Žygis į sėkmingą gimdymą prasideda... baseine

nestukiu manksta baseine
Iš viso į mankštas baseine užsiregistravo 11 nėščiųjų. Visos džiaugiasi, kad nemokama paslauga gali naudotis Šakiuose ir kad atrado bendramintes, su kuriomis malonu pabendrauti ne tik baseine, bet ir užvėrus sporto centro duris. Asmeninio archyvo  nuotr.

Kovo pradžioje į nemokamas mankštas baseine kartą per savaitę pradėjo rinktis besilaukiančios šakietės. Kūdikio laukimas, nors ir vienas iš pačių stebuklingiausių periodų, visada būna lydimas klausimų, o kartais nerimo ar baimių. Mankštintis, nurimti ir džiugiai žygiuoti gimdymo link šakietėms padeda sveikatingumo trenerė Laura Dabašinskienė. Moteris pati šiuo metu laukiasi antrosios atžalos, todėl dialogas su nėštukėmis jai mezgasi lengvai, o šios savo ruožtu džiaugiasi, kad panašių paslaugų nereikia dairytis didesniuose miestuose.
 
Simboliška, kad pasikalbėti su Laura Dabašinskiene susitinkame gegužės 5-ąją, kai minima tarptautinė akušerių diena. Pasirodo, jauna moteris turi akušerės diplomą, porą metų darbavosi Santaros klinikose ir Vilkaviškio ligoninėje, todėl visada širdyje šiam darbui jaučia didelę simpatiją.

„Tik gyvenimas susiklostė taip, kad su vyru apsistojome Jurbarke, gimė dukrytė, norėjosi būti arčiau šeimos, namų, o aplink Akušerijos skyriai uždaryti arba uždarinėjami, todėl teko dairytis kitokios veiklos“, – kalba pašnekovė.

nestukiu manksta2
Aktyviai visą gyvenimą sportuojanti Laura, dar dirbdama akušere, Sporto universitete įgijo trenerės išsilavinimą, tikslingai svajodama sujungti dvi širdžiai mielas sritis – akušeriją ir sportą. Laura sako, kad darbas ligoninėje, kai esi atsakingas už dvi gyvybes, labai įtraukdavo, bet ir emociškai išsekindavo: „Be to, dar tuomet pati nebuvau patyrusi, ką reiškia motinystė, todėl su būsimomis mamomis dalindavausi teorinėmis žiniomis.“

Dabar viskas kitaip – keturmetė Jogailė padovanojo pirmąją motinystės patirtį, o jau birželį Dabašinskų šeima pasipildys nauju šeimos nariu, todėl moteris treniruotėms suburianti Laura juokauja, kad mankštintis ir kalbėtis, kai visos turi „arbūziukus“, daug paprasčiau.

„Aš žinau, kaip jos jaučiasi, o parinkdama mankštai pratimus esu tikra, kad neperspausiu, nes pasitikrinu ant savęs“, – sako pašnekovė.

nestukiu manksta
Mankštos nesudėtingos, tačiau judėjimas laukiantis kūdikio labai svarbus – tiek emociniam nusiraminimui, tiek gimdymui besiruošiančiam kūnui. Trenerė sako, kad baseinas dovanoja unikalią galimybę nėščiajai užsiimti mankšta nevarginant savo organizmo, nes vandenyje žmogaus kūnas žymiai lengvesnis. Mankštų baseine metu atliekami rankų, krūtinės, pilvo, nugaros, dubens dugno, kojų raumenis stiprinantys pratimai, taip pat pratimai, lavinantys pusiausvyrą, koordinaciją. Šakietės mamos aktyvios, drąsios, draugiškos ir neslepia džiaugsmo, kad vietoje gali nemokamai pasimankštinti, susitikti, o prireikus – pasitarti, pasikonsultuoti.

„Mėgstame draugiškai iš savęs pasijuokti, o kai mato, kad aš pati tokioj būsenoj juokauju, moterys ir pačios atsipalaiduoja, užsikrečia gera nuotaika. Ką atiduodi – tą ir gauni. O aplinkiniai baseine irgi dažnai pagiria aktyvias būsimas mamas, jokio diskomforto ar nemalonių situacijų nepatiriame“, – pasakoja Laura.

Mankštos baseine vyksta ketvirtadieniais, bet kai taip gražiai pražydo sakuros, vienas užsiėmimas įvyko ir Kiduliuose, lauke, kvėpuojant grynu oru. Ar vienos treniruotės ne per mažai? Trenerė sako, kad visada ir visais nėštumo periodais ji moteris skatina judėti, jei tai leidžia prižiūrintis gydytojas, jei nėra kitokių pavojų, ji pataria: „Kartais tiesiog užtenka pasivaikščiojimo, kiekviena moteris turi įsiklausyti į savo kūną, jo poreikius, jis viską padiktuoja pats.“

nestukiu manksta3
Savo akušerijos žiniomis trenerė pasidalino dar ir kitu formatu – suorganizavo keturis „Sėkmingo gimdymo žygio“ užsiėmimus, kuriuose pati paruošė aktualiausią informaciją apie nėštumą, pasiruošimą gimdymui ir ne ką mažiau svarbų pogimdyminį laikotarpį.

Į mankštas šiuo metu, Šakių savivaldybės visuomenės sveikatos biuro duomenimis, yra užsiregistravusios 11 moterų, bet į treniruotes susirenka 6–8 dalyvės. Mankštos vyks iki birželio mėnesio, kol pati Laura antrąkart taps mama, tačiau vėliau planuojamas mankštų tęsinys. Mankštas šakietėms finansuoja Visuomenės sveikatos biuras. Laura prisipažįsta, kad per visą šį mankštų laikotarpį kitos spėja ir atsisveikinti su grupe, nes jau sūpuoja mažylius, tačiau specialistė patikina, kad bendravimas socialiniuose tinkluose sukurtoje uždaroje mamų grupėje nesibaigia ir pagimdžius, vienos kitas sveikina, palaiko, pasitaria. Be to, veikli moteris mamas jau kuris laikas kviečia mankštintis ir su didesniais vaikais tiesiog su vežimėliais, organizuoja šeimų žygius, o planų, jei tik leis jėgos ir nepritrūks laiko gimus antram vaikeliui, ji turi ateičiai ir daugiau. Kaunietė sako pamilusi Šakius, spėjo susidraugauti su vietine bendruomene, todėl žada čia apsistoti nuolatiniam gyvenimui ir įgyvendinti savo idėjas.

dabasinskiene laura
„Labai džiaugiuosi kiekviena proga, kai galiu prisiliesti prie akušerijos. Ji buvo, yra ir bus mano gyvenimo dalis. Taip gyvenime susiklostė, kad dirbti tiesiogiai ligoninėje nėra galimybių, bet tai netrukdo įgytomis žiniomis dalintis už jos ribų. Noriu būti ta akušere, kuri prisidės prie reprodukcinio amžiaus moterų sveikatos gerinimo. Tikiu, kad šiais savo darbais, nors ir netiesiogiai, bet prisidėsiu prie sklandesnio gimdymo bei palengvinsiu savo kolegų akušerių tiesioginį darbą“, – kalba pašnekovė.

Šiuos jos žodžius užtvirtina ir veiksmai. Savo pačios nėštumą ji išnaudojo žinių gilinimui. Laura sėkmingai dalyvavo atrankoje ir turėjo galimybę dalyvauti tarptautiniuose mokymuose „NEPPE - New Era of Pre-and Postnatal Exercise“. Jie skirti sporto specialistų, kurie dirba su nėščiosiomis ir moterimis po gimdymo, kompetencijų gilinimui. Tačiau pasidalinimo tuo, ką išmoko, teks palūkėti, nes birželis ir šeimos pagausėjimas čia pat, o tai šiek tiek sulėtins aktyvios moters gyvenimo tempą…

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.