Prie Šakių poliklinikos jungiamos dar dvi ambulatorijos

zubrickiene martinas
Tarybos narys, Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Martinas Eimutis prašė savivaldybės gydytojos Editos Zubrickienės konkretizuoti, kokioms paslaugoms bus naudojamos perskirstytos lėšos ir koks čia ryšys su priimamu sprendimu, bei pabrėžė, kad kuriam laikui su reorganizacija reikėtų daryti pertrauką. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors ir nevieningai, tačiau praėjusį penktadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje pritarta dar dviejų ambulatorijų reorganizavimui, prijungiant jas prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC). Balandį prie šios įstaigos buvo prijungtos taip pat dvi ambulatorijos.

Nors komitetų posėdžiuose diskusijų būta nemažai, tačiau tarybos posėdyje didesnių aistrų nekilo. Tiesa, sprendimas priimtas ne vienbalsiai. Griškabūdžio bei Panemunių ambulatorijas prijungti prie Šakių PASPC nuspręsta 13 balsavus už, trims prieš (Tomas Skaizgirys, Valdas Stankūnas, Juozas Žemaitis), penkiems susilaikius (Judita Ambrasienė, Jonas Bakas, Mantas Puskunigis, Raminta Jakelaitienė ir Mečislovas Švabas).

Kaip nurodoma sprendimo projekte, šiuo sprendimu tęsiamas ambulatorijų pertvarkymo procesas, kurio tikslas – mažinti administracinę naštą paslaugas teikiančioms įstaigoms personalo valdymo, kokybės kontrolės, finansų valdymo, medicinos priemonių įsigijimo srityse ir kelti šių pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms teikiamų paslaugų kokybę. Teigiama, kad perskirstytos lėšos galės būti naudojamos trūkstamoms paslaugoms plėtoti ir pan. Taip pat pabrėžiama, kad Panemunių ambulatorijos veiklos rezultatai pernai buvo neigiami, o Griškabūdžio ambulatorijos pirmo pusmečio veiklos rezultatas yra 16 tūkst. 878 eurai nuostolio.

„Bet ryšio su paslaugų turiniu čia nėra, vis tik paslaugos svarbiausios. Čia esminis dalykas“, – teigė tarybos narys, Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Martinas Eimutis ir prašė savivaldybės gydytojos Editos Zubrickienės konkretizuoti, kokioms paslaugoms bus naudojamos perskirstytos lėšos ir koks čia ryšys su priimamu sprendimu.

E. Zubrickienė teigė, kad reikia atskirti du dalykus – šis projektas rengiamas tam, kad būtų mažinama administracinė našta.

„Gydytojai gydymo įstaigose, slaugytojai dirba, tik atvyksta papildoma pagalba iš Šakių PASPC“, – aiškino ji ir teigė, kad negalima užsimerkti ir prieš demografinius rodiklius.

Pasak savivaldybės gydytojos, nuo sausio per visas gydymo įstaigas netekome 424 prisirašiusių pacientų – tai tiek, kiek yra, pavyzdžiui, Panemunių padalinyje.

Antras dalykas, ką akcentavo E. Zubrickienė, kad pagal ministerijos matymą einama link savivaldybės sveikatos centro. Kad jį turėtume, sakė ji, mes turime turėti paslaugas, kurios numatomos įstatymiškai.

„Turi būti užtikrintos ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugos, į kurias įeina pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugos, tai šeimos gydytojo komandos paslaugos, taip pat įeina pirminės odontologijos paslaugos ir pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos paslaugos. Antrinės sveikatos priežiūros paslaugos – gydytojų specialistų konsultacijos, ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos ir ko neturime, bet planuojame – geriatrijos vadybos paslaugos“, – aiškino savivaldybės gydytoja ir pridūrė, kad turi būti išlaikoma skubi pagalba, planuojama plėsti dienos paslaugas, tai dienos stacionaro, dienos chirurgijos, ambulatorinės, vaikų dienos terapijos paslaugos, išlaikant ir Vidaus ligų stacionarines paslaugas bei didelį dėmesį skiriant ir investicijas planuojant į ilgalaikę priežiūrą, tai ambulatorinės slaugos paslaugos, palaikomojo gydymo ir slaugos stacionare, pagalba mirštantiems bei socialinės paslaugos.

„Tikslas – kad kuo ilgiau išliktų sveiki ir nereiktų naudotis stacionaro paslaugomis, kad galėtume senti oriai, sveiki“, – sakė E. Zubrickienė, tačiau tarybos narys, medikas Mečislovas Švabas sakė, kad toks teiginys neteisingas, nes jau seniai nustatyta, kad kiekvieno mūsų sveikata 80 proc. priklauso nuo mūsų, o nuo sveikatos priežiūros sveikatos sistemos veiksmų – tik 20 proc. Be to, jis sakė matantis neatitikimų ir tam tikruose rodikliuose ir nors pertvarka neišvengiama, jo manymu, sveikatos priežiūros architektūra plėšoma per daug it koks laikraštis po skiautę.

Kaip dėmesį atkreipė M. Eimutis, reikia matyti bendrą rajono sveikatos sistemos kūrimo viziją ir priėmus šį sprendimą, sakė jis, reikėtų ilgesniam laikui sustoti. Tam pritarė ir kolega Bernardinas Petras Vainius.

„Priimame šį sprendimą ir toliau darome užtvanką, tai yra Kudirkos Naumiestis, Lekėčiai ir Kiduliai. Šios ambulatorijos, kaip esančios rajono periferijoje, turėtų ilgam laikui išlikti kaip užtvanka, kad nenutekėtų mūsų pacientai į kitus rajonus. Juolab kad šie taškai nutolę nuo rajono centro“, – sakė tarybos narys ir siūlė „užtvanką įteisinti“, siūlymus įvilkti į dokumentą.

M. Eimutis kalbėjo ir apie didėjantį Šakių PASPC pacientų skaičių, tad ragino galvoti apie nuolatinio vadovo paieškas.

„Prijungus šias ambulatorijas bus beveik 10 tūkst. pacientų. Turime suprasti, kad svarbus labai stiprus vadybininkas, raginu paskelbti konkursą ir ieškoti būdų, kaip sukurti tinkamas sąlygas, darbo užmokestį ir prisikviesti stiprų specialistą“, – siūlė M. Eimutis.

Kaip minėta, balandį prie Šakių PASPC buvo prijungtos Lukšių bei Gelgaudiškio ambulatorijos, šįkart Panemunių bei Gelgaudiškio, tad savarankiškomis lieka Lekėčių, Kidulių bei Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros įstaigos.

Pasak laikinosios Šakių PASPC vadovės Lauros Rusakevičienės, atsakomybės ir iššūkių tikrai nemažai, juolab, kaip sako ji, kad prijungiamos nepelningai dirbančios įstaigos.

„Taip, akmuo užsikabina ir tam tikras balastas, nes gauname minusines įstaigas, bet tvarkomės. Neabejotinai prijungiant iššūkių yra, bet nedramatizuojam, įstaigoje tikrai yra buvę blogiau, tad žvelgiame optimistiškai, žengiame į priekį“, – sakė L. Rusakevičienė.

Tiesa, kokia reali situacija dabar prijungiamose įstaigoje, Šakių PASPC laikinoji vadovė negali pasakyti.

„Net nesam tose įstaigose buvę, tai labai sunku kažką pasakyti. Nežinau jokios padėties, nei kiek personalo, tai nusiteikę intensyviai dirbti“, – paklausta apie naujai prijungiamas įstaigas sako pašnekovė.

Užtat bemaž prieš pusmetį prie Šakių PASPC prijungtoje Gelgaudiškio ambulatorijoje, jos žodžiais, jau viskas stojasi į vėžes, o Lukšiuose iššūkių dar yra.

„Tačiau svarbiausia turėti viziją, – sako L. Rusakevičienė ir paklausta, kokia gi ji yra, vardija, kad reikia gerinti paslaugas, prieinamumą. – O kaip pagerinti? Visų pirma darbuotojai turi būti suinteresuoti dirbti toje ambulatorijoje, tai einam ta linkme.“

Be abejo, sako laikinoji vadovė, būtų malonu, kad įstaiga visgi sulauktų ir nuolatinio vadovo, tačiau norint pritraukti stiprų specialistą, svarsto ji, pirmiausiai turi būti patrauklus darbo užmokestis, o vien už vadovavimą, jos žodžiais, alga gana juokinga, o atsakomybė didžiulė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.