Sveikatos apsaugos grimasos: norinčių skiepytis begalė, o vakcinų – nė su žiburiu

skiepai ufarto nuotr
Gydymo įstaigos skundžiasi, kad net ir pirmosios gripo vakcinų siuntos metu vakcinų nebuvo gauta tiek, kiek užsakyta, o ir dabar Valstybinės ligonių kasos pažadai gerokai atsilieka nuo realios situacijos. Be to, net ir gavus antrąją siuntą beveik neabejojama, kad jos nepakaks pasiskiepyti visiems norintiems. A. Ufarto nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors dar lapkričio pradžioje Valstybinė ligonių kasa skelbė apie anksčiau nei pernai gautą antrąją gripo vakcinų siuntą, tačiau rajono gydymo įstaigų vakcinos dar nepasiekė. Be to, beveik neabejojama, kad jų nepakaks visiems norintiems pasiskiepyti, nes šiais metais vakcinų paklausa didelė kaip niekad.

Skelbiama, kad šiemet keturvalentės gripo vakcinos iš viso nupirkta 45 proc. daugiau nei pernai (beveik 245 tūkst.). Trečioji gripo vakcinos siunta (37 tūkst. dozių) šalies gydymo įstaigas turėtų pasiekti gruodžio viduryje, tačiau kol kas dar negauta ir antroji gripo vakcinų siunta. Viliamasi jų sulaukti artimiausiu metu, tačiau abejojama, ar ir gavus bus patenkinti visų norinčių poreikiai, mat norinčių skiepytis kaip niekad daug.

„Manau, neturėsim galimybių paskiepyti visų norinčių, nes jų yra žymiai daugiau, nei mes gausime vakcinų“, – teigė Zanavykų klinikos vadovė Violeta Šiurkienė, pridūrusi, kad pirmąjį kartą buvo užsakyta 250 vakcinų, tiek pat laukiama ir dabar.

Gana sudėtinga įstaigai vakcinų poreikį buvo planuotis pernai, kai tik pradėjo veiklą, bet visgi per kelis kartus pavyko paskiepyti visus norinčius. Šiais metais vakcinų užsisakė dvigubai daugiau, tačiau ir pacientų, ir norinčių skiepytis skaičius smarkiai išaugęs.

Nors pacientai mielai rinktųsi ir mokamas gripo vakcinas, tačiau jų tiesiog nėra, o tai, kas buvo gauta, tik zuikio ašaros.

„Oi, ne, mokamų faktiškai išvis nebuvo. Gal tik 10–15 vienetų buvom gavę“, – kalbėjo Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro laikinoji vadovė Ligita Armonavičienė, o ir nemokamų vakcinų pirmuoju gavimu įstaiga gavo tik maždaug pusę nei buvo prašiusi.

Panaši situacija ir Dalios Zaleskienės ambulatorijoje – pirmuoju gavimu ambulatorija buvo užsisakiusi 300 vakcinų, gavo 100, kurios buvo suskiepytos per porą dienų. Kada bus gauta žadama ir gydymo įstaigas jau turėjusi pasiekti antroji siunta, neaišku – įstaigos kol kas maitinamos tik pažadais.

Štai L. Armonavičienė pastebi, kad jei anksčiau būdavo metų, jog dėl nenorinčių skiepytis vakcinų likdavo, tai šiais metais situacija kardinaliai skiriasi, nes skiepais susidomėjusių ypač daug. Ir ši situacija stebima visoje šalyje. Neabejojama, kad tai susiję su Covid-19 situacija, yra versijų, kad pasiskiepijus keturvalente vakcina mažesnė galimybė sirgti kokios nors kitos atmainos gripu ir pan.

L. Armonavičienė pastebi, kad šiemet ypač paklausi ir gana brangi Prevenar vakcina, kuria skiepijami dažniau plaučių ligomis sergantys asmenys. Tiesa, yra galimybė skiepytis nemokamai, tačiau, anot medikės, gana siauras indikacijų skaičius. Palyginimui galima paminėti, kad ši mokama vakcina kainuoja apie 60 eurų, o gripo vakcina – apie 15 eurų.

Tiesa, kiek konkrečiai Šakių rajone šiuo metu yra sergančių gripu ar ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, neaišku, nes Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dėl didelių darbo apkrovų nespėja pateikti sergamumo rodiklių duomenų, nes dėmesio ir prioritetų centre – Covid-19. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokama gripo vakcina skirta tiems asmenims, kurie turi teisę būti skiepijami nemokamai. Šiuo metu Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65-erių metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis. Šiemet vakcinavimo prioritetas teikiamas medicinos darbuotojams.

Skiepų svarbą sudėtingu metu ypatingai akcentuoja Pasaulio sveikatos organizacija, žinomi Lietuvos medikai bei epidemiologai. Dėl skiepų gyventojai kviečiami kreiptis į savo šeimos gydytojus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.