Klausimas atidėtas laikinai, vertins ir kitas įstaigas

Nors sprendimo projektas dėl ambulatorijų reorganizacijos iš tarybos posėdžio darbotvarkės išimtas, prie šio klausimo ketinama grįžti artimiausiu metu.

Anot mero Edgaro Pilypaičio, esmė ne ambulatorijų naikinimas, o naujų paslaugų slaugomiems pacientams atsiradimas, kurių „neįmanoma užtikrinti nepakeitus įstaigų valdymo sistemos, nesubalansavus vis dėl gyventojų skaičiaus mažėjimo sunkiai sutvarkomų finansinių srautų“.
 
Pagal įsigaliojusį naująjį įstatymą prie kiekvienos ambulatorijos turėtų rastis brigados išplėstinei slaugai teikti, todėl valdžios atstovai mano, jog užtikrinti šią paslaugą įmanoma tik sujungus įstaigas į vieną. Be to, baiminamasi, ar įsigaliojus naujam įsakymui nebus mažesnis finansavimas, nes jis bus numatomas pagal naująjį modelį, kurio kol kas niekas nežino.

Kalbant ambulatorijų reorganizacijos klausimu keliskart pabrėžta ir tai, kad ambulatorijos su valdymo išlaidomis gerokai „išlipa virš rekomenduojamos 7,2 proc. normos“. Atkreiptas dėmesys, kad pacientai pokyčių nepajus, nes paslaugos kaip buvo, taip ir bus teikiamos, esmė – administravimo pokyčiai arba, kitaip tariant, vyriausieji gydytojai jais nebebus, o taps tik šeimos gydytojais, dėl to, suprantama, keisis ir jų darbo užmokestis.  

„Konsoliduosime darbą taip, kad gydytojai galėtų susikoncentruoti į paslaugas pacientams, o ne administravimo ar rūpinimosi remontais“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo meras.

Jis dėmesį atkreipė ir į ambulatorijų pelnus, nes „tai ne tos lėšos, kad būtų galima galvoti apie tvarų atlyginimų augimą arba net naujų specialistų pritraukimą“. Tai, anot E. Pilypaičio, tikrai aktualu, nes didžioji dalis ambulatorijų vadovų yra pensinio amžiaus ir reikia galvoti, kaip šios paslaugos bus užtikrinamos, kai tokių mohikanų, kaip jų karta, neliks. Be to, esą nėra normalu, kai patys medikai skundžiasi, jog po kelerius metus neturi galimybės išeiti atostogų, esą būta nusiskundimų, kad vargina būtent administraciniai rūpesčiai, tačiau prakalbus apie reorganizaciją ambulatorijų vadovai juos tarsi pamiršo. Valdžios atstovai akcentuoja, kad sistema išbalansuota seniai ir pokyčiai neišvengiami. Šiuo klausimu į neeilinį posėdį ketina rinktis Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas, įvairius skaičiavimus žada pateikti ir administracija.

Sprendimo projekte numatyta Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kidulių, Lekėčių, Lukšių, Panemunių ambulatorijas bei Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centrą prijungti prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro.

Tačiau pokyčių gali būti ne tik dėl ambulatorijų, nes meras informavo, kad jo potvarkiu sudaryta darbo grupė svarstys visų rajono biudžetinių įstaigų finansinius žmogiškuosius išteklius, vertins, kaip jie panaudojami. Darbo grupė, kuriai vadovauja vicemeras Darius Jakavičius, išvadas įvairiais pjūviais turėtų pateikti iki spalio 1 d.

„Pirmiausiai turime žiūrėti ne į tai, kokios įstaigos teikia kažkokias paslaugas, o kokių paslaugų mums apskritai reikia, kokios funkcijos mums reikalingos“, – sakė meras.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.