti jau ateinančią savaitę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.