Vakcinavimas juda į priekį – šią savaitę bus paskiepyti pedagogai

vakcinavimas jksc
Jaunimo kūrybos ir sporto centre intensyviai vyksta vakcinavimas – antrą vakciną gauna socialiniai darbuotojai, pirmąja skiepijami švietimo srityje dirbantys asmenys. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo, administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, šiuo metu per savaitę gaunama po 350 vakcinų, tad jeigu ir toliau tokiais tempais bus gaunamos vakcinos, skiepijimo procesas įgaus dar didesnį pagreitį. Šią savaitę pirmą vakciną gaus visi sutikę skiepytis švietimiečiai.

Švietimiečiai Jaunimo kūrybos ir sporto centre pradėti skiepyti dar nuo praėjusio penktadienio. Vien per trečiadienį vakcinas gavo 180 švietimo srityje dirbančių specialistų, ketvirtadienį buvo planuojama paskiepyti 172, iš viso turėtų būti suvakcinuota apie 400 švietimiečių. Tiesa, nuo vasario 10d. neliko nuostatos, kurią pakeitė Operacijų vadovas, dėl privalomo pedagogų testavimosi – dabar numatyta, kad testuosis tik sutinkantys. Galbūt dėl to ir mobiliajame patikros punkte jaučiasi sumažėjęs besitiriančių skaičius. Pavyzdžiui, iš 30 galimų ėminių trečiadienį tyrimus darėsi tik 16 asmenų, ketvirtadienį ryte testus atlikti buvo užsirašę tik devyni žmonės. Pasak R. Juškaičio, galimybe testuotis domisi ir veiklą atnaujinę verslininkai bei grožio paslaugas teikiantys specialistai, tačiau tai yra pavieniai atvejai.

Kaip minėta, šiuo metu per savaitę rajonas gauna po 350 vakcinų, nuo kovo buvo žadėta, jog bus gaunama po 640, o balandžio–liepos mėnesiais gaunamų vakcinų skaičius per savaitę galėtų būti 1 tūkst. 580. Jei pažadai bus tesimi, vakcinavimas rajone įgaus dar didesnį pagreitį, nors ir dabar pagal vakcinavimo apimtis rajonas yra virš Lietuvos vidurkio.

Paskiepijus pedagogus bus vėl bus tęsiamas vyresnių nei 80 amžiaus grupės asmenų skiepijimas.

Beje, pasak R. Juškaičio, neliko amžiaus ribojimo, kad „AstraZeneca“ vakcina bus skiepijami asmenys iki 55-erių – dabar numatoma, kad ši vakcina tinkama visiems asmenims, vyresniems nei 18 metų.

Beje, pastaruoju metu ir rajone, ir visoje šalyje žmonės aktyviai dalijasi patirtimi, tiksliau turi įvairių nusiskundimų dėl šalutinio AstraZeneca vakcinos poveikio.

„Naktį maniau, kad numirsiu! Stojo širdis, temperatūra pakilo iki 40 laipsnių, kaulų laužymas, raumenų skausmai, siaubingas šaltkrėtis iki pat ryto, galva atrodė, kad sprogs, pykinimas. Dabar skausmai nemažėja“; „Meldžiausi naktį, kad tik greičiau ateitų rytas. Visą laužo, koją, kirkšnį skauda. Savijautos tokios blogos niekad neturėjau. Nežinau, kas darosi, šiandien šaukt balsu norisi“, – tokiais ir panašiais komentarais socialinėje erdvėje dalijasi skiepus gavusios šakietės.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) atkreipia dėmesį, kad nepageidaujami šalutiniai poveikiai į vakcinas yra normali organizmo reakcija ir kad šią informaciją reikėtų pateikti tarnybai, o ne interneto platybėse. Taip pat pabrėžia, kad visos Lietuvos rinkoje šiuo metu esančios vakcinos yra registruotos Europos Sąjungoje. Tai reiškia, kad jos yra saugios, veiksmingos ir atitinka visus Europos Sąjungos kokybės standartus.

Viename iš susirinkimų kalbėjusi savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė pastebėjo, kad dažniausiai stipresnis šalutinis poveikis pasireiškia jaunesniems, bet kiek konkrečiai tokių atvejų yra rajone, duomenų nėra. Ji pabrėžė, kad šalutinis poveikis yra normali reakcija. R. Juškaitis dėmesį atkreipė į tai, kad skiepus gavę ir po kurio laiko antikūnų testą atlikę asmenys pastebi, kad antikūnų kiekis kraujyje didėja, tad vakcinos veikia.

Kalbėdamas apie sergamumo statistiką savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas teigė, jog septynių dienų vidurkis yra nepilnai du nauji atvejai per dieną. Jeigu šį skaičių lygintume su ankstesne savaite, yra maždaug 20 proc. augimas, tačiau aplinkiniuose rajonuose sergamumas šoktelėjo dar labiau. Štai ir atlaisvinimų troškęs Jurbarkas pagal sergančiųjų skaičių 100 tūkst. gyventojų Šakių rajoną lenkia daugiau nei dvigubai. Pas mus skaičiuojami 89 sergantieji per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų (pagal šį rodiklį esame šešti šalyje), Lietuvoje šis skaičius siekia 251 atvejį, o Jurbarke – beveik 200. Tokia situacija, anot R. Juškaičio, rodo, kad reikia būti ypač atsargiems. Būtent iš Jurbarko ligoniai yra vežami į Šakių ligoninę, tad užkratas gali pasisėti labai greitai. Būna atvejų, kad padarius testą ir gavus teigiamą atsakymą ligonis gabenamas atgal į Jurbarką, kur gydomi koronavirusu sergantys asmenys. Ir per pirmąją pandemijos bangą, pasak R. Juškaičio, labai jautėsi, kad į mūsų rajoną virusas gana aktyviai plito nuo anos Nemuno pusės.

Šiuo metu saviizoliacijoje yra 131 rajono gyventojas, o sergančiųjų skaičius, skaičiuojamas pagal dvi skirtingas sistemas, gerokai skiriasi. Pagal Registrų centro pateikiamus duomenis (po 20 dienų sergantysis iš sąrašo braukiamas automatiškai), rajone šiuo metu Covid-19 serga 35 asmenys, o per Nacionalinio visuomenės sveikatos sistemą gaunami skaičiai liudija, jog turime 70 sergančiųjų. Per visą pandemijos laikotarpį nuo koronaviruso mirė 21 žmogus, kurio mirties priežastis buvo būtent Covid-19.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.