Kol aukščiausia valdžia trypčioja – priedais medikams rūpinasi savi

ligonine
Gintarė MARTINAITIENĖ


Tai, kad ministerijų raštai prieštarauja vieni kitiems, o vienus įsakymus išleidus jie tuoj pat keičiami kitais, jau nieko naujo. Panašiai ir su socialinių darbuotojų premijomis, kai po Seimo narių kreipimosi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija švelnina toną ir sako esą niekas nedraudžia premijas mokėti ir nevyriausybiniame sektoriuje dirbantiems žmonėms. Visgi mūsų savivaldybė tokios įstatyminės bazės nemato, o kadangi žadėtų priedų negauna ir medikai, paramą jų paskatinimui numatė Sveikatos taryba.
 
Meras Edgaras Pilypaitis po savivaldybių asociacijos valdybos posėdžio teigė, jog merai tiesiog pakraupę nuo jovalo, kuris vyksta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, konkrečiau, kad ir dėl premijų skyrimo socialiniams darbuotojams. Balandžio 6 d. dviejų ministrų – socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio bei finansų ministro Viliaus Šapokos – pasirašytame rašte pasakyta, kad pinigai premijoms mokėti skiriami tik savivaldybių socialinių įstaigų darbuotojams, o pozicija įtvirtinta ir Vyriausybės nutarime. Tačiau po to, kai Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas ir Irena Haase kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją ir iškėlė klausimą, kad toks sprendimas yra diskriminacinio pobūdžio ir pažeidžia socialinių darbuotojų, dirbančių nevyriausybinių organizacijų sektoriuje, teisę gauti išmoką iš valstybės, praėjusį trečiadienį savivaldybės administraciją pasiekė jau viceministro Eitvydo Bingelio pasirašytas raštas esą premijos gali būti skirtos ir nevyriausybiniame sektoriuje dirbantiems darbuotojams, atkreipiamas dėmesys, kad darbuotojus premijuoti gali ir savivaldybės, pridurta, kad galimai ir pati ministerija ieškos papildomų lėšų, nors pirmoje rašto dalyje minima, kad papildomų lėšų nenumatyta. Visgi vėliau pozicija darkart koreguota.

„Mes labiau linkę vadovautis galiojančiais teisės aktais, kurie įpareigoja, kaip bendrai mes turime tvarkyti viešuosius pinigus. Iš nevyriausybinio sektoriaus mes paslaugas galime tiktai pirkti, bet ne jų finansuoti arba premijuoti“, – spaudos konferencijos metu sakė E. Pilypaitis, argumentuodamas, kodėl bus laikomasi ankstesnės nuostatos premijas skirti tik savivaldybės pavaldžių įstaigų socialiniams darbuotojams.

Jau anksčiau skelbėme, kad pagal įstaigų vadovų pasiūlymus rajone premijas turėtų gauti 82 darbuotojai, kuriems, neatskaičius mokesčių, turėtų būti išmokėta po 410 eurų.

Beje, aukščiausia šalies valdžia buvo žadėjusi premijas ir medikams, bet spaudos konferencijos metu informuota, kad jokie pinigai rajono medikų nepasiekę. Todėl savivaldybės tarybos įsteigta ir Viktoro Lebedžinsko vadovaujama sveikatos taryba gegužės 12 d. priėmė nutarimą siūlyti skirti lėšas Šakių ligoninei pandemijos švelninimo priemonėms. Paprasčiau kalbant, ši taryba turi teisę skirstyti lėšas įvairiems sveikatinimo projektėliams, tačiau kadangi neaišku, kaip ir kada dėl pandemijos jie galėtų būti vykdomi, 8 tūkst. 692 eurai paskirti ligoninei. Konkrečiai turint omeny, kad būtent šioje įstaigoje įkurtas punktas, kur imami koronaviruso nustatymo mėginiai, kur buvo testuojami socialiniai darbuotojai, medikai. Meras spaudos konferencijos metu negalėjo pasakyti, kiek darbuotojų galėtų gauti priedus, patikinęs, kad tai spręs įstaigos vadovas.

Beje, jis jau ne pirmą kartą prabyla, kad baiminamasi, koks bus finansavimas ligoninei, kuri dėl karantino atlieka tik trečdalį anksčiau teiktų paslaugų. Dabar ligoninė finansuojama viena dvyliktąja pernai metų biudžeto ir šis variantas įvardijamas kaip ne pats blogiausias, nes situacija būtų dramatiška, jei finansavimas būtų skirtas pagal faktiškai suteiktas paslaugas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.