Toksikologas: „Elektroninės cigaretės yra jaunimo genocidas“

badaras
Dr. Robertas Badaras paneigė su elektroninėmis cigaretėmis susijusius mitus, pažėrė šūsnį mokslinių įrodymų ir vertingų kasdienio gydytojo darbo praktikos pavyzdžių. D. Pavalkio nuotr.


Kai šiemet gegužės mėnesį buvo patvirtinta naujos sudėties Šakių rajono savivaldybės Narkotikų kontrolės komisija, dar pirmame posėdyje, sudarant veiklos planą, nariai, besidalindami savo darbinėmis patirtimis, vienbalsiai nutarė, kad bene didžiausia nūdienos problema yra elektroninės cigaretės. Šios komisijos pirmininkė Gerda Dobrovolskytė sako, kad nekilo abejonių, jog pirmiausia reikia kontaktinių paskaitų moksleiviams ir dirbantiems su jaunimu: „Norėjosi kviesti geriausią lektorių ir mums šis planas pavyko, juolab kad ir patys jau galime pasidžiaugti turį savą perspektyvų toksikologą Harį Jakavičių, svečio mokinį.“

Pirmoji dr. R. Badaro paskaita buvo skirta 7–10 klasių moksleiviams iš viso rajono, o antrosios paskaitos klausėsi ir savo patirtimi dalinosi rajono mokyklų atstovai, sveikatos srities ir neformaliai su jaunimu dirbantys specialistai, bendruomenės pareigūnė. Jų pasidalijimai iš kasdienybės buvo labai akivaizdus indikatorius, kad taip vadinamas garinimas rajone, kaip ir kitur Lietuvoje, didelė problema, kurią pažaboti sunku.

„Dar neprasidėjus pamokoms, ryte, eini pro mergaičių tualetą ir jau užuodi saldžius aromatus, supranti, kas įvyko, o ką gali padaryti… Jei pradedi paieškas, tuoj vieni kitus informuoja žinutėmis, kad vyksta „krata“, jaunimas dabar įsigudrino elektronines cigaretes slėpti už apatinių…“ – trumpais epizodais iš kasdienybės dalinosi „Žiburio“ gimnazijos karjeros koordinatorė, socialinė pedagogė Ligita Kajackienė, patvirtinusi, kad į savo stalčių prirenka nemažai šių daikčiukų. Jai pavymui istorijas pasakojo ir kiti specialistai, matę, kaip po „neeilinio“ garinimo seansų, kurių metu buvo garinama nežinia kokios medžiagos, į priimamąjį atvežami surakintais ar perkreiptais žandikauliais jaunuoliai, arba su kokiu užsidegimu jaunuoliai pasakoja, kaip buvo „atsijungę“ ar kokias būsenas patyrė nuo tokio parūkymo… Dr. R. Badaras tokių ir liūdnesnių istorijų iš savo praktikos žino daug ir pats, todėl sako, kad visi kiti anksčiau buvę „madingi narkotikai“ jau yra tik mohikanų reikalas, dabar visos svaiginimosi priemonės skysčių pavidalu pardavinėjamos socialiniuose tinkluose ir jomis pildomos elektroninės cigaretės, dažniausiai net pats pardavėjas nežino, kokią „Mendelejevo lentelę“ jam pavyko sumiksuoti. Nors paskaita vadinosi „Elektroninės cigaretės – mitai ir faktai“, tačiau su svečiu buvo pasikalbėta kur kas plačiau, reflektuojant šokiruojančią statistiką, įsidėmint informaciją, kuri galbūt galėtų tapti svariais argumentais diskusijose su jaunimu ar jų tėvais. O kad pirmas žingsnis į problemos sprendimą būtų pokalbis su kuo platesne auditorija, neabejoja ir pats lektorius – pasak jo, nebūtinai visi išgirs, kas norima pasakyti, tačiau kad įvyktų pokytis, reikia kritinės masės, nes švietimo ir sveikatos apsaugos srityse elektroninių cigarečių ir garinimo klausimu labai „prasileista“ – nėra mokymo, nėra aiškinimo, nėra objektyvios informacijos apie tai. Apie rūkymą visi viską žino, apie alkoholį visi viską žino, o apie garinimą vieningų pareiškimų labai trūksta arba jų nėra visai, o šio įpročio padariniai ir tikrasis problemos mastas išryškės po 10–20 metų.

Dr. R. Badaras apžvelgė visus elektroninių cigarečių mitus ir faktus, daug kalbėjo apie jaunų žmonių smalsumą, tendencijas, daugiausia atėjusias iš Amerikos, draugų įtaką įsitraukiant į šią žalingą ir pavojingą sveikatai priklausomybę. Dažniausiai išbandyti garinimą pasiūlo vienas iš keturių geriausių draugų, todėl tėvams svarbu stebėti, su kuo bendrauja jų atžalos. Net 40 procentų pabandžiusiųjų rūkyti elektronines cigaretes tampa priklausomi. Yra studijomis ir mokslu pagrįsti faktai, kad garinimas sunkiai prognozuojamas, sukelia ūmius plaučių pakenkimus, gali sukelti traukulius ar net psichozę. Jau dabar nuo šios priklausomybės konstatuojamos jaunų žmonių mirtys, jauniausiam – 17 metų.

Elektroninės cigaretės į Lietuvą atkeliavo anksčiau, tačiau pats vartojimo pikas pasiektas maždaug prieš trejus metus. R. Badaras sako, kad „garintojų“ gretos išaugo labai greitai, nes ir visas marketingas nukreiptas į jaunus suaugusiuosius ir nepilnamečius – apie elektronines cigaretes ką nors žino jau ir pradinių klasių mokiniai. Ir visos kalbos, kad elektroninės cigaretės nekenkia ar kenkia mažiau nei įprasti rūkalai, yra absoliutūs prasimanymai.

„Galima remtis mokslu, kuris pagrįstas skaičiais, arba galima remtis kažkieno nuomone, kuri grįsta emocijomis. Rinktis kiekvienam“, – sako dr. R. Badaras.

Iš 35 apklausoje dalyvavusių šalių Lietuva, deja, pagal jaunimo elektroninių cigarečių rūkymą pirmoje vietoje, po jos rikiuojasi – Monakas, Čekija, Latvija, Danija… Tikriausiai ne šiaip sau 40 šalių pasaulyje yra  visiškai uždraudusios elektronines cigaretes. Todėl ir lektorius mano, kad šalyje tiesiog reikėtų išimti šias priemones iš legalios prekybos. Visa tai yra dar palyginti nauja ir dėl neišmanymo vartojantieji dar nesuvokia, kokia tai didelė grėsmė sveikatai. Studijos, kurios apklausė jaunuolius, kodėl jie garina, dominuoja vienas atsakymas – skonių įvairovė. Skoniai siejami su vaikiškais dalykais (melionai, „bubble gum“ ir pan.), todėl jaunimas renkasi „garinti“, nes, paprastai tariant, skanu. R. Badaras supranta, kad žmogus gali netikėti statistika ar mokslu – kiekvienas turi tam teisę. Tačiau mokslas jau yra įrodęs, kad yra daug garinimo pašalinių poveikių – dar duomenys palyginti negausūs, nes ilgesniems tyrimams nebuvo laiko, tačiau net ir iš negausių studijų akivaizdu, jog garinimas tikrai nėra toks nekaltas, kaip kartais nesuprasdami ar nesigilindami į madingus įpročius galvoja tėvai. Tik gaila, kad kol kas negalima iki galo atsakyti, kas vis dėlto blogiau – garinimas ar įprastos cigaretės, nes tyrimai vis dar vyksta.

R. Badaras pasakoja apie kasdienius įvykius ligoninėje, kai vaikai krenta be sąmonės, patekę pas gydytojus pasakoja, kad garina legalias medžiagas, kurios, aišku, nepilnamečiams yra nelegalios, bet perkamos parduotuvėje. O iš tiesų rinkoje pilna įvairių papildų, ir kartais tarp jų, sako gydytojas, būna gana pavojingų – sintetinių kanabinoidų, netgi žiurknuodžių, kitokių psichoaktyvių ar narkotinių medžiagų. Vadinasi, elektroninė cigaretė yra tik perdavimo būdas bet kokios medžiagos: kuo užpildysi elektroninę cigaretę – tą ir garinsi. Todėl ir R. Badaro paskaita buvo apie realybę, kuri gąsdina, neramina, vieną po kito žeria klausimus… O atsakymų, pasak lektoriaus, pirmiausia reiktų ieškoti per objektyvios informacijos skleidimą, įtraukiant specialistus, mokyklos bendruomenes ir šeimos narius.

Interneto svetainėje www.kaveikiavaikai.lt yra sukurta pamoka „Ką reikia žinoti apie elektronines cigaretes“, kurioje pateikti svarbiausi faktai apie elektroninių cigarečių keliamus pavojus ir grėsmes, jų teisinį reguliavimą, aktualūs patarimai ir praktinės užduotys tėvams ir vaikams. Taip pat galima apsilankyti interaktyvioje interneto svetainėje www.nerukysiu.lt, kurioje pagalbą ir visą aktualiausią informaciją ras visi, norintys atsisakyti šio žalingo įpročio.

Lina Morkūninenė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.