Šakiai kol kas išlieka tarp saugesnių savivaldybių

kaupiniu tyrimai
Jeigu Šakiai būtų išbraukti iš savivaldybių sąrašo, kur leidžiamas švelnesnis karantinas, kontaktiniu būdu besimokantiems pradinukams tektų testuotis kaupinių metodu. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusią savaitę Vyriausybė sutrumpino sąrašą savivaldybių, kuriose leidžiamas švelnesnis karantinas. Tarp išbrauktų iš sąrašo – ir kaimyninis Jurbarkas. Toms savivaldybėms nuo gegužės 3 dienos teks imtis kaupinių testų kontaktiniu būdu besimokantiems pradinukams. Šakiai kol kas lieka tarp savivaldybių, kur taikomos švelnesnės karantino sąlygos, tačiau trečiadienį šis sąrašas bus peržiūrėtas darkart ir neaišku, ar saugioje pozicijoje rajonas išsilaikys ir toliau.

Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, pirmadienį ryte saviizoliacijoje buvo 197 asmenys, sergančių – 57.

„Pandemijos pagreitis lygiai nulis, tad nei gerėjimo, nei blogėjimo turime, sustojome“, – reziumavo R. Juškaitis.

Kitas svarbus rodiklis, kiek sergančiųjų per 14 d. tenka 100 tūkst. gyventojų. Rajone šiuo metu 100 tūkst. gyventojų tenka 207 sergantieji, Lietuvos vidurkis 538. Tad pagal šį rodiklį mes jau galėtume būti braukiami iš savivaldybių, kuriose yra sušvelnintos karantino sąlygos, sąrašo,   (rodiklis negali viršyti 200 sergančiųjų). Tačiau kitas rodiklis yra labai geras – iš 727 atliktų tyrimų teigiamų nustatyta tik 3 proc., kai norma yra iki 4 proc. Tad kokį sprendimą priims Vyriausybė, paaiškės trečiadienį.

„Jeigu būtų pagal dabartinius duomenis, greičiausiai būtume išbraukti, bet labai greitai viskas keičiasi. Palanga buvo išbraukta ir jau vėl yra tarp geresnių“, – įžvalgomis dalijosi ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Apie tai, kas būtų, jeigu būtų, nemažai kalbėta ir praėjusią savaitę vykusio švietimo įstaigų vadovų pasitarime, mat atsirastų nurodymas kontaktiniu būdu besimokantiems pradinukams testuotis kaupinių metodu. Tiesa, Vyriausybės nutarimu, testuotis reikėtų tik mokiniams ir mokyklų darbuotojams. Tėvams tokio įpareigojimo neliktų.

„Manau, kad tikrai testuoti mokinius protinga būtų tose mokyklose, kuriose mokinių mokosi daugiau, pavyzdžiui, „Varpe“. Nėra numatyta, kad visas mokyklas reikia testuoti. Kokiu būdu pradinukai bus testuojami: kaupinių metodu ar greitaisiais antigeno testais, dar svarstome“, – kalbėjo pasitarimo metu R. Juškaitis ir pabrėžė, kad kalbama apie savanorišką testavimą, tačiau  nesutinkantys testuotis moksleiviai turėtų mokytis nuotoliniu.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos vadovas Romas Eikevičius ragino dar nepaskleisti žinios tėvams apie perėjimą prie testavimo, o sulaukti Vyriausybės sprendimo, administracijos direktoriaus patvirtintų taisyklių.

Priminsime, kad apie testavimą kaupinių metodu rajone jau buvo kalbėta anksčiau, prieš grįžtant į klases pradinukams, tačiau, pasikeitus Vyriausybės sprendimams, rajone šio metodo neprireikė. Imant šiuo metodu į vieną terpę sudedama iki penkių ėminių, o specialus tamponėlis į nosies landą įkišamas ne giliau kaip 1,5–2 cm. Jei viename iš klasės kaupinių būtų aptiktas virusas, būtų testuojami visi į tą kaupinį patekę vaikai atskirai, kad būtų nustatytas sergantis. Tiesa, dabar skelbiama, kad bus galimybė testuotis ir greitaisiais antigenų testais.

Nuo gegužės 3 d. visoje šalyje į mokyklas grįžta abiturientai. Ne mažiau kaip 50 proc. pamokų turės vykti kontaktiniu būdu. Penktokų–vienuoliktokų grįžimą į mokyklas Vyriausybė planuoja svarstyti šią savaitę.

Kalbėdamas apie vakcinavimą, R. Juškaitis minėjo, kad šią savaitę jau planuojama imtis kitos prioritetinės grupės skiepijimo, tai yra kviečiami registruotis tiek slaugomi, tiek juos slaugantys asmenys.

Šeštadienį „Vaxzevria“ vakcina paskiepyta 170 žmonių, šią savaitę planuojama, jog bus gauta 100 šios vakcinos dozių. Jau svarstoma ir apie švietimo įstaigų darbuotojų revakcinaciją – gavus antrąjį skiepą švietimiečiams neliktų prievolės reguliariai testuotis. Apie galimybę šiek tiek paankstinti antro skiepo gavimą (terminas sueitų apie gegužės vidurį) pasitarimo metu teiravosi ir mokyklų vadovai.

„Pfizer“ vakcinos šią savaitę turėtų būti gauta 900 dozių, vakcinavimas šia vakcina vyksta sklandžiai, žmonės noriai ja skiepijasi, nors jeigu „Vaxzevria“ vakcinos būtų gaunama daugiau nei dabar, R. Juškaitis sako, jog ji būtų sunaudota, nes yra, kas pageidauja (pavyzdžiui, įstaigų darbuotojai) būti paskiepyti bet kurio gamintojo vakcina.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.