Ar pirties teikiama nauda sportininkams iš tikrųjų yra tokia svarbi?

Apie pirties naudą kalbama tikrai nemažai: mėgavimasis pirties teikiamais malonumais padeda paprasčiau kovoti su stresu, skatinamas toksinų pasišalinimas, gerinama širdies ir kraujagyslių veikla, ir t.t. Paplitusi nuomonė, kad pirtis yra itin svarbi sportininkams, todėl naudinga išsiaiškinti, ar tai tikrai tiesa. Taigi, ką svarbu apie tai žinoti?

Kiek laiko rekomenduojama išbūti pirtyje?

Sveikatos specialistai teigia, kad visiškai pakanka vos 10-20 minučių. Išėjus iš pirties patartina palaukti 5-10 minučių, o tuomet nusiprausti po dušu. Vėliau sesiją galite kartoti: 1-2 valandų laikotarpių užeiti į pirtį galima kelis kartus. Apsilankymai pirtyje gali būti planuojama 2-4 kartus per savaitę. Nors dalis žmonių yra pratę pirtyje gulėti, tačiau specialistai teigia, kad taip elgtis nereikėtų: kraujas iš širdies suplūsta į odą, todėl staigiai atsistojus gali apsvaigti galva (kartais tai baigiasi nualpimu). Taip pat nevertėtų pamiršti, kad atsigulus padidėja rizika užmigti, o miegoti pirtyje gali būti mirtinai pavojinga.
 
Kada geriausia lankytis pirtyje?

Pirties malonumai yra skirti atsipalaidavimui, todėl apsilankyti pirtyje vertėtų po treniruotės. Teigiama, kad praėjus 6-10 valandoms po pirties nereikėtų sportuoti: nors paplitusi nuomonė, kad tokia praktika gali padėti auginti raumenų masę, tačiau nėra jokio pagrindo taip manyti. Profesionalūs sportininkai (pavyzdžiui, ringo kovotojai ar sunkiaatlečiai) prieš varžybas pirtyje mažina svorio masę – vos per minutę organizmas netenka maždaug 20-40 ml vandens, todėl tai atsiliepia ir kūno svoriui. Jei siekiate padidinti raumenų masę, vertėtų pasirūpinti kokybiškais sporto papildais, kurie aprūpins organizmą reikalingomis medžiagomis ir paskatins raumenų augimą (pavyzdžiui, tokio rezultato galima pasiekti perkant aminorūgštis).

Kada pirties reikėtų vengti?

Nors kaitinimasis pirtyje skatina kraujotaką ir padeda pagerinti širdies darbą, tačiau kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių ligų vertėtų vengti lankytis pirtyje, nes tai gali baigtis net mirtimi. Apsilankius pirtyje tikrai nereikėtų stengtis čia išbūti kiek įmanoma ilgiau – visada svarbu stebėti organizmo siunčiamus signalus. Suomijoje atlikti tyrimai parodė, kad reguliarus apsilankymas saunoje bendrą mirtingumą sumažina net 24 procentais, tačiau pratintis prie saunos vertėtų palaipsniui ir visada stebėti, kaip į tai reaguoja organizmas.

Ar buvimas pirtyje gali padidinti ištvermę?

Reguliarus lankymasis pirtyje gali pagerinti termoreguliaciją ir širdies bei kraujagyslių ištvermingumą, be to, didinamas testosterono lygis ir mažinamas kotrtizolio kiekis organizme (tai gali būti susiję su greitesniu raumenų atsistatymu po treniruotės). Nors ypač populiaru po pirties šokti į šaltą vandenį ar iš karto nusiprausti po dušu, tačiau taip elgdamiesi smarkiai rizikuojate. Jei organizmas nebuvo grūdintas, pirmiausia pirtyje vertėtų išbūti vos penkias minutes ir neskubėti lįsti po dušu.

Pirtis ir alkoholis – nesuderinami dalykai

Sportuojantiems žmonėms turbūt net nereikia priminti, kad alkoholio vartojimas nėra pati geriausia mintis, o tuomet, jei pirtyje nusprendžiama pasimėgauti šaltu alumi ar kitais alkoholiniais gėrimais, kaitinimasis pirtyje tikrai nebus naudingas. Maža to, alkoholio vartojimas pirtyje smarkiai apkrauna inkstus ir kepenis: pirtyje organizmas bando valytis, tačiau vartodami alkoholį mes tam kliudome. Taigi, jei nuspręsite po treniruotės atsipalaiduoti pirtyje, vertėtų atminti, kad alkoholinių gėrimų vartojimas tikrai nėra pati geriausia mintis.

Užs.Nr.d-0110

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.