Atsakingi specialistai ramina: situacija kontroliuojama, koronaviruso grėsmei pasirengta

siauliu ligonine
Paskutiniais duomenimis, Lietuvoje nustatytas vienintelis koronaviruso atvejis, sergančioji gydoma Šiaulių ligoninėje. E. Blaževič/LRT nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Reaguodami į pasaulyje siaučiantį koronavirusą rajono valdžios atstovai ketvirtadienį surengė specialiai tam skirtą spaudos konferenciją, kurioje informaciją pateikė sveikatos įstaigų vadovai, atsakingi specialistai. Visi tvirtino, jog situacija kontroliuojama, svarbiausia išlikti ramiems, būti sąmoningiems ir laikytis elementarios higienos. „Manau, susitvarkytume“, – sakė Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis, kalbėdamas apie tai, kas būtų, jeigu ir rajone būtų fiksuojamas šis virusas.
 
Visgi akivaizdu, kad netrūksta ir panikos, ir prieštaringos informacijos. Kol kai kurie žmonės iš parduotuvių šluoja ilgo galiojimo maisto produktus, Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas juokauja, kad „užsistovėjusios prekės irgi negerai“. Dalyvaudamas spaudos konferencijoje jis sakė: „Jaučiuosi gerai todėl, kad yra institucijos, kurios žino, ką daryt, ir daro. Tai tikrai Šakiams ir mums visiems didelis pagyrimas.“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis ketvirtadienį pateikė vienus skaičius, tačiau jau kitą dieną jie buvo kiti. Sveikatos apsaugos ministerijos kovo 1 d. duomenimis, Lietuvoje patvirtintas vienas koronaviruso (COVID-19) atvejis, atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso 165, sveikatos būklė (vasario 28 d. duomenimis) stebima 3 tūkst. 303 asmenų, keliavusių į Kiniją ir Šiaurės Italiją.

Šiuo metu teritorijoms, kur vyksta šio viruso plitimas, priskiriamos Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Nors tikslus grįžusių iš Italijos ar kitų vietovių skaičius rajone nefiksuojamas, žinoma, kad tokių asmenų yra ne vienas ir ne du. Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) laikinoji vadovė Reda Naujokaitienė patikino: „Šiandien turėjau asmeninį skambutį iš vieno mūsų Šakių rajono gyventojo, kuris parvykęs iš Tenerifės, pasirodo, gretimam miestely yra koronaviruso židinys. Buvo paklausta, ką man daryti, yra ugdymo įstaigos darbuotojas, darbdavys neįleidžia į ugdymo įstaigą, žmogus pasimetęs, nežino, ką daryti.“ Kadangi besikreipęs asmuo nekarščiuoja, jis dėl detalesnės informacijos buvo nukreiptas į NVSC, nes reikalo skambinti 112 nėra.

Visgi jei žmogus būtų infekuotas, svarbu, kalbėjo medikai, tiesiogiai į šeimos gydytoją nesikreipti, o būti sąmoningam ir apie sveikatos būklę informuoti ar pagalbą kviestis telefonu. Grįžusiems iš viruso paplitimo vietovių svarbiausia saviizoliacija ir 14 dienų terminas, per kurį rekomenduojama niekur neiti, vengti kontaktų su kitais žmonėmis, darbą organizuotis nuotoliniu būdu, apie savo grįžimą, sveikatos būklę informuoti NVSC.

„Jeigu jau atvyktų, yra numatyta infekcijų kontrolė, visas procesas, kaip jis būtų izoliuotas ir transportuotas iš įstaigos“, – teigė Šakių PASPC vadovė.

Taip pat nusiteikę ir Šakių ligoninės bei Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovai. Pastarosios direktorius Rimgaudas Lebedžinskas patikino, jog šiuo metu įstaiga turi pilną apsauginių priemonių komplektaciją, gavusi pranešimą apie tokį ligonį brigada apsirengtų specialia apranga, paruoštų automobilį ir ligonį gabentų tiesiai į infekcinę ligoninę.

Specialistams nesuprantama, kodėl žmonės ne tik iš vaistinių šluoja medicinines kaukes, bet ir respiratorius iš statybinių prekių parduotuvių, nes, pirma, respiratoriai net ne tam skirti, antra, kaukės nuo viruso neapsaugo – jas nešioti reikia sergantiesiems.

„Įstaigoje nei medikai, nei personalas su kaukėm nevaikšto, nes esame sveiki“, – teigė R. Naujokaitienė.

Kaip dėmesį atkreipė savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė, pirmiausiai reikia orientuotis į visiems gerai žinomas prevencines priemones – rankų plovimas, kosėjimo bei čiaudėjimo kultūra (į alkūnę), aplinkos paviršių valymas drėgnu būdu (galbūt dažniau nei įprastai), patalpų vėdinimas, susibūrimo vietų vengimas, nėjimas į karantino zonas.

E. Zubrickienė informavo, kad nors priemonių gydymo įstaigose yra, bet kai kur jaučiamas ir trūkumas, todėl renkama informacija, kad reikiamas atsargas būtų galima papildyti. Ypač jaučiamas dezinfekcinių priemonių trūkumas. Štai, anot administracijos vadovų, jie elementariai norėjo pastatyti tualetuose šalia muilo dezinfekcinius skysčius, tai geriausiu atveju jie bus pristatyti kone per savaitę laiko. Taip pat rekomenduojama dezinfekuoti rankenas, transporto priemones, mokyklose prevencijai irgi raginama skirti didesnį dėmesį. Žinoma, kalbėta spaudos konferencijos metu, tai reikalinga ne tik dėl koronaviruso, bet ir dėl gripo.

Informacine sklaida rūpinasi Visuomenės sveikatos biuras, yra išleista ir plakatų, ir lankstinukų.

„Mirštama ne nuo paties viruso, o nuo komplikacijų“, – sakė biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas, priminęs, kad virusas pavojingesnis vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms bei sergantiems įvairiomis lėtinėmis ligomis.

A. Klimaitis kalbėjo ir apie tai, kad pagrindinis ligoninės tikslas – rutininė, kasdieninė pagalba visiems ligoniams.

„Prašau ir mus saugoti, ir mes saugomės nuo to, kad infekuotas ar įtariamas infekcija nepatektų į mūsų įstaigą, tačiau esame numatę priemones, jei taip būtų“, – sakė ligoninės vadovas, pabrėžęs ir personalo apsaugojimo svarbą, ir tai, kad ligoninė turi likti funkcionali visoms kitoms ligoms gydyti.

Spaudos konferencijos metu kalbėta, kad vyksta tarpinstitucinis bendradarbiavimas, nuolat atnaujinama informacija, ja dalinamasi. Svarbiausia, kaip minėta, išlikti sąmoningiems ir nepasiduoti panikai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.