Mokyklose atnaujinami sveikatos kabinetai

sveikatos kabinetai
Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos sveikatos specialistė Benita Petrauskienė sako, kad kabinetas remonto nematė kone dvidešimtmetį, tad džiaugiasi įvykusiais pokyčiais. (G. Martinaitienės nuotr.)


Gintarė MARTINAITIENĖ
 
Kai kuriose mokyklose sveikatos kabinetai dar iki prasidedant naujiems mokslo metams visiškai atnaujinti, kitose ugdymo įstaigose darbai vyksta šiuo metu, o trečios dar laukia savo eilės. Tačiau, nepaisant eiliškumo, daugiau ar mažiau, priklausomai nuo patalpų būklės, už daugiau nei 31 tūkst. eurų bus atnaujinta 12 mokyklose esančių sveikatos kabinetų.

Pasak Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus Viktoro Lebedžinsko, kai kurie sveikatos kabinetai jau buvo remontuoti anksčiau, tačiau poreikis juos tvarkyti bei atnaujinti buvo akivaizdus, tad siekiant pritraukti lėšų jų remontui ir buvo parengtas projektas. Visgi gautos sumos, daugiau nei 20 tūkst. eurų, nepakako, sunkiai sekėsi rasti rangovus, tad galiausiai trūkstamą sumą, maždaug 9 tūkst. eurų, pridėjo savivaldybė.

Šiuo metu sveikatos kabinetai jau atnaujinti  ir remontai atlikti Vinco Kudirkos bei Griškabūdžio gimnazijose, Kidulių, Gelgaudiškio ir Sintautų mokyklose. Šiuo metu UAB „Hidrotechnika“ darbininkai pluša Šakių darželyje, konkrečiai, buvusiame „Berželyje“. Sveikatos specialistė Genovaitė Rankauskienė ir direktorės pavaduotoja ugdymui Dovilė Kazakauskienė džiaugiasi, kad nedidelis kabinetas bus atnaujintas, atsiras kriauklė, nes iki šiol kabinete vandentiekio nebuvo. Bus pakeistas apšvietimas, naujai sudėtos grindys, sutvarkytos sienos. Kabinete kas antrą dieną dirba sveikatos specialistė, kurios veikla labiausiai orientuota į profilaktiką, tačiau tose pačiose patalpose glausis ir psichologė.

„Manau, dvi savaites dar dirbsime. Nelygios grindys, tai užtruks dar šiek tiek“, – nedaugžodžiauja darbininkas.

Anot Visuomenės sveikatos biuro vadovo, pagal pinigų imlumą brangiausiai atsieis kabineto sutvarkymas Lekėčiuose, kur faktiškai išvis nieko nėra, tačiau jis džiaugiasi įstaigos vadovės Lilijos Liutvinienės suinteresuotumu ir geranoriškumu.

„Labai lanksčiai pažiūrėjo, nes pirmiausiai rastame kabinete nebūtų galimybės pajungti vandentiekį, tai skyrė buvusią rūbinę, kur dar ir šiek tiek didesnis kabinetas bus, tik kad ilgai pakeitimus teko su projektų agentūra derinti“, – teigė V. Lebedžinskas.

Prie didesnių jis priskiria ir numatytus darbus buvusiame „Klevelyje“ bei Kiduliuose. Kitur, pavyzdžiui, Kriūkuose ar „Varpe“ bus atlikti tik būtiniausi ir nežymūs darbai, nes šie kabinetai neseniai tvarkyti.

Seniai remonto buvo nematęs ir Vinco Kudirkos gimnazijoje esantis kabinetas. Sveikatos specialistė Benita Petrauskienė skaičiuoja, kad jis nebuvo tvarkytas bene dvidešimtmetį, tad džiugina pakeistos durys, atnaujintos sienos, grindys, dar laukiama smulkių baldų. Tiesa, įsikalbėjus moteris prasitaria, kad ant langų dar būtų gerai roletai, nes jie ir saulės spindulius sulaikytų, ir suteiktų privatumo nuo kiemo pusės, tad viliasi, kad su laiku atsiras ir jie.

B. Petrauskienė atvira, kad jau norėtų į užtarnautą poilsį, tačiau jaunų specialistų neatsiranda, tad juokiasi, kad Visuomenės sveikatos biuro direktorius vis ragina laikyti frontą, nes sveikatos specialiste tris dienas ji dirba gimnazijoje, dar darželyje ir Kudirkos Naumiesčio profesinio rengimo skyriuje.

„Balandį suėjo 45-eri metai mano darbinės karjeros“, – prasitaria pašnekovė ir iš stalčiaus ištraukia dar senais laikais pildytą ambulatorinių ligonių knygą, kurioje ne tik paciento duomenys, bet ir kas atlydėjo, kokius nusiskundimus turėjo, o dabar, juokiasi ji, yra tik mokinių sąrašai. Praėjusiais mokslo metais daug darbo buvo su testavimu dėl COVID-19.

Savo darbą 1977 m. pradėjusi Barzduose ji prisimena, kad anksčiau mokyklose ir stomotologijos kabinetai veikė, ir skiepijama būdavo, pavyzdžiui, nuo vidurių šiltinės prieš paimant į kariuomenę, skiepai nuo raupų baigėsi 1980-aisais, o dabar viskas kitaip, tačiau pagelbėti žmonėms jai patinka.

Beje, kabinetą buvo užsimota sutvarkyti ir profesinėje mokykloje, tačiau dėl savo pavaldumo jis netilpo į projekto rėmus. V. Lebedžinskas pasidžiaugia, kad skyrius į tai pažiūrėjo išties principingai ir kabinetą sutvarkė savo lėšomis.

Šiuo metu rajono mokyklose dirba aštuonios sveikatos specialistės, kurios užima septynis etatus (krūviai priklauso nuo mokinių skaičiaus). Visgi su nerimu laukiama 2024-ųjų, mat neaišku, ar nebus numatyta, kad šį darbą galėtų dirbti tik turintys visuomenės sveikatos specialisto išsilavinimą, tuomet dabartinių darbuotojų gretos dar sumažėtų.

V. Lebedžinskas prasitaria, kad nuvylė ir 2023 m. finansavimas, kuris visuomenės sveikatos biurams Lietuvoje sumažintas 2 mln. eurų. Šakiams preliminariai finansavimas mažės 10 tūkst. eurų, o kitiems, pavyzdžiui, Alytui, Marijampolei, V. Lebedžinsko žodžiais, atimta net apie 50 tūkst. eurų. Tad į klausimą, kaipgi teks organizuoti veiklą, jis atsako: „Neįsivaizduoju.“ Ir laukia išsamesnių ministerijos paaiškinimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.