Akušerijos skyriaus išsaugoti nepavyko

ligonineGintarė MARTINAITIENĖ

Nors buvo įdėta nemažai pastangų norint išsaugoti akušerijos paslaugas Šakiuose, jau šaukštai po pietų. Ketvirtadienį rajono taryba patvirtino naują Šakių ligoninės struktūrą, kurioje nelieka Akušerijos ir ginekologijos skyriaus.

Nuotr. Nors Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė pripažino, kad Šakių ligoninė viena moderniausių šalyje, tačiau nei vienas šakiečių argumentas neprivertė pakeisti sprendimo.

Argumentai nesvarūs

Ne kartą rašėme, kad siekdami išsaugoti akušerijos paslaugas Šakiuose, gyventojai rinko parašus, tarybos patvirtinimu ne kartą buvo raštiškai kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją, kurioje ne kartą lankėsi tiek ligoninės, tiek rajono vadovai. Iš viso buvo surinkta 6 tūkstančiai gyventojų parašų. Aktyviai reiškėsi ir jurbarkietės, kurios pastaruoju metu po skyriaus uždarymo Jurbarke, gimdydavo Šakiuose. Buvo tikimasi, kad joms padedant galbūt būtų galima pasiekti taip reikalingą 300 gimdymų skaičių per metus. Ministerijos vadovybė pripažino, kad Šakių ligoninė viena moderniausių Lietuvoje, o po renovacijos šilumai skiriamų lėšų sutaupoma apie 20 proc. Tačiau paaiškėjo, kad jokie šakiečių argumentai nebuvo svarūs aukščiausiai Lietuvos valdžiai.
 
Skyrių likviduos

Nuo balandžio pirmosios Akušerijos ir ginekologijos skyriaus teikiamų paslaugų finansavimas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) Šakių ligoninėje nutraukiamas. Nei ligoninė, nei rajono savivaldybė neturi finansinių galimybių pati finansuoti minėtų paslaugų. Restruktūrizacijos plane numatyta likviduoti skyrių ir įsteigti Chirurgijos skyriuje ginekologijos sektorių. Ligoninėje planuojama atleisti keturis gydytojus, šešis viduriniojo personalo darbuotojus ir tris aptarnaujančiojo personalo darbuotojus. Įsteigtame ginekologijos sektoriuje bus įvestas 1.25 gydytojo ir vienas viduriniojo medicinos personalo etatas. Kaip aiškino ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis, atleidžiant darbuotojus bus laikomasi principo darbo vietas išlaikyti tiems darbuotojams, kurie turi mažiausias socialines garantijas. „Stengsimės išsaugoti ne pensinio amžiaus, bet darbingo žmones ir jiems suteikti darbą ligoninėje“, - teigė A. Klimaitis. Išeitinių kompensacijų suma, kuri bus išmokėta darbuotojams iš PSDF lėšų yra apie 180 – 200 tūkstančiai litų.

Naktį akušerio nebus

Nors dienos metu ligoninėje bus teikiamos ginekologinės paslaugos, tačiau nakties metu akušerio -ginekologo nebus. Ligoninės vadovas ragino laukiančias gimdymo moteris išsiaiškinti bei su savo gydytojais iš anksto aptarti, kur jos gimdys. Ministerijoje vykusio pokalbio metu, kuriame dalyvavo ministerijos, rajono bei ligoninės vadovai išryškėjo tokia pozicija, kad Kidulių krašto moterims patogiausia gimdymą rinktis Tauragėje, Lekėčių krašto moterims arčiausia vykti į Kauną, o Kudirkos Naumiesčio krašto gimdyvėms atstumo atžvilgiu patogiausia gimdyti Vilkaviškyje. Išskirtiniais atvejais, kai bus matoma, jog kitos išeities nėra kaip tik gimdyti Šakiuose, A. Klimaitis tikino, kad tokia galimybė bus. Tačiau tik išskirtiniais atvejais.

Situacijos nedramatizuoja

Gimdyvių pervežimu į Kauną, Vilkaviškį ar Tauragę rūpinsis Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties specialistai. Komitetų posėdžių metu buvo nuogąstaujama, kaip pavyks dirbti medikams, nes iš viso Šakių greitosios medicinos pagalbos stotis turi tris pilnai sukomplektuotus ekipažus. Tarkim, vienas išveža gimdyvę, o įvykus didesnei nelaimei turi išvykti ir kiti du, tad budinčių nelieka. (Dienomis budi trys sukomplektuoti ekipažai, o naktimis du). Tačiau Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Danutė Bendžiūnienė nelinkusi dramatizuoti situacijos. „Manau, kad viskas bus gerai ir susitvarkysime. Nors akušerijos paslaugų panaikinimą vertinu neigiamai, tai ne nuo mūsų priklauso. Reikia susitaikyti su esama situacija, prisitaikyti prie jos ir dirbti toliau“, - kalbėjo D. Bendžiūnienė.

Tarybos narys ir medikas Vaidas Balčiūnas komitetų posėdžių metu aiškino, kad tokiais veiksmais, kai nefinansuojamos tokios paslaugos kaip akušerija tik griaunamas gyvenimas kaime. Jis mano, kad toliau gali būti nefinansuojama ir chirurgija, o palaipsniui ligoninė taps paprasčiausiai nepatraukli. Jis išsakė poziciją, kad esant tokiai situacijai reikia daryti viską, kad būtų didesnis finansavimas Greitosios medicinos pagalbos stočiai ir pervežimas vyktų sklandžiai. „Manau, joks čia ne taupymas ir joks ne paslaugų priartinimas prie žmogaus“, - dėstė medikas.

Chirurgiją finansuoja

Rajono ligoninę pavirtinus rajonine, o ne regionine ant plauko buvo pakibę ne tik akušerijos, bet ir chirurgijos paslaugos. Šios paslaugos ir toliau finansuojamos iš PSDF lėšų, o kaip bus ateityje, parodys laikas. Įgyvendinant Sveikatos reformos restruktūrizacijos trečiąjį etapą išaiškėjo, kad norint išsaugoti tam tikras paslaugas reikia, kad ligoninė atitiktų keliamus reikalavimus. Rajonas neatitiko vieno iš pagrindinių 300 gimdymų skaičiaus per metus, todėl finansavimas po balandžio pirmosios nutraukiamas. Metinių operacijų skaičius, norint išsaugoti šių paslaugų finansavimą, per metus turėtų būti 1100.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.